2013-05-19

#72: Green Lantern: Tajemství původu - 80 %

Green Lantern je postavou, s kterou se u nás musíme hodně seznámit, abychom pochopili její význam a to, že se skutečně jedná o skvělé komiksy, v nichž vystupuje. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/green-lantern-tajemstvi-puvodu.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Green Lantern: Tajemství původu (Green Lantern: Secret Origin)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 29 až 35 série "Green Lantern" (konkrétně se jedná o čtvrtou řadu tohoto jména) u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2008. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Ivan Reis, Oclair Albert a Julio Ferreira

Green Lantern není právě superhrdina, který by byl v České republice příliš známý, ale s rokem 2011 se to přece jen trochu zlepšilo. Kromě toho, že u nás vyšel první komiks, který se tomuto superhrdinovi věnuje přímo (první zmínka se odbyla už v komiksu „Hitman“, který u nás vychází poměrně pravidelně), do našich kin se dostal také dost příšerný snímek "Green Lantern" s Ryanem Reynoldsem v hlavní roli. Vzhledem k tomu, že Green Lantern je jedním z nejdůležitějších superhrdinů DC univerza, rozhodně by si zasloužil lepší film.
Komiks "Green Lantern: Tajemství původu" je komiksem, který v USA vyšel v roce 2008 a odhaluje nám, jak se jedním z Green Lanternů stal Hal Jordan, který nám byl představen i ve filmu. Hal Jordan je bývalý pilot, který se do kokpitu dostal navzdory tomu, že matka si něco takového nepřála. Sám byl totiž svědkem, jak se jeho otec ve stíhačce zabil. Toto trauma si nese s sebou, stejně jako špatné svědomí z toho, jak se zachoval ke své rodině, kterou opustil v té nejtěžší chvíli. Hal Jordan má lidské rozměry, což je pro komiks rozhodně podstatné, především pokud se jedná o pokračující sérii, která má udržet čtenářovu pozornost po desetiletí.
"Green Lantern: Tajemství původu" se zaměřuje hlavně na Hala Jordona a na to, jak se z něj stane Green Lantern. Nezasloužil si to, ale byl prostě vybrán. Čirou náhodou. Musí se se svým úkolem smířit. Geoff Johns překvapil tím, že se v komiksu příliš nezabývá tím, jaký je jeho výcvik, akční scény jsou upozaděny a jde hlavně o lidskou a psychologickou rovinu. Ale přesto není příběh nudný, to ani omylem. Seznámíme se se všemi důležitými postavami, které jsou dlouholetým fanouškům známé, pochopíme základy, které se týkají světa Lanternů a pochopíme i mytologii, která se kolem toho celého vrší.
V příběhu vystupuje poměrně velké množství postav, seznamujeme se s Green Lanterny, kteří nejsou ani trochu lidští, čímž Green Lantern odkazuje na klasické komiksy 60. let, kdy platilo "čím exotičtější, tím lepší". Ve vesmíru existuje nespočet světů a mimozemšťani mají roztodivné podoby. Většinou se ale shodnou na jednom – chodí po dvou nohách a jsou to silně myslící bytosti. Nikdy však nejde pouze o Lanterna, důležitý je především prstem, který dokáže vytvořit jakékoli konstrukty, které si jen Green Lantern pomyslí. Prsten dává Lanternovi sílu, on mu umožňuje strážit zlo, kterého je vesmír plný.
Komiks, který byl vydán kooperací BB/artu a Crew  je ukázkou toho, že "Green Lantern" má obrovský potenciál, příběh může být rozehrán do všech možných směrů. Jeho epičnost je neskutečná. Proč se soustředit jen na jednu postavu, když vesmír je jich plný? "Green Lantern: Tajemství původu" překvapí i poměrně temnou atmosférou, která je dána tím, že se tu vyskytují bytosti, které jako kdyby vystoupily rovnou z pekla. V jejich případě ještě můžeme očekávat, co všechno provedou. A člověk s obrovskou zvětšující se hlavou, to také není zrovna něco, co by se vidělo v "krásném" mainstreamovém komiksu často. Za mě rozhodně jeden z nejlepších superhrdinských komiksů, co v roce 2011 vyšel.

Komiks "Green Lantern: Tajemství původu" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na stránkách najdete recenzi na knihu "Green Lantern: Pomsta Green Lanternů".

2 komentáře:

  1. Tenhle Green Lantern je opravdu super, další kteří vyšli v česku opravdu bohužel tolik nejsou.. Snad se bbart poučí a vydá příště něco navazujícího! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Green Lantern je hrdina o ktorom som vedel. Par som ich prelistoval v zahraničí, par som ich videl na internete. Nasledne som videl film a ten sa mi pacil... ano ma chyby ale podla mna to bola skvela zabava tak ako ma byt komiks. A uz viem ktorym komiksom sa film insiporval. Komiks je skvela zabava. Nemate radi DC-Batman je moc depresivny a Superman moc detinský a ste fandovia Marvelu? Tak myslim, ze "zelenak" vas presvedci o tom preco ist aj za zabavou k DC... Nefalsovana velkolepa zabava kde nic nie je nemozne... Len dalsie skvele komiksy s Green Lanternom...

    OdpovědětVymazat