2014-07-28

#706: Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy - 75 %

Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy (Bleach: Fourteen Days for Conspiracy)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 71 až 79 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Fourteen Days for Conspiracy" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Čtrnáct dní na spiknutí". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Určitě to není nejlepší a nejnadupanější kniha, která zatím v sérii vyšla, respektive kterou jsem zatím četl, ale "Bleach" je prostě moje krevní skupina a je to komiks, který mě baví. Je to dostatečně vyvážená směsice akce, mystiky, fantasy, emocí a pubertálních vtipů, že se těším na každou knihu a jsem zvědavý, co Tite Kubo předvede tentokrát. Nechal se možná malinko ukolébat, jako kdyby ještě o něco zvolnil tempo, ale nic to nemění na tom, že jsou zde momenty, které baví, stejně jako momenty, jež vás naprosto strhnou, ať už akcí anebo třeba i dojemným prvkem, který byste třeba ani nečekali. I když v danou chvíli vyznívá směšně, následující scény mu dávají hloubku.

Po celkem dlouhém čekání se konečně dostáváme do bájné Soul Society, kolem které se toho už hodně napovídalo, ale zatím jsme tam jen nahlédli. V knize "Bleach 8: The Blade and Me" už bylo jasné, že tam postavy směřují, ale až tentokrát skutečně vidíme, jak Soul Society vypadá. No, co si budeme povídat, rozhodně to není nějaké dantovské peklo, nejsou zde příšerní démoni a celé je to stále velmi přístupné i pro mladší čtenáře. Postavy se vlastně jen přesunuly do jiného světa, který není nepodobný tomu našemu, jen je zde trochu méně ruchu a je to celé starobylejší. Cítíte určitou temnější atmosféru, která na vás dopadne, ale Tite Kubo se zatím moc nepředvádí.

Tedy on se trochu předvede, pokud se týká protivníka, se kterým se musí Ičigo utkat, ale jinak toho pořád ze Soul Society moc neuvidíme. Jen zjistíme, že pro Sběrače platí určitá pravidla, která se musí dodržovat, ale jaká jsou, co všechno je důležité a proč je Rukia v takovém srabu, to se ještě nedovíme. Tite Kubo nám chtěl předvést jednu pořádnou akci, což se mu dle mého skromného názoru povedlo, a pak naznačoval, naznačoval, až devátá kniha skončila. Je toho hodně otevřeného a jsem zvědavý, jak dlouho se v Soul Society zdržíme, stejně jako jsem zvědavý, co čeká poté, až bude Rukie zachráněna. Jestli tedy zachráněna skutečně bude.

Tite Kubo přišel s ještě jednou novou postavou, která se objevuje hned na obálce knihy. Opět nám tím dokazuje, že má dar pro ikonické charaktery. Je správně ujetá, je nemainstreamová, alespoň podle měřítek amerického komiksu, a to vlastně jen proto, že jí chybí ruka. Zas tolik superhrdinek nebo vedlejších postav, které jsou až tahle vizuálně postižené, zase není. Sem ale Kúkaku Šiba pasuje dokonale. "Bleach" ale v tomhle směru zase tak nevyniká. Pro mě vyniká v tom, jak je tahle série uvolněná, jak si nic nedělá z toho, jestli bude v jednu chvíli dospělá a ve druhé dětinská. Tohle je tak neskutečně funkční směs braku a něčeho víc, že prostě nemůžu jinak než tuhle sérii milovat.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"

Žádné komentáře:

Okomentovat