2019-02-28

#1924: Thorgal 19-23: Neviditelná pevnost - 80 %


Thorgal 19-23: Neviditelná pevnost
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako sešity "Thorgal 19: La Forteresse Invisible", "Thorgal 20: La Marque des Bannis", "Thorgal 21: La Couronne d'Ogotaï", "Thorgal 22: Géants", "Thorgal 23: La Cage". České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Série "Thorgal" je sama o sobě zajímavá, ale její vydávání v rámci České republiky je neméně zajímavé. Série má docela dlouhou historii - první díl vyšel v roce 1977. Ta česká historie vydávání "Thorgala" se začíná psát jen o třináct let později. V roce 1990 vychází sešit Thorgal 7: Dítě z hvězd". To je takový hlavní příběh, kdy už tvůrci věděli, kam to vlastně chtějí směřovat, jaké budou kulisy a jaká bude Thorgalova historie. I proto u nás jako první nevyšel první díl, kterého jsme se dočkali až v roce 2012, a to pod nakladatelstvím CooBoo. Tady to už začíná být dost zajímavé - sedmý díl totiž vyšel pod nakladatelstvím S.Press, které už ani neexistuje. Po něm následovali další, kdo chtěli "Thorgala" vydávat: Crew, Crew ve spolupráci s BB/artem, zmiňované CooBoo, až nakonec série zakotvila u Egmontu. Ten vydává "Thorgala" doposud a osobně doufám, že mu to ještě chvíli vydrží. A je to právě Egmont, kdo píše další zajímavou kapitolu vydávání "Thorgala" v našich luzích a hájích.

Série "Thorgal" u nás vycházela tak jak je to standardní ve frankofonních zemích - tedy sešitově. On Thorgal původně vycházel na pokračování v kratších úsecích, ale i u něj se následně ustálilo vydávání v sešitech, které mají 46 stran. Díly, které u nás vycházely, tak měly vždy podobu sešitu, i když jeho velikost je různorodá, stejně jako provedení. Egmont se snažil o to, aby kvalita byla dobrá, takže sešitové provedení nevadilo. Jenže jako kdyby ani na relativně pravidelné vycházení čtenáři moc neslyšeli a Egmont musel přikročit k zajímavému kroku. Místo, aby vydal čísla 19 až 23 jednotlivě, vydal je ve společné sbírce, kde jsou všechny pěkně svázané v pevných deskách. Před každým dílem je zde ještě nějaká ta zajímavost, která se k sérii váže. Kniha "Thorgal 19-23: Neviditelná pevnost" obsahuje konkrétně následující sešity:
  • Neviditelná pevnost (La Forteresse Invisible, 1993)
  • Znamení vyhnanců (La Marque des Bannis, 1995)
  • Ogotajova koruna (La Couronne d'Ogotaï, 1995)
  • Obři (Géants, 1996)
  • Klec (La Cage, 1997)

Tohle už je pořádná nálož příběhů a vy si užijete Thorgala skutečně naplno. Navíc tohle je příběh, který je uzavřený. A popravdě je to dobře protože zrovna tohle jsou peripetie, které osobně v příbězích nemiluji. Nejen, že je tu ztráta paměti - když už nich jiného má alespoň trochu hlubší, až mytologický smysl - navíc je zde ještě cestování v čase - a vlastně i prostoru - což mě prostě nebaví. Když se to vezme kolem a kolem, tak díl "Ogotajova koruna" by se klidně mohl vynechat, jen by bylo potřeba upravit konec předchozího dílu. Dějově jsou zde prvky, které mě tolik nebavily, přišlo mi, že už si Jean Van Hamme docela vymýšlí, jako kdyby už nevěděl, co by, ale naštěstí je tu Grzegorz Rosiński, který dovede nakreslit skutečně cokoli a v jeho podání vás baví i ty slabší části děje. Docela mě udivilo, že v jeho podání je parádní i prázdný panel. A že to má sakra pořádný efekt, když jste zvyklí na bohatou malbu, navíc velmi barevnou.

Když dočtete a zavřete knihu "Thorgal 19-23: Neviditelná pevnost", mohou se objevit nějaké náznaky nespokojenosti z toho, kam příběh směřoval, respektive kudy vedl, ale musí se uznat, že se to nakonec dostalo tam, kde jste ho chtěli mít. Teď je otázkou, co bude dál. To je opravdu otevřené a může e dít cokoli. Snad Egmont dostane prostor k tomu, aby pokračoval ve vydávání, ať už těmito sborníky, anebo zase jednotlivě. Před sebou máme ještě dva třídílné cykly, které ještě psal Jean Van Hamme, takže je rozhodně na co se těšit. A "Thorgal" dál pokračuje, tak snad se podaří, aby pokračoval i u nás. Nakladatelství Egmont ČR patří dík, že se série aktuálně ujalo a že se snaží dostat další díly mezi nás. Tímhle sborníkem se to povedlo měrou vrchovatou!

Komiks "Thorgal 19-23: Neviditelná pevnost" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat