2017-01-11

#1348: Calvin a Hobbes 2: Pod postelí něco slintá - 100 %

Calvin a Hobbes 2: Pod postelí něco slintá (Calvin and Hobbes: Something Under the Bed Is Drooling)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Calvin and Hobbes: Something Under the Bed Is Drooling" v roce 1988. České vydání má 132 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Watterson
Kresba: Bill Watterson

"Calvin a Hobbes 2: Pod postelí něco slintá" je druhou knihou sebrané stripové série Billa Wattersona, který je v podstatě mužem jednoho jediného díla, protože on toho jinak v komiksu moc neudělal. Samozřejmě najdete i jinou jeho další tvorbu, nikoli česky, ale úspěšný se stal právě díky stripové sérii "Calvin a Hobbes", kterou zakončil a žádným dalším podobně skvělým dílem na ni nenavázal. Když v roce 1995 strip skončil, začal se Bill Watterson věnovat především malování a měl několik výstav. K milovaným postavám se nevrátil, i když nějaké náznaky zde byly, ale ve všech ohledech se po většinou jedná o fanouškovské pokusy vzkřísit něco, co ale ani trochu vzkřísit nepotřebuje, protože to tu mezi námi je stále.

V České republice máme to štěstí, že nakladatelství Crew již vydalo všech jedenáct knih sebraných stripů a že si je můžeme přečíst všechny a pak se k nim zase vracet. A to jsem právě udělal. Postupně se vracím ke knihám, které jsem již přečetl a konečně se chci dostat i k té poslední, kterou tak dlouho odkládám. Je to ze strachu z toho, že skončí něco krásného, co tady se mnou je. A ono to krásné je, ale jak jsem napsal výše, ono to tady bude pořád. Sice můžete přečíst všechny knihy "Calvina a Hobbese", ale stejně tak se k nim můžete později vrátit a budete zjišťovat, že mnohé stripy si nepamatujete. Bude to znovu objevování a znovu na vás dopadne ta krásná atmosféra, kterou stripy s Calvinem a Hobbesem mají.

Právě na atmosféru bych se tentokrát chtěl soustředit. "Calvin a Hobbes" je strip, který má bavit. Jsou zde vtipy, které vás mají rozesmát nebo vás přimět se pousmát. Jsou zde stripy, které jitří vaši fantazii. Ale pak zde najdete stripy, které jsou hlubší. Ono jich je hlubších mnohem víc, ale většinou se nesou v duchu příjemné optimistické nálady. Jenže pak Bill Watterson najednou náladu změní tím, že nechává Calvina nebo Hobbese pronášet komentáře k mnohem vážnějším tématům. A jelikož jste s postavičkami celkem sžití už po první knize, najednou ta změna tématu na vás dolehne a vy si uvědomíte, že tohle není jen nějaký komiks pro zábavu, ale že tohle je skutečně strip, který má co říct, má myšlenky, které vám chce sdělit, a je jen na vás, jestli je budete vnímat.

"Calvin a Hobbes 2: Pod postelí něco slintá" není knihou, která se zásadně liší od ostatních dílů, ale zrovna tady mě neskutečně dostala krátká pasáž o mývalovi. Uvědomíte si, jak byl Bill skvělý v tom, že dokázal naprosto jedinečně a nenapodobitelně zachytit dětskou psychiku. A i když je Calvin většinou karikaturou a tváří se jako Denis postrach ulice, je jiný a je hlubší. Má v sobě tolik, kolik v sobě máme my sami, tolik, kolik už jsme možná zapomněli, protože nejsme dětmi. A někdy je to škoda. Někdy je škoda, že už jsme dospěli a na svět se díváme jinak. Já jsem rád, že jsem si s knihou "Calvin a Hobbes 2: Pod postelí něco slintá" zase mohl připomenout, jak je krásné být dítětem a dívat se na svět trochu jinýma očima.

Komiks "Calvin a Hobbes 2: Pod postelí něco slintá" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Calvin a Hobbes 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat