2017-09-04

#1516: Calvin a Hobbes 5: Pomsta hlídaných - 100 %

Calvin a Hobbes 5: Pomsta hlídaných (Calvin and Hobbes: The Revenge of the Baby-Sat)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Calvin and Hobbes: The Revenge of the Baby-Sat" v roce 1991. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Watterson
Kresba: Bill Watterson

Když si přečtete komiks s Calvinem a Hobbesem, asi si řeknete, že takového poděsa byste doma nechtěli. Myslím samozřejmě Calvina. Je to dítě, které je schopné nejen vymyslet nejšílenější nápady, ale především je pak také realizovat. Jeho eskapáda s automobilem je toho krásným důkazem. Zároveň je ale na něm vidět, jak je lidské, že je schopen strachu a lituje svých činů. Tohle jen ukazuje, jak je Bill Watterson schopen vystihnout lidské vlastnosti a lidskou podstatu. Já si ale u Calvina říkám, že přesně takové dítě bych chtěl. Plné fantazie, plné života a s nápady, za které ho chcete zabít, ale zároveň musíte obdivovat, že s nimi přišel.

I když se kniha jmenuje "Calvin a Hobbes 5: Pomsta hlídaných", tak s Rosalyn tu zase tolik stripů není a samotná "Pomsta hlídaných" se omezí na celkem devět proužků, což ovšem nic nemění na tom, že je to zábava a že se u stripů zasmějete. Rosalyn je pro Calvina tou správnou nemesis a on nikdy neví, jak si s ní opravdu poradit. Tady je krásně vidět, že to jeho rošťáctví má svoje hranice a že přes nějaké prostě není možné přejít. Bill Watterson se pak vrací i k dalším tématům, která již v předchozích knihách měl. Osobně mě velmi baví příběhy o tom, jak jede rodinka na dovolenou. Dovedu si docela dobře představit, že já bych se choval podobně nadšeně jako zde prezentovaný otec, a nálada ostatních by byla podobná jako u Calvina a jeho matky.

Na jednu stranu si říkáte, že Bill Watterson hodně nadsazuje, ale po několika stripech si uvědomíte, že ta jeho nadsázka vychází ze skutečných životních situací. A my se tak vlastně chováme. Jsme někdy znudění, jsme neurotičtí, jsme vzteklí a jindy jednáme s rozumem. Ale jako dospělí se mnohem méně necháváme ovládnout fantazií, která řídí Calvinův život. Přesně tohle je na něm to krásné. Ta bezprostřednost, kterou my v sobě blokujeme, a pokud už ji náhodou pustíme ven, většinou se za to budeme stydět, anebo to bude mít nepříjemné následky. Ale tohle je život a je krásný, alespoň z velké části.

Samozřejmě, že nebude chybět ani to zlé, ale Bill Watterson umí všechno podat s takovým nadhledem, s takovou lehkostí a citem, že prostě musíte ocenit jeho vypravěčské schopnosti, jeho smysl pro humor, ale i jeho pohled na svět. Možná vám nebude blízký, ale mně je blízký velmi. Bill psal dílo podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, psal ho tak, jak nejlépe uměl, a vytvořil něco, co po něm zůstane ještě dlouho. Už u komiksu sice není, respektive nepublikuje, maluje, má nějaké výstavy, žije si svůj život. Přeji mu to. Zanechal po sobě něco, na co se nikdy nezapomene. "Calvin a Hobbes" budou mít navždy čestné místo v mé knihovně. Kniha "Calvin a Hobbes 5: Pomsta hlídaných" pak nijak zásadně nevyniká, je skvělá jako ostatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat