2017-02-06

#1366: Král Špunt - 50 %

Král Špunt (Roi Rose)
Vydalo nakladatelství Baobab v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Roi Rose" u nakladatelství Gallimard v roce 2009. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 289 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: David B.
Kresba: David B.

David B. je zajímavý autor. Pokud jste nečetli jeho "Padoucnici", může být některý z jeho novějších komiksů (v roce 2015 u nás vyšel ještě komiks "Zahrada ve zbrani a jiné příběhy") tím prvním, jak se s autorem seznámíte. Bohužel si nemyslím, že zrovna "Král Špunt" je na to seznámení vhodným dílem, protože - nemohu si pomoct - na tomhle dílu není moc vidět, že by se jednalo o celkově jedinečného autora. Jsou zde spíše náznaky toho, že za tímhle komiksem se může skrývat trochu víc, než tam ve skutečnosti je. Potvrdit by se to ale muselo dalším Davidovým dílem, protože "Král Špunt" vás vůbec nemusí uhranout a vlastně vám vůbec nic nemusí říct.

Když se podíváte na obálku komiksu "Král Špunt", je zde kresba, která vás dovede zaujmout. V první řadě jsou to umrlci, které zde vidíte. Trochu mi to připomnělo mexické pojetí a zobrazování smrti, které se mi líbí. Je v tom něco groteskního a přitom stále ještě temného. Většina postav jsou umrlci, protože se ocitáme na lodi jménem Bludný Holanďan, a to s posádkou, kterou tvoří jen ti, co zemřeli a jsou (pravděpodobně) prokleti za to, co činili ve své živé podobě. Ano, jedná se o podobného Bludného Holanďana, kterého většinové publikum bude znát hlavně s filmů "Piráti z Karibiku". Ale to nevadí. David B. má vlastní pojetí, a tak se nemusíte bát, že by tohle bylo něco komerčního. Svou kresbou pak na první pohled podtrhává jakýsi temně karnevalový dojem, který z plavby na lodi budete mít.

Děj je - alespoň podle prvních stránek - pirátským příběhem, kdy se ocitáte na Bludném Holanďanovi a s jeho posádkou plujete vstříc dalším cílům. Tím hlavním cílem je konečně zemřít, ukončit tuhle plavbu, ale prokletí je tvrdé a ani nejostřejší útesy nejsou tím správným místem, kde skončit. A tak pokračuje bezútěšná existence pirátů, dokud nedojde na to, že při jednom útoku na loď jim na palubě zůstane jedno nečekané překvapení. Jak pohled na obálku naznačuje, je tímto překvapením malý chlapec, který se má stát jediným živým obyvatelem lodi. Jeho pobytu na lodi je dle mého věnováno příliš málo času, což nakonec vede k tomu, že nefunguje ani finále, které by mělo být jakýmsi výstupem ze zažitého, parafrází dospívání. Tohle prostě nefunguje, i když je v téhle fázi David B. velmi expresionistický, co se týká emocí krále Špunta.

Komiks "Král Špunt" se na první pohled tváří jako komiks dějový, který bude napínavý, dobrodružný. Vlastně je i docela drsný, když dojde na útoky na nic netušící lodě. Pak se to ovšem zlomí a příběh najednou získává novou rovinu. Jako kdyby se s příchodem dítěte komiks měnil na něco jiného, přemýšlivějšího. Chce být hlubší, ale už na to nemá dost času, protože se přece jen jedná o klasický evropský sešit, který má 48 stran. Najednou je konec a vyvrcholení, k němuž zde dochází, je takové rychlé a možná vám přijde i prázdné. Měl jsem pocit, že scenáristicky je příběh špatně rozvržený, což nakonec vede k neuspokojivému výsledku. David B. si tímhle komiksem prý splnil dávný sen. Nesplnil ho však fanouškům, kteří mohou oceňovat jen krásnou a hezky barevnou kresbu, která udělá mnohem větší dojem než nedotažený příběh.

Žádné komentáře:

Okomentovat