2013-05-20

#75: Green Lantern: Žádný strach - 45 %

Green Lantern je postavou, s kterou se u nás musíme hodně seznámit, abychom pochopili její význam a to, že se skutečně jedná o skvělé komiksy, v nichž vystupuje. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/green-lantern-zadny-strach.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Green Lantern: Žádný strach (Green Lantern: No Fear)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Green Lantern" (konkrétně se jedná o čtvrtou řadu tohoto jména) a "Green Lantern Secret Files and Origins 1" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2006. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Darwyn Cooke, Carlos Pacheco, Ethan Van Sciver a Simone Bianchi

"Green Lantern" je komiksovou sérií, která u nás přece jen není tolik známá, ani tolik oblíbená jako série jiné. Na takového Spider-Mana určitě nemá, nemluvě pak třeba o Batmanovi, s kterým sdílí stejný svět a sem tam se i potkají – nejvíce pak v komiksech "Justice League". Mnohé se změnilo ve chvíli, kdy se do českých kin dostal snímek "Green Lantern" a nakladatelství BB/art vydalo komiks s tímto superhrdinou s názvem "Green Lantern: Tajemství původu".
V knize "Green Lantern: Tajemství původu" jsme se seznámili s nejoblíbenějším lidským Green Lanternem, kterým je Hal Jordan. Kniha není úžasná, ale je dobře vystavěná, především lidská rovina zde funguje skvěle. Od knihy "Green Lantern: Žádný strach" jsem pak očekával, že se bude příběh dál rozvíjet. Jenže tady právě nastal pořádný problém. Green Lantern je jednou z těch nekonečných sérií, které neustále pokračují, znovu začínají, restartují se a mění se. Tohle je právě zlo, které někdy znemožňuje, aby příběh jen tak vyšel u nás, kde nemáme žádnou znalost historie daného universa.
Kniha "Green Lantern: Tajemství původu" nás sice seznámila s tím, jak se objevil první Green Lantern na Zemi, ale ani trochu nás to nemohlo připravit na to, co přišlo. Nechci říkat, že je "Green Lantern: Žádný strach" přímo průšvih, ale prostě na sebe knihy nenavazují a čtenář bude zmatený, když novou knihu otevře. Rozumím tomu, proč vyšla první kniha, docela rozumím i tomu, proč vyšla jako druhá tato, ale jelikož tady nevíme, co se v universu celou dobu dělo, budeme hodně zaskočení. Logicky je kniha "Green Lantern: Tajemství původu" jenže byla zasazena do rozběhnuté série. "Green Lantern: Žádný strach" je vlastně začátkem této série (jedná se o pátou řadu série "Green Lantern"), ale pro neznalé to je začátek nepříliš povedený. nic zde nezačíná, jsme rovnou vrženi do fungujícího a neznámého světa.
Po přečtení několika stránek vyvstává poměrně velké množství otázek. Kde se tu vzal druhý Green Lantern? A kde tenhle třetí? Co jsou zač ti padouši? O jakých událostech se tu mluví? Copak na OA došlo k nějaké katastrofě? Ale kdy k ní došlo? Proč přesně? Jak to, že si spousta lidí myslí, že je Hal Jordan mrtvý? Na žádnou z otázek nedostaneme odpověď, a tak jen sledujeme pár příběhů z vesmíru, který se nám hodně vzdálil, alespoň od knihy, která u nás vyšla jako první. Navíc, příběhy nejsou zase tak zajímavé, jak by čtenář chtěl. Setkáme se se starými známými, ale ani v jejich přítomnosti se necítíme nejlépe, protože nám celou dobu něco uniká. Hororovost v některých příbězích nadále zůstává, ale je tu příliš mnoho různých zápletek a příběhů, které celkový obraz tříští ještě víc.
Čím je sbírka specifická, to je různorodost kreseb. Dostáváme klasickou detailní mainstreamovou, méně detailní mainstreamovou a pak i speciálně kolorovanou, která je posledním příběhem sbírky. Jenže ani zajímavost kresby, která není zase tak strhující, nemůže vynahradit pocit z toho, že nám opravdu hodně uniklo. BB/art toho mnoho udělat jinak nemohl, protože těch příběhů je tolik a jsou tak staré, že od začátku to prostě vycházet nemůže, ale možná měl vůbec zvolit jiný komiks. Prodeje ale asi nebudou tak špatné, když už se dostalo na třetí knihu "Green Lantern: Pomsta Green Lanternů".

Komiks "Green Lantern: Žádný strach" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na stránkách najdete recenze na knihy:
"Green Lantern: Tajemství původu"
"Green Lantern: Pomsta Green Lanternů"

1 komentář:

  1. ujrrjrrkmeemeuyrrjrereiorkrirkemurmerkmrrkmeriekmrerjeerkmreemeiemeiereirierkrer8rhrjrejrnierjeirnjenenrejkenerunujktmriruttikrrrmirmritrkrtmrro,mirt,tmrirrttirmtktijmureerkerirlereroeremrirekejiererenieremejruiererkeerjerieerkneruekerneruerjnreieremreirernreirereurjreujererjerjhererejree

    OdpovědětVymazat