2017-02-13

#1371: Bleach 21: Be My Family or Not - 65 %

Bleach 21: Be My Family or Not (Bleach: Be My Family or Not)

Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 179 až 187 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2006 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Be My Family or Not". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.

Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.
Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Kniha "Bleach 21: Be My Family or Not" je zatím tou poslední, která česky v sérii "Bleach" vyšla a zatím to vypadá, že na nějakou dobu i poslední bude. Nejedná se o mangu, která by se u nás tak dobře prodávala, a tak bylo na čase ji utnout. Nakladatelství Crew se rozhodlo, že tak učiní právě s knihou "Bleach 21: Be My Family or Not", protože se do jisté míry jedná o knihu, která je zakončením jednoho velkého příběhu. Ale poslední stránky přece jen nejsou koncem starého příběhu, ale už jsou zde náznaky příběhu nového. Já se přiznám, že by mě i pokračování zajímalo, protože postavy jsem si docela oblíbil, ale ještě by bylo třeba trochu většího zájmu čtenářů. Snad někdy do budoucna, až ten náš trh bude ještě o něco větší.

"Bleach 21: Be My Family or Not" je knihou, kde se uzavírá příběh, kde Ičigo Kurosaki zachraňoval Rukii, která se stala jeho mentorkou, ale hlavně dívkou, díky které získal - anebo oživil - schopnosti, kterými v současné době disponuje. Ičigo je rozhodně jedním z nejsilnějších sběračů duší, což v předchozích dílech musel předvést hned několikrát. Tentokrát také dojde na souboje, ale jsou především cvičné, kdy Ičigo a ostatní byli přijati v Soul Society jako přátelé a rovní, a tak si Ičigo může trochu zatrénovat. Příběh v Soul Society je ale potřeba uzavřít, a tak se v podstatě jen dočkáme toho, že si lidé potřásají rukama, i když v trochu akčnějším a přeneseném smyslu slova. Je to loučení hezké.

Ičigo a ostatní se musí vrátit do svého světa, do školy, prostě zase zařezávat a plnit svoje povinnosti. Tady se Titemu Kubovi celkem daří ukázat, jak se změnili, jak jsou jiní, a to vlastně jen díky jedné postavě. Už nezapadají, navíc jsou přáteli, ač se v minulosti nikdy nekamarádili. Do popředí se tak více dostává humorná stránka série a je to příjemné odlehčení. I díky tomu může kniha "Bleach 21: Be My Family or Not" fungovat jako uzavření části příběhu, i když ty poslední dvě kapitoly to trochu narušují a ujišťují nás v tom, že se jede dál, že tohle má ještě pokračování a že se rozhodně nemusíme bát, že bychom přišli o pořádnou akci. Tohle nám Tite Kubo ukazuje i na dvojstránkách, které v jeho manze přece jen nejsou tolik zvykem. Ale když už na ně dojde, jsou dobré.

S knihou "Bleach 21: Be My Family or Not" se nám sice pro české čtenáře série uzavřela, pořád si říkám, že jen dočasně, ale to neznamená, že by si pro nás Tite Kubo nenechal něco velkého, co zde odhalil. Ano, i na těch několika málo posledních stránkách se mu podařilo odhalit jedno pořádné tajemství příběhu, které by vás možná do té doby ani nenapadlo, ale přitom nakonec vypadalo docela logicky. Příběh se díky tomu může zamotat ještě hodně. My se ale spokojíme s tím, že zde máme 21 knih dobré akční série, která má v sobě humor, ale i trochu supermanovský komplex, kdy pokud už si myslíte, že postava nemůže být silnější, tak ještě vždycky bude. Ale i na to si nakonec zvyknete a bude vás to na sérii "Bleach" bavit.

Komiks "Bleach 21: Be My Family or Not" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"
"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow"
"Bleach 16: Night of Wijnruit"
"Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior"

Žádné komentáře:

Okomentovat