2015-05-07

#909: Bleach 13: The Undead - 75 %

Bleach 13: The Undead (Bleach: The Undead)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 108 až 115 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "The Undead" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Nemrtví". České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Ani tak moc nebudu přehánět, když řeknu, že tohle je kniha jen o jednom souboji. Opravdu, na 180 stránkách je rozprostřen příběh o tom, jak Ičigo bojoval s Kenpači Zakarim, což je mimochodem opravdu boží jméno. Samozřejmě, že příběh je zaměřen i na další epizodky, ale právě tenhle souboj zde má hlavní průběh a nakonec i finální vyústění, které je - jak je Titeho dobrým zvykem - opět celkem emotivní a silné. Musím Japonce obdivovat, že tohle dokážou. Rozprostřít jeden jediný souboj do takového počtu stránek, mít pořád o čem psát, co kreslit, pořád přicházet s nápady, jak boj gradovat, tohle je prostě ukázka dobrých vypravěčských schopností. Tite Kubo má děj poměrně roztahaný, ale to neznamená, že by se vůbec nic nedělo.

"Bleach" není až tak akční jako třeba "Gantz", což je manga, která uteče až moc rychle s každým dílem. Přesto je tohle hodně nabitý díl, kde se střídají převahy a kde v sobě Ičigo nachází sílu k tomu, aby zasadil poslední úder. Anebo ho přijal. Přiznám se, že už jsem nevěřil tomu, že by se z tohohle Tite nějak věrohodně dostal a že by souboj zakončil velkolepě a zajímavě. Ono se mu to však povedlo a vy sledujete unikátní souboj, který v sobě má napětí, má v sobě emoce a má v sobě pořádnou epičnost, protože před námi skutečně roste hrdina, který je pořád lepší a lepší. Naštěstí je vidět, že se vyvíjí, že zlepšení je dáno určitou snahou, podobně jako je to třeba v případě "Naruta", kde i nyní mám pocit, že ten vývoj tu je a že má určitá, i když nikoli jasně daná, pravidla.

Otázkou je, kam až to všechno může růst? Kdy už manga dosáhne té míry, že to nebude až tak snadno snesitelné a kdy už toho bude moc? Zatím jsem se do toho bodu ještě nedostal. Co mě trochu mrzí, to je Chad a to, jak dopadl jeho příběh. Předchozí díl byl velmi silný, citový a v závěru, kde bylo zaměřeno právě na postavu Chada, jste si říkali, že tohle je něco, co vám vyrazilo dech. Další dění vám ale ukazuje, že to až tak strašně tragické není. Já vím, že postav se autor zbavuje těžko, zvláště pokud jsou to postavy dobré, ale osobně vidím sílu i v tom, že je autor schopen nechat zemřít zajímavou postavu. V případě třináctého dílu to Kubo nepotvrzuje, i když v závěru nám dává takovou menší náhradu.

Třináctý díl přes tohle zůstává velmi dobrým a díky tomu skvělému souboji je patrné, že je pořád na co se těšit. To je moc dobře, protože tady jsou postavy, které mě zajímají, jsou zde osudy, které chci sledovat a chci vědět, jak skončí, pokud skončí. "Bleach" je nadále nápaditou mangou, kde zrovna v tomhle díle už není tolik zaměřeno na výstřednosti postav, ale na jejich psychiku, na jejich schopnosti. Tite Kubo navíc skvěle využívá přeskoky mezi jednotlivými dějovými linkami, což vás nutí číst dál a dál, abyste věděli, jak to skončí v té linii hlavní. A ten prozatímní konec je velmi povedený.

Komiks "Bleach 13: The Undead" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"

Žádné komentáře:

Okomentovat