2014-04-16

#585: Ultimate Spider-Man a spol. 8 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 8
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Dvojitá porce (1. a 2. díl) - původně jako čísla 14 a 15 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Návrat do projektu X (2. a 3. díl) - původně jako čísla 8 a 9 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Spider-Man si drží svou úroveň z minulého dílu a prezentuje se zde novým příběhem, který vypadá jako další dobrý zářez do tohoto nového světa, ač si myslím, že je zde prvek, který mohl celkem dost fanoušků klasické série naštvat. No, a pokud se týká X-Menů, tak Millar je zde docela drsný, hlavně v případě toho, co se světem X-Menů dělá, ale pořád se nemůžu zbavit pocitu, že to, co nám celou dobu prezentuje, je jen hezký obal, kde sice jsou nečekané věci, hlavně v tom, jak se postavy chovají, na druhou stranu, ale zůstává u toho, že scénář je pořád celkem obyčejný.

Spider-Man si už posvítil na Kingpina, a tak je na čase se vrátit k událostem prvního příběhu "Moc a odpovědnost". Zde došlo k události, která znamenala vznik Green Goblina - exploze v Osbornových závodech. Jenže u té bylo trochu více lidé než jen Norman Osborn. Na místě byl také Otto Octavius, velký vědec, o kterém se v předchozích sešitech mnoho nenamluvilo. Je však potřeba, aby se vrátil, protože se přece jen jedná o jednoho z nejznámějších záporáků, které se ve světě Spider-Mana objevili. Dvě kapitoly v tomhle čísle "Ultimate Spider-Man a spol." jsou poměrně unikátní tím, kolik se tady toho řeší - vztah MJ a Petera, možnost toho, že bude Peter odhalen, nedůvěra lidí ve Spider-Mana, situace v redakci Daily Bugle a také příchod nové ženské postavy, jejíž podoba právě může být tím, co fanoušky rozčílilo. Na druhou stranu, Gwen Stacy v tomhle provedení je zase něco jiného.

X-Meni se musejí vyrovnat s existencí projektu X. Projekt X je přesně ten, ve kterém vznikl Wolverine, respektive jeho adamantiová kostra, i když, kdo ví, Millar ještě nevyložil všechny karty, tak uvidíme, jak se to s tou Wolverinovou minulostí vlastně má. V projektu X jde zatím o současnost. Hon na Wolverina je v plném proudu a zdá se, že by to mohli odnést i další. Nemůžu si pomoct, ale tahle série je zatím čekání na to, jak se oblíbené postavy zachovají, jestli jinak nebo v souladu s tím, jak je známe a jak si je pamatujeme. Millar je tu drsný, je akční, je cool, v čemž mu pomáhá Kubertova kresba, ale jak jsem psal výše, je to jen pěkné pozlátko, zatím nic moc víc.

"Ultimate Spider-Man a spol. 8" pokračuje v zažitých kolejích a já mám pocit, že to bude nadále stejné. Stále se bude navazovat na to, že nás příběhy mohou překvapit v jednotlivých sekvencích, ale celkově zase tak neohromí. "Spider-Man" je v tomhle případě kvalitnější, protože Brian Michael Bendis skvěle používá svou silnou zbraň - dialogy. Millar v dialozích není špatný, ale ve srovnání s Bendisem je prostě tak nějak jen trochu nadprůměrný. Bendis je nadprůměrný velmi. Asi mám problém i v tom, jak se příběhy takhle kouskuji. Jednou bych si to měl celé přečíst najednou, na jeden zátah. Do Spider-Manova světa bych určitě vpadl ještě víc.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"

Žádné komentáře:

Okomentovat