2014-04-09

#576: Peanuts: Šťastný Snoopy - Sebrané stripy 1 - 85 %

Peanuts: Šťastný Snoopy - Sebrané stripy 1
Vydalo nakladatelství Plus v brožované vazbě v roce 2014. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Charles M. Schulz
Kresba: Charles M. Schulz

Když vyšla pátá kniha vybraných stripů "Peanuts" - jednalo se o knihu "V hlavní roli Snoopy" - byl jsem docela zvědavý na to, jestli přijde ještě nějaká šestá. Ta se dostavila, ale nikoli v takové podobě, jak jsem očekával, ale spíš v takové podobě, v jakou jsem doufal. Knihou nebo vlastně sešitem "Peanuts: Šťastný Snoopy - Sebrané stripy 1" u nás začínají vycházet nikoli vybrané, ale rovnou sebrané stripy "Peanuts", a to pěkně po dnech, jak vycházely v Americe. Je zde však přece jen jeden zásadní rozdíl - stripy u nás nevycházejí od prvního, který se na světě objevil v roce 1950, ale první strip, který je v knize uveřejněn, je z 1. ledna 1965. Celých čtrnáct let a kousek je nám tedy odepřeno a musíme se spokojit s tím, že se začalo alespoň odněkud.

Ono je to celkem pochopitelné, že se začíná v 60. letech. Strip už byl v té době poměrně jasně formovaný, většina postav se zde již objevila. Pokud bude o sérii zájem, myslím, že se vždycky může dostat i na starší, vlastně sběratelské kousky. Osobně doufám, že strip skutečně úspěšný bude a že se bude dobře prodávat, protože při daném formátu to není zase tak hrozné. 99 Kč za celkem 64 stan, které jsou plné stripů, není zase tolik, navíc je tohle formát, který si čtenáři oblíbili v případě "Garfielda". Myslím, že Snoopy je také natolik zajímavou značkou, že by se mohl prodávat. Budu mu to přát. A nejen Snoopymu, ale všem, co se v tomhle výborném komiksu objevují. Já jsem vždycky měl nejradši Charlieho Browna.

Abych ještě trochu přiblížil formát knihy, tak má klasickou velikost A4 a na jednu stránku se vejde celkem šest klasických stripů, v případě, že se na stránce objevuje nedělní strip, tak ten zabírá celou polovinu stránky, k němu jsou pak přiřazeny ještě tři stripy klasické. Stránky jsou tedy v každém případě zaplněné, ale nečekejte, že by se jednalo o komiksy barevné. Na internetu si je v barvě, ale v angličtině můžete číst na oficiální stránce Peanuts. Nemůžu si ale pomoct, osobně mi ke stripům stejně víc sedí černobílá. Tohle je prostě o zvyku. Nakladatelství Plus pak vybralo dostatečně velký formát, při kterém se komiksy dobře čtou.

Musím říct, že se mi tenhle styl vydávání líbí o trochu více, než v případě vybraných stripů, jak tomu bylo v případě předchozích knih. Přece jen je zde větší rozptyl témat, je zde více různých vtipů, užijete si i ty, které by se do vybraných nejspíš nikdy nedostaly. Jenže to nakonec vede k tomu, že jsou zde sice naprosto geniální kousky, ale stejně tak i stripy, na kterých je vidět, že s nimi Charles M. Schulz zase tolik práce neměl. I v tom je ale krása série a toho, jak jednotlivé stripy vycházely po sobě. Tak snad se bude sešit kupovat, abychom se co nejdříve dočkali dvojky.

Komiks "Peanuts: Šťastný Snoopy - Sebrané stripy 1" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Svět podle Snoopyho"
"Láska podle Snoopyho"
"Můj ty smutku!"
"Snoopy po škole"
"V hlavní roli Snoopy"

Žádné komentáře:

Okomentovat