2015-02-09

#846: Živí mrtví 12: Život mezi nimi - 75 %

Živí mrtví 12: Život mezi nimi (The Walking Dead Vol.  12: Life Among Them)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 67 až 72 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 12: Life Among Them" v roce 2010. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Samozřejmě, že v téhle sérii se budou střídat silná a slabší čísla. O tom už jsem mluvil. A tak se moje slova potvrzují s dvanáctým dílem, který následuje po skvělém dílu jedenáctém. To byl díl, kde se všechno důležité uzavřelo. Vlastně taková epizoda na dlouhé cestě. Dobře, neuzavřelo se všechno, ale něco důležité rozhodně ano. A teď tedy přišel díl dvanáctý, který ukázal, že ono to zase jde roztáhnout a že jsou zde velké příběhy, které skupinu přežívajících čekají. Rick a ostatní se stále snaží o to, aby přežili, a někdy jim ta záchrana sama přijde do cesty. Otázkou je, jestli to je skutečně záchrana, anebo jen další problém z mnoha.

Skupina cestuje do Washingtonu, protože si myslí, že tam najdou spásu. Jenže je hned na začátku čeká pořádná rána. Co dál? Mají pokračovat v cestě? Anebo se prostě zastavit, zkusit něco jiného? Nakonec se odpověď objeví sama. Někdo je vyhledá. Tady je krásně vidět, jak ta důvěra ze světa už vymizela, a že i s bezbranným člověkem je zacházeno jako s největší hrozbou. Robert Kirkman ukazuje, jak moc je s tím světem sžit a jak pochopil jeho fungování. Takhle to prostě je. Paranoia je silná, protože v tomhle světě nejsou lidé, kteří vás budou čekat s otevřenou náručí a minulostí, která nemá žádné děsivé prvky. Vždycky se něco najde, vždycky se někde objeví ten hnijící kostlivec.

Někde jsem četl názor, že Kirkmanovi dochází nápady. Že se opakuje v tom, že už se zase příběh odehrává na nějakém uzavřeném místě, podobně jako tomu bylo ve věznici. Jenže tohle není o tom, že by Kirkman neměl nápady, ono je to jen tím, že je limitován světem, který stvořil. To vede k tomu, že se prostě budou některé prvky opakovat. Samozřejmě, že skupina musí ještě narazit na další skupiny, které se snaží přežít. Samozřejmě, že se budou snažit přežít za hradbami, protože jinak to ani nejde. A samozřejmě, že se to v budoucnu nějak posere, o tom prostě nelze pochybovat. Tohle ale není nedostatek nápadů, naopak, to je splynutí se světem a stavba příběhu na pevných základech.

"Živí mrtví 12: Život mezi nimi" je poklidnější knihou, ale je na ní krásně vidět, jak má Robert Kirkman všechno promyšlené, jak už ví, co bude v dalších dílech, ale nechá čtenáře pěkně počkat, nechá ho vykoupat v těch srágorách, aby mohl s tou peckou přijít. Vidíme náznaky, že něco není v pořádku, tušíme, že se všechno zase sesype jako domeček z karet, ale nevíme, odkud přesně ten impuls přijde. Navíc jsou v městečku, které skupina objevila, skvělé scény, vyznívající v rámci světa až surreálně, ale přitom tam stále patří. "Živí mrtví" je jednoduše série, která nepřestane bavit, protože tu jsou pořád nápady, je zde neustálý vývoj a hlavně zde jsou trvalé následky. Silná série, která je solidní v základech a roste díky dobrému materiálu.

Komiks "Živí mrtví 12: Život mezi nimi" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat