2018-06-07

#1714: Amaltea, princezna šermířka - 60 %


Amaltea, princezna šermířka (Sword Princess Amaltea)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Sword Princess Amaltea" v roce 2017. České vydání má 520 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč.

Scénář: Natalia Batista
Kresba: Natalia Batista

Nakladatelství Zanir přichází s další novinkou, která je tentokrát skutečně pořádná, alespoň pokud se počtu stránek týká. Kniha "Amaltea, princezna šermířka" má celkem 520 stran, což je rozhodně pořádný kousek a je vidět, že kniha se rozhodně neztratí mezi mangou na vaší polici. Je to dáno tím, že se jedná o mangu evropskou, která byla vydána ve větším formátu, než jak je vydávána manga třeba pod nakladatelstvím Crew. A ten formát tomu sedí, i když zde rozhodně nejsou panely, které by byly nějak výrazně malé. Spíše jde o to, že vynikne kresba a především postavy, na které se Natalia Batista zaměřuje především. Natalia je švédskou autorkou, ale manga ji natolik okouzlila, že přejala japonskou kresbu. Ale nejen kresbu, i téma je takové, které není pro japonskou mangu neznámé.

Tedy ne že by přímo hlavní zápletka a popisovaný svět byly okopírované, ale spíše jde o to, jak jsou zde vykreslováni muži, ale to vychází právě z tématu. Muži zde žijí v matriarchátu, kdy ženy vládnou, jsou to královny, které mají hlavní slovo, a pokud si chce princezna najít svého ženicha, musí se ho vydat zachránit ze spárů draka. A přesně takovému problému čelí Amaltea, která byla až druhorozenou dcerou, a tak nemá žádné dědičné právo. Musí tedy zachránit svého vlastního prince, aby mohla převzít království jeho matky. Jenže Amaltea tohle nechce, nevezme si přece prvního blba, na kterého narazí. Ale přesto poslechne svou matku a rozhodne se, že tradici splní. A jeden princ je hned na obzoru.

Teď se dostáváme k tomu hlavnímu. Muži jsou zde popisování změkčile a jejich údělem je snaha zalíbit se silným ženám. Je tu ale zajímavý kontrast. Natalia Batista nechce kreslit jen zženštilé muže, ale její ženy, i když jsou drsňačky, se také vyžívají v krásných a nadýchaných šatech, pře s které si třeba narvou brnění. Možná bych očekával, že ženy budou vykreslovány trochu jinak, než jaká je taková klasická manga podoba, ale i představa princezen. O to by byla kniha zajímavější a ve své kritice ještě o něco úspěšnější. Ona zde společenská kritika rozhodně je. A je mnohdy prezentována vtipem, což je dobře. Je vidět, že se Natalia hodně snažila o to, aby zde byl humor přítomen a aby fungoval. Sem tam to je skutečně hodně vtipné, ani mi navíc nepřišlo, že by byl humor někdy trapný.

Když se Natalia dostává k finále, je vidět, že měla příběh hodně promyšlený. Až na to, že on je jinak celkem jednoduchý, a tak je v závěru snaha ho trochu zkomplikovat a učinit ho hlubším. Ta snaha vyznívá trochu moc okatě a vše je na čtenáře trochu moc křičeno, aby bylo jednoznačné, co se autorka vlastně snažila říct, a jak by to vlastně všechno mělo být. Kniha "Amaltea, princezna šermířka" se čte velmi dobře a rozhodně vám nezabere dlouhé hodiny, a to i přes velký počet stran. Tohle beru jako pozitivní faktor. Každý muž je zde zženštilý, což je trochu škoda, ale ta má to ten správný efekt pro budování určitého kontrastu s reálnými muži. Někdy je popravdě docela těžké na první pohled určit, kdo je muž a do žena. Zanir tak vydal další specifickou knihu, která cílí spíše na dívky, což se jí daří dobře.

Komiks "Amaltea, princezna šermířka" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Žádné komentáře:

Okomentovat