2019-02-27

#1923: Temné metro 2 - 70 %


Temné metro 2 (Dark Metro 2)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "Dark Metro 2" v roce 2008. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 145 Kč.

Scénář: Tokyo Calen
Kresba: Yoshiken

Tak ani druhá kniha série "Temné metro" nezklamala. "Temné metro 2" je přesně to, co budete očekávat po dočtení první knihy, ale líbilo se mi, že je to místy snad ještě drsnější. To, co Yoshiken dokázal na některých panelech zobrazit, mě jako hororového fanouška skutečně dostalo a bavil jsem se tím, co hnusného na mě ještě bude na dalších stránkách čekat. V tomhle směru je nejlepší příběh "Korakuen" kde se opět potvrzuje, že děti v hororu jsou prostě správná ingredience, pokud se použijí v dobrém příběhu. A tady se na malém prostoru podařilo vytvořit příběh skutečně děsivý, nepříjemný a mrazivý, který vás i poslední stránkou dokáže ještě nehezky kopnout, i když jste si mysleli, že je konec.

Tohle se mi na sérii "Temné metro" líbí. Jsou to jen epizodky, krátké příběhy, ale Tokyo a Yoshiken si s přiděleným prostorem hrají natolik dobře, že v podstatě každý příběh, a to i včetně toho posledního, který je více vysvětlující vzhledem k hlavní linii, v sobě mají hororový nádech a jsou mrazivými, uzavřenými povídkami, kde je pokaždé nějaká scéna, která vás dovede zasáhnout. I když byste si mysleli, že "Temné metro 2" je manga, která není zrovna mainstreamová, že to není ten japonský top, tvůrci vás přece jen dovedou přesvědčit o svých kvalitách a dávají vám dobře žánrově zařazenou sérii, která je určená především pro fanoušky hororu. Ostatní tolik bavit nemusí, pokud nemají rádi násilí a temné scény.

Je skoro až s podivem, jak se i na stránkách komiksu daří skvěle zachytit i dynamické hororové scény. Ale daří se a funguje to a třeba temné vygradování posledního příběhu s názvem "Omote Sando" se skutečně vydařilo a nepěkně se na to kouká, i když je to "jen" komiks. Jasně, jsem trochu zaujatý, ale hororové příběhy mám prostě rád. A tady jsou povedené všechny, i když nutně nemusí být maximálně originální, což nutně nejsou. Ukazuje se to například na dle mého názoru nejslabším příběhu "Asakusa", kde se objevuje samurajský válečník, který mi mezi ostatní epizody prostě nezapadal a scenáristicky mi přišel jako taková zajímavá z nouze ctnost. Ale do příchodu válečníka měl i tenhle příběh dobrou atmosféru.

Co bych z knihy "Temné metro 2" úplně vynechal, to jsou bonusové stránky, kde jsou zábavné yonkomy, které jako by chtěly říct, že tvůrci nejsou magoři do hororů, ale umí být i vtipní - i když ne moc - a rozhodě byste se s nimi klidně mohli kamarádit. Dle mého jsou takové stránky prostě navíc - v negativním slova smyslu - a kazí atmosféru, kterou příběhy jinak mají velmi povedenou. Chápu, že to je něco pro fanoušky, je to v manze celkem normální, ale sem mi to nesedí. Jinak jsem ale s knihou "Temné metro 2" velmi spokojený a stále si stojím za tím, že to je jedna z nejlepších manga sérií, které u ZonerPress vyšly. Docela jsem zvědavý, jak se sérii podařil poslední knihou zakončit.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Temné metro 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat