2017-06-02

#1450: Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší - 95 %

Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší (B.P.R.D.: Garden of Souls)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo sešitově jako čísla 29 až 33 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: Garden of Souls" v roce 2008. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis

"Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" pro mě jen potvrzuje jednu zásadní skutečnost. Tahle série se mi líbí o dost více než klasický "Hellboy", jehož poslední kniha už mimochodem také česky vyšla a její recenze se co nevidět objeví na Comics Blogu. "Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" nám dává to, co je na sérii skvělé. Zaprvé to jsou promyšlené postavy. Zadruhé jsou to příběhy, které nás posílají do různých koutů světa, odhalují taje, legendy anebo prostě mystéria. Zatřetí je to skutečnost, že nesledujeme postavy jen jako jednotlivce, ale jako (dis)funkční tým, který se nějak ovlivňuje. No a za čtvrté, což je pro mě osobně velmi důležité, jednotlivé příběhy mají návaznost. A ta návaznost zde je. Tentokrát nejvíce na knihu "Ú.P.V.O. 4: Smrt".

Kniha "Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" se točí hlavně kolem postavy Aba Sapiena, který je poslední dobou takovou chodící mrtvolou. Doufáte, že se to brzy změní a právě sbírka "Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" by tu změnu mohla přinést. Abe totiž dostává dopis, který ho ponouká k tomu, aby se vydal do Indonésie, kde by konečně mohl zjistit více o sobě a svém osudu. Jak se vlastně z muže jménem Langdon Caul stal tvor, který si říká Abe Sapien a je rybím mužem? Do Indonésie ho provází kapitán Daimio, který nakonec musí spíš řešit to, že Abe zmizí. Abe je tím, kdo řeší krizi, a to jak osobní, tak i světovou. Obě se krásně spojují v příběhu, který je nádherně béčkový, ale přitom má hloubku postav, a to nikoli jen těch známých, ale i těch nových, které se zde více objevují. Arcudi prostě sérii prospěl.

I když by se zdálo, že je zaměřeno hlavně na Aba a Daimia, není tomu tak a v podstatě ve filmovém střihu se průběžně dostáváme i k dalším postavám, které zůstali na základně a které také řeší svoje problémy. Johann se hrabe v minulosti, a to doslova, protože se probírá pozůstalými záznamy, které přežily na základně. A podle všeho došel zajímavého objevu, na což si budeme muset počkat do další knihy, která už je naštěstí na trhu. Prostor dostávají ale také Liz a Kate, kdy hlavně Liz má své vlastní démony, před kterými se jí nedaří utéct, protože ji navštěvují v noci, ale i v bdělém stavu. Série rozehrává více dějových linek a daří se jí udržet čtenářovu pozornost. "Ú.P.V.O." jednoduše dál skvěle funguje a já jsem za to moc rád.

"Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" je přesně takovou knihou, kterou očekáváte. Je zde napětí, je zde psychologie postav, ale jsou zde také krásné exteriéry, exotika, celkově zajímavé lokace, které dokážou zaujmout díky tomu, jak jsou Guyem Davisem vykresleny. Jeho Indonésie je kouzelná, tajemná a malebná, ať už je realistická, či nikoli. Díky svému umu vás dovede některými panely dokonale odrovnat, kdy například části s holčičkou v Indonésii jsou temně působivé. Ano, jsem ze série unesen a mám pocit, že jsem se dostal do bodu, který jsem u "Hellboye" nikdy neměl. "Ú.P.V.O." prostě funguje ve všech ohledech a už mu chybí opravdu jen kousíček k tomu, aby mě série dovedla úplně odrovnat. Nevím, co to je, ale snad se to dalším knihám podaří přinést.

Žádné komentáře:

Okomentovat