2013-06-04

#109: Preacher 9: Alamo - 75 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-alamo.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Alamo (Preacher: Alamo)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 59 až 66 série "Preacher" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Alamo" v roce 2001 u DC Comics. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon a Glenn Fabry (obálky)

Příběh Jesseho Custera, kazatele, se konečně uzavírá. Trvalo to docela dlouho, než jsme se dostali až na konec, ale můžeme si být jistí, že se konečné konfrontace dočkáme. Setkání s bohem však není takové, jaké čtenář očekával. Tím se dostáváme k tomu, že pro mnohé mohlo být rozloučení se s postavami trochu zklamáním. Ale nemusíme se bát. Rozuzlení příběh má, to určitě ano.
Jesse před sebou nemá jen konfrontaci s bohem, protože musí dořešit ještě jeden problém. Jako správný muž cti prostě nemůže nechat jen tak odeznít to, co mu provedl Cassidy. A tak se finále, které se symbolicky odehrává v Alamu, kde padlo mnoho statečných mužů, nakonec vůbec netočí kolem boha, ale kolem toho, aby si všichni vyřídili své křivdy a aby co nejvíce lidí zemřelo. Jesse se musí vypořádat s Cassidym, Starr zase s Jessem, kterého má zase jednou na mušce i Tulip, protože ten pitomec jí zase pořádně vytočil. A možná ji ztratil navždy. Nezůstane ani jen u toho, protože své si také musí dokonat John Wayne, agent Hoover a agentka Featherstoneová, co teprve pak Svatý zabiják, který má pifku snad na každého. Svůj osud, který je přesladce šťastný, pak nalezne i Prdelman.
Jesse se nevrátí ke své matce, i když možné to je. Závěr naznačuje vše možné, můžeme si jen domýšlet. Je jasné, jak všechny postavy dopadly a že některé před sebou mají další osudy, ale to už je pro jiný příběh. Základní premisy se ale dovršily a nakonec došlo i na samotného boha. Jak skončil? Jen si to přečtěte, ať to víte. Protože jestli to tak skutečně bylo, mnoho se toho od té doby pro lidstvo nezměnilo.
Garth Ennis zakončil sérii takovým způsobem, který bych přirovnal k seriálu „Ztraceni“ a k jeho poslednímu dílu. Polovina čtenářů si řekne, že takhle to prostě muselo skončit, druhá polovina bude zklamaná, protože čekala něco velkolepého, souboj, který bude skutečně nadpozemského rozměru. Nic takového se samozřejmě nekoná a my jsme jen svědky, jak se osudy mění stále jen na lidské úrovni, i když božský zásah si můžeme domýšlet. Ennis to zvládl se ctí, ale myslím si, že zklamání mnohdy přece jen převládne. Nakonec, pořád to má být příběh o lidech a jejich vztazích, ne? No, jestli ne, tak to tak aspoň celou dobu zní.
Původní obálka k poslednímu dílu série "Preacher"
"Preacher: Alamo" uzavírá komiksovou sérii, která znamenala pro moderní komiks hodně. Přinesl témata, která se nebáli tvůrci pojmout ze směrů, pro které je musela církev, ale i další skupiny nenávidět. Dobré dílo může být kontroverzní. V tomhle případě to rozhodně platí. "Preacher" nebude sedět každému, někteří ho budou nesnášet. Ale jestli někdo hledá postmoderní dílo, které je plné popkulturních odkazů, stejně jako černého humoru, násilí a hlavně dobrého a originálního příběhu, tahle komiksová série je rozhodně dobrou volbou.

Komiks "Preacher: Alamo" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat