2016-09-23

#1265: Bleach 20: End of Hypnosis - 80 %

Bleach 20: End of Hypnosis (Bleach: End of Hypnosis)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 169 až 178 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "End of Hypnosis". České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Rukie Kučiki je zachráněna. Anebo alespoň něco takového se nám tvůrce série, Tite Kubo, snažil v předchozích dvou dílech prezentovat. Ičigo Kurosaki došel svého cíle a zachránil svou učitelku a ženu, která mu dala schopnosti, jimiž právě vládne. Jenže jak se na konci knihy "Bleach 19: The Black Moon Rising" ukázalo, v Soul Society rozhodně není všechno tak růžové, jak by se na první pohled zdálo. Jasně, už jsme byli svědky toho, jak se proti sobě různí kapitáni a podkapitáni postavili, ale teprve s knihou "Bleach 20: End of Hypnosis" máme zjistit, kde se vlastně ta nenávist vzala, kdo je strůjcem všeho toho zabíjení, k němuž v poslední době došlo. A čtenář musí uznat, že tady se Tite Kubo vyřádil.

Myslím to v dobrém smyslu, i když jsem se několikrát přistihl přemýšlet o tom, jestli to měl Tite Kubo až tak moc dobře promyšlené, anebo to všechno prostě časem nějak vyplynulo. Nejsem si jistý, ale to ani nevadí, protože kvalitě dvacáté knihy to nijak neubírá. Tohle je kniha, která vás dovede pro sérii zase jednou strhnout, a vy víte, že se zde ještě něco velkého může stát. Série "Bleach" se jako promyšlená tváří, a pokud jste čekali na nějaké to vyústění, pokud jste se těšili na to, že se konečně něco dozvíte, tak právě tohle je něco, s čím Tite Kubo v knize "Bleach 20: End of Hypnosis" vyrukoval. On název sám napovídá - je to "Konec hypnózy". Ale nebojte se, nejde o to, že by předchozích devatenáct knih bylo o něčem, co vlastně není pravda, jenom dojde k odhalení zásadních skutečností.

Tite Kubo to do čtenářů pere ve velkém, také je zde o dost více textu, než je v sérii "Bleach" obvyklé, a to jen proto, že je potřeba něco vysvětlit. Ale Tite se neomezuje jen na vysvětlování, souboje jsou zde také, ale většina jich je krátká. To proto, abychom pochopili, že je zde něco skutečně velkého, proti čemu postavy stojí a podle všeho ještě stát budou. Díky těmto velkým odhalením jsme také svědky pořádného masakru, z kterého vychází jen jeden vítěz. A překvapivě jím není Ičigo. Otevírají se dveře pro nový rozsáhlý příběh, otevírají se možnosti pro další pořádné pokračování a vy chcete vědět, jak to dopadne.

Přede mnou už je jen jedna kniha, která zatím česky vyšla, kniha s názvem "Bleach 21: Be My Family or Not". Když jsem se k těmto knihám dostal, skoro si říkám, že je škoda, že se série přestala vydávat, ale je to holt volba fanoušků. Takový "Naruto" se od začátku vyvíjí k lepšímu, ale "Bleach měl hluchá místa, díky kterým dovedl odradit. Tohle je ale skvělé finále jednoho příběhu a Tite Kubo ukazuje, že má výborné scenáristické, ale i kresebné schopnosti. Některá vyvolání, která zde jsou, mají skutečně skvělé nápady, nemluvě o tom, že skvělé je i provedení. Fantazie se zde jitří naplno a mně by docela zajímalo, jak by takové souboje vypadaly hrané s herci, nejen v manze nebo animované. Mohlo by to vypadat skvěle. Pokud by tohle bylo skutečně loučení série "Bleach" pro český trh, je to loučení ve velkém a kvalitní. Ale ještě jedna kniha tu je. Ještě jedna recenze bude následovat.

Komiks "Bleach 20: End of Hypnosis" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"
"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow"
"Bleach 16: Night of Wijnruit"
"Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior"

Žádné komentáře:

Okomentovat