2017-06-05

#1451: Bublifuk 6: Moře bublin - 85 %

Bublifuk 6: Moře bublin
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2017. Vydání má 36 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Luděk Bárta, Bára Buchalová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Šesté číslo je venku a již se chystá sedmé. My se můžeme kochat tím, co si pro nás tvůrci připravili tentokrát. Jsou zde nějaké novinky, ale samozřejmě se nemusíte bát, že byste nenarazili na staré osvědčené věci, které pořád fungují a pořád vás dovedou dostat. A od toho tradičnějšího začínáme již od začátku, kde svoje místo mají nadále rezervované "Fernando a Stella", kteří tentokrát předbíhají dobu, a to proto, že musí pomoct odrazit rovnou celou armádu. Napínavé, s myšlenkou a opět s nějakým tím vědeckým kouskem, který je hezky doplněn návodem, jak zpracovat zbytky, které vám doma zůstanou po splachování. "Fernando a Stella" jsou opět příjemným rozjezdem. Za nimi pak následuje "Vynálezce Alva", kterému tyhle jednostránkové jednohubky docela sluší. Pokračuje ve vědeckém pokroku a tentokrát ani nic neničí, ale pomáhá.

Po Alvovi následuje novinka tohoto sešitu, kterou jsou "Biblické příběhy", a to konkrétně příběh "David a Goliáš". Scénáře se ujala Klára Smolíková, která si tak přidala další sérii, již pro revue tvoří, a kresby se ujal Karel Jerie, který tak z revue nevymizel poté, co se dokončil příběh "Zelený vlk". Na třech stránkách je příběh Davida a Goliáše odvyprávěn tak, aby to nenudilo. Nenudí, rychle uteče, ale vzhledem k mému přesvědčení mě prostě vadila poslední věta. Ale to už je na každém, jak se k tomu postaví. Větší radost mi udělali "Píp a Půp", v jejichž komiksu se začíná schylovat k něčemu většímu. Najednou to nejsou uzavřené příběhy, ale je to děj na pokračování, kdy na sebe jednotlivé komiksy navazují a odkrývají nám tajemství na robotí škole. Docela se těším, jak to bude pokračovat.

Nikoli už jako novinka, ale podruhé se v revue objevují "Agenti Tajné dvojky", kdy na dvoustránkovém komiksu opět máte vyřešit spolu s hrdiny detektivní případ. Je to o pozornosti, o tom, dát si souvislosti dohromady. Tohle mě baví. Stejně jako to, co následuje. Petr Kopl si se svými "Třemi mušketýry" uzurpoval nejvíce prostoru, celkem šest stránek, za což jsem rád, protože hned první stránka je z hlediska slovního humoru prostě paráda. Příběh se nám tolik neposune, ale o to více dostává prostor situační komika a vy se budete opět bavit od začátku do konce. Navíc to má pozitivní vyznění, v což jsem doufal. V nastaveném kvalitním trendu pokračuje i "Hilfréd Hubertus Babočka", který chce dětem ukázat, že technologický pokrok zde byl pořád a že není vždy nutně ku prospěchu a může být problematický. Aneb jak děti přesvědčit o tom, že není dobrý nápad jim hned kupovat tablety a nejnovější mobilní telefony.

Na závěr revue dostávají více prostoru "Piráti na suchu" a popravdě jim to trochu prospělo, protože zde je delší příběh, je zde prostor pro více vtípků a lépe si tak komiks užijete. Tady to má průběh, má to pointu a hezky zde vyniká kresba Lukáše Fibicha. Tentokrát mě "Piráti na suchu" snad poprvé opravdu bavili. Za nimi už nás čeká jen obvyklý příspěvek Tomáš Prokůpka, který nám tentokrát představuje osobnost Karla Pommerhanze. Revue pak tradičně uzavírá "Knihomol Bubu", který nám přináší hezké poselství, z něhož by si měli něco vzít hlavně dospělí. "Bublifuk 6: Moře bublin" opět není jen pro děti, dovede zabavit, ale dovede vás přimět i k tomu něco vytvořit a přemýšlet. Až na jeden komiks, který mi nesedl, je to za mě opět nadprůměrné a musí se ocenit, že si tvůrci dál udržují kvalitu na vysoké úrovni.

Žádné komentáře:

Okomentovat