2018-06-09

#1716: Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra - 60 %


Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra (Suicide Squad 1: The Black Vault)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě (s bílou nebo černou obálkou) a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Suicide Squad (Rebirth)" a jako Suicide Squad: Rebirth". Souborné vydání vyšlo v roce 2017. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba) .
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Rob Williams
Kresba: Jason Fabok, Gary Frank, Jim Lee, Ivan Reis, Philip Tan

Proč se kniha jmenuje "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra"? Protože "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá koule" by znělo asi celkem blbě, i když mám pocit, že se tím v češtině trochu posouvá význam, protože sféra se pro kouli v naší řeči zase tolik nepoužívá. Ale dobře, můžeme v tom vidět i jinou sféru ve smyslu dimenze, což by i s děním celkem souznělo, protože z jakési jiné dimenze do děje skutečně něco přichází. A je to sféra, nebo zóna, která je v rámci DC Universe docela dobře známá. Celý příběh díky ní vyznívá jako taková větší anekdota, ale naštěstí se toho děje víc, takže se u knihy "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra" budete alespoň celkem dobře bavit.

Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra" je prvním komiksem, který jsem četl v rámci "Znovuzrození hrdinů DC". Samozřejmě po samotné knize "Znovuzrození hrdinů DC". Jednalo se o velký event DC, kdy se zase vše měnilo, vysvětlilo se, jak do multiversa zapadá "The New 52" a že to všechno mělo souvislost s minulými příběhy. Prostě nedošlo ke zrušení minulého, ale jen něco postavám vymazalo paměť. Byl jsem docela zvědavý, jak se "Znovuzrození hrdinů DC" do sérií promítlo. Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra" na tohle ale zrovna není nejlepším případem, protože "Znovuzrození" zde v podstatě nemá žádný výraznější dopad, nemluví se o něm, nijak se nevysvětluje, nijak ani nic moc nemění. Prostě jen sledujeme jednu z misí Sebevražedného oddílu.

Na začátku sledujeme, kdo se stal novým velitelem týmu, tedy velitelem přímo v poli, protože Amanda Waller je příliš velký magor na to, aby se Sebevražedného oddílu vzdala. Je tu nový hrdina, člověk z lidu, tedy z vojenského lidu, který bude na jednotlivé postavy dohlížet, aby něco nepodělaly. To samozřejmě není možné, protože v jejich případ se vždy něco podělá. Tentokrát se to podělá rovnou za Železnou oponou, i když ta už je samozřejmě dávno vytažená. Ale podle všeho došlo k tomu, že dávní komunističtí nepřátelé mají v ruce něco, co by se mohlo hodit. Skoro to vypadá, že Sebevražedný oddíl dostojí svého jména ještě dříve, než se mise vlastně rozeběhne. Je to zábavné, jsou zde sem tam dobré hlášky, jen je to úvod "nové" série, a v tom smyslu to není zrovna moc překvapivé.

Pod komiksem "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra" si představte celkem standardní komiksovou zábavu, která je specifická tím, že je trochu drsnější a někdy si nebere servítky. Tohle je na Sebevražedném oddílu dobré. Není to superhrdinské, místy je to šílené, místy je to praštěné, rozhodně je to akční a rozhodně je to bráno s nadhledem. A tím série "Sebevražedný oddíl" dál plní to, co plnit má. Jede si prostě svou, chce být zábavná a ze záporáků dělá kladné hrdiny proti jejich vůli, kdy ten největší šílenec je ovládá a je údajně na správné straně - Amanda Waller. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o první knihu po "Znovuzrození", asi bych čekal víc, něco jiného. Ale série jede v klasických kolejích a nijak výrazně nevybočuje.

Komiks "Znovuzrození hrdinů DC - Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat