2016-09-02

#1250: Bleach 19: The Black Moon Rising - 75 %

Bleach 19: The Black Moon Rising (Bleach: The Black Moon Rising)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 159 až 168 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "The Black Moon Rising". České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Hned na začátek musím říct, že jsem s posledními díly série "Bleach" velmi spokojený, nebo minimálně knihy "Bleach 18: The Deathberry Returns" a "Bleach 19: The Black Moon Rising" mi hodně sedly. Tite Kubo už to nemohl moc více natahovat, a tak kniha "Bleach 19: The Black Moon Rising" představuje uzavření jednoho velkého souboje. Ičigo Kurosaki se musel utkat s Bjakujou Kučikim, protože jinak by nikdy nemohl Rukii, Bjakujovu sestru, skutečně zachránit. Bjakuja by po něm šel. Jen tak mimochodem, je docela zajímavé, že vlastně jde o záchranu Rukie, ale ona sama se v tomhle dílu ani neobjeví. Je to hlavně proto, že ostatní postavy dostávají prostoru minimálně, kniha "Bleach 19: The Black Moon Rising" se soustředí na samotný souboj.

Ano, skutečně se to Titemu podařilo, dokázal jeden jediný souboj rozprostřít do téměř celé knihy, aniž by se v ní stalo něco dalšího. Tedy skoro... na začátku se dokončí jiný souboj, v závěru pak ještě dojde na nějaké to překvapení, a já si říkám, jak je možné, že za dvě knihy má první velký příběh série "Bleach" skončit? Že by to vzal Tite Kubo skutečně takhle hopem? Souboje si ale vyloženě užívá, sem tam je pro jistotu přeruší, aby nezapomněl na ostatní postavy, i když stejně budete mít pocit, že se na dost věcí nedostalo a dost se toho neuzavřelo. Ono se toho stejně dost otevře, takže vás to v podstatě nutí k tomu, abyste si koupili další knihu a četli dál. A je to jen dobře, protože tahle série potřebuje, abyste ji četli, potřebuje, aby se prodávala, protože jinak skutečně skončíme v češtině u 21. dílu a to by byla škoda. Přece jen je to ještě méně než třetina celé série, která byla k srpnu 2016 ukončena, a to knihou s číslem 74.

Když už chce Tite Kubo něco pořádně natahovat, potřebuje k tomu zvraty. V souboji jich zase tolik mít nemůže... Jenže on tohle prostě dokázal. Dovedl jeden souboj rozvrhnout do více kapitol s tím, že jsou zde skutečně zvraty, které překvapí. Jakmile už se zdá, že Ičigo má jasně navrch, Bjakuja přijde s něčím lepším. Když už se zdá, že Ičigo nemá šanci, ještě jednou předvede něco nečekaného. Jasně, mohlo by se zdát, že to je natahované, ale já jsem celý souboj hltal až do konce. A můžete se uklidnit, v této knize je souboj skutečně ukončen a nějak dopadne. Jak? To si budete muset přečíst. Pak hned následuje ona upoutávka na další dění. Tohle je docela dobrý masakr, který sice trochu ukazuje, že Tite Kubo přišel s něčím, co mu otevře další dveře, ale proč ne, pokud to bude mít nějaké rozumné rozuzlení.

"Bleach 19: The Black Moon Rising" je takovou tou knihou, kde konečně v sérii alespoň trochu dostanete to, co chcete. Neříkám, že se zde uzavřelo všechno, to ani zdaleka ne, ale aspoň nějaké odpovědi Tite Kubo dal a použil na čtenáře další vějičku, aby na sérii nezanevřeli. Navíc jsou zde i docela sexy scény, když se příběh zrovna nesoustředí na Ičiga a Bjakuju - začátek se ještě věnuje souboji Joruiči a Soi Fon, který mi sice přijde trochu zbytečný v rámci celého děje, ale obě postavy jsou dost zajímavé na to, abyste se chtěli dovědět, proč je zde ze strany Soi Fon tak silná nenávist. Myslím, že Tite Kubo někdy prezentuje osudy, které nejsou tak důležité, že by se bez nich série obešla, ale pořád ještě dovede přijít s takovými scénami a momenty, které čtenáře strhnou. A mě tenhle díl na svou stranu opravdu strhl.

Komiks "Bleach 19: The Black Moon Rising" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"
"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow"
"Bleach 16: Night of Wijnruit"
"Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior"
"Bleach 18: The Deathberry Returns"

Žádné komentáře:

Okomentovat