2018-02-05

#1626: Calvin a Hobbes 9: Lidožravá šílená kočka z džungle - 100 %


Calvin a Hobbes 9: Lidožravá šílená kočka z džungle (Calvin and Hobbes: Homicidal Psycho Jungle Cat
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Calvin and Hobbes: Homicidal Psycho Jungle Cat" v roce 1994. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Watterson
Kresba: Bill Watterson

Už několikrát jsem při psaní recenzí na stripy "Calvin a Hobbes" zmínil, že to je čtení, které si rádi dáte, když vám není nejlépe, když máte nějaké trápení, když máte pocit, že už se nebudete smát. A teď jsem si skutečně mohl ověřit, jestli to opravdu funguje. A funguje. Tyhle stripy mi dokázali zvednout náladu, a i když jsem měl pocit, že se ten den nebudu moct smát, tak Calvin a Hobbes úsměv na mojí tváři vykouzlit dokázali. Jejich život je tak krásně bezstarostný, i když je zároveň lehce šílený, tak krásně bezproblémový, i když pořád něco řeší, tak milý, i když dovede být děsivý, že prostě nejde jinak, než si jejich stripy užívat a divit se tomu, že i po takové době Bill Watterson stále přicházel s vtipy a zamyšleními, která nenudí.

Zajímavé to je hlavně v souvislosti se skutečností, že kniha "Calvin a Hobbes 9: Lidožravá šílená kočka z džungle" nepřináší nic vyloženě nového. Myslím dějově. Nenajdete zde nějaká výrazná vybočení od toho, co čekáte. Calvin a Hobbes si pořád jedou to svoje a je jasné, že v těch správných kolejích zůstanou. Nechtějí vyrůst, Calvin nepůjde o ročník dál, pořád bude tím malým klukem, který nemá rád a holky a má neskutečně bohatou fantazii, která jde tak daleko, že oživila tygra, kterého všichni ostatní vidí jako plyšáka. Už jen tahle skutečnost je tak nádherná - a samozřejmě i to, že to čtenář ví od začátku - že se prostě ke Calvinovi musíte připoutat a spolu s ním uvěříte, že to, co se děje, není jen dětská představivost, ale děje se to skutečně.

Je až s podivem, jak Bill Watterson dokáže přecházet mezi tématy. V jednu chvíli - nebo i na více panelech - se řeší to, jak Calvin konečně vyzraje na Susie a provede jí něco, co by si pamatovala, ale pak najednou s přirozeným přechodem dostanete strip o tom, který v sobě má něco morálního, poučného anebo je i společenskou kritikou. A ne vždy je to společenská kritika, která by byla mírná. Tady je vidět - a je to vidět už dlouhodobě - že Bill Watterson má o světě určitou konkrétní představu a je schopen ji i přes to, že není mainstreamová, že nepochlebuje, prezentovat tak, že ji snesete a neodradí vás od dalšího čtení. Vlastně je zde vždycky naděje, že vás třeba nějaká myšlenka chytne a udrží se vám v hlavě o něco déle, abyste ji skutečně mohli probrat ze všech stran.

Ano, i o tomhle je série "Calvin a Hobbes". Celá série je hodně pozitivní a ten pozitivní náboj se z ní nikdy neztratí, ale i přesto je tam místy něco hlubšího, něco méně roztomilého a směšného. Bill Watterson si všímá světa kolem sebe a dokáže ho prezentovat v barvách, které jsou na první pohled surreálné, ale přitom se dostávají do hloubky a řeknou víc než několik suchopárných vět. Kniha "Calvin a Hobbes 9: Lidožravá šílená kočka z džungle" jednoduše nabízí vše, co od stripu "Calvin a Hobbes" chcete. Bohatou fantazii, oblíbené postavy, dítě, které je nezvladatelné, spoustu vtípků s dobrými pointami, ale i něco navíc, co z téhle stripové série děla jednu z nejlepších, jaké byly kdy vytvořeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat