2018-03-19

#1656: Calvin a Hobbes 10: Všude je spousta pokladů - 100 %


Calvin a Hobbes 10: Všude je spousta pokladů (Calvin and Hobbes: There's Treasure Everywhere)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Calvin and Hobbes: There's Treasure Everywhere" v roce 1996. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Watterson
Kresba: Bill Watterson

Normálně jsem knihu "Calvin a Hobbes 10: Všude je spousta pokladů" bral do ruky s takovým nepříjemným pocitem. Ne proto, že bych se netěšil, až si přečtu další stripy s Calvinem a Hobbesem, které jsem navíc nikdy dřív nečetl, ale jednoduše proto, že je to předposlední kniha ze série. A jakmile něco končí, navíc je to něco, co mám rád, padá z toho na mě taková lehká nostalgie, která mě zaplaví lehce negativními pocity. Ale je to vlastně hezké, že se člověk dostane na konec, protože minimálně u série "Calvin a Hobbes" to má jednu velkou výhodu. Je možné se k ní zase vrátit, otevřít si knihu "Calvin a Hobbes 1" a začít pěkně znovu. A navíc u téhle série od začátku víte, že se vám neomrzí ani podruhé, ani potřetí, ani po kdovíkolikáté.

Kniha "Calvin a Hobbes 10: Všude je spousta pokladů" není vyloženě specifická, neliší se nějak zásadně od těch předchozích. Je zde všechno, co očekáváte, je zde ten krásně příjemný humor, který vás dovede pohladit po duši. Ale přesto jsem měl pocit, že se kniha "Calvin a Hobbes 10: Všude je spousta pokladů" trochu liší, a to především v tom, že tento díl, alespoň mě, přišel takový vážnější. Jako kdyby si sám Bil Watterson postupně uvědomoval, že se pomalu chýlí ke konci, že už toho nemá tolik co říct a že chce být trochu vážnější. Anebo na něj na samotné padala nostalgie z toho, že zde něco končí, něco velkého, na čem pracoval dlouho, zároveň něco krásného, co dal světu. Ale možná to je skutečně jen můj dojem, který byl dán tím, že jsem sám cítil při čtení silnou nostalgii, která bude s poslední knihou ještě o něco tíživější.

Calvin se vyloženě nikam neposunul. Před Vánoci se stále snaží být tím hodným dítětem, i když je to opravdu komplikované. Někdy ani ty dárky nejsou dostatečná motivace k tomu, aby po Susie nehodil kouli. Susie samozřejmě nechybí, nechybí ale ani neustále Calvinovi pokusy bojkotovat školu, případně příkazy rodičů, což mu stejně nikdy nevyjde. Jeho odhodlanost a neustálá snaha jít proti všem, je ale skutečně obdivuhodná, stejně jako jeho cílům musí připadat otravná. Ale je to právě Calvin, z něhož padají ty největší moudra. Právě on řekne tu nejkrásnější větu, která zazní hned v úvodním stripu této knihy. Ta věta se nakonec dostala i do titulu knihy. "Všude je spousta pokladů!" ale pokud si přečtete ten úvodní strip, bude to pro vás mít ještě trochu hlubší význam. Ta věta se dá chápat různě a Bill Watterson ji chápe krásně.

Přiznám, že už je pro mě opravdu docela těžké něco o knihách ze série "Calvin a Hobbes", protože pro mě je každá skvělá a tak nějak vím, jaké bude její hodnocení ještě před tím, než si knihu přečtu. A nemám chuť na tom cokoli měnit. Je to prostě paráda. Tohle je komiks, který mě vždy dovede potěšit a pohladit, je to pro mě komiks, který je jedinečný a nepřekonatelným je jedno jestli ve stripové oblasti, nebo celkově v komiksu. Kniha "Calvin a Hobbes 10: Všude je spousta pokladů" skvěle zapadá do celé série, a i když nevyniká, je prostě dobrá. Další pohlazení po duši, které stojí za to. A stojí za to mít všechny knihy této série, protože Calvina a Hobbese chcete mít doma co nejvíc a chcete se k nim vracet.

Žádné komentáře:

Okomentovat