2017-01-18

#1353: Asterix XXI-XXIV - 90 %

Asterix XXI-XXIV
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako alba:
  • Le Cadeau de César (1974)
  • La Grande Traversée (1975)
  • Obélix et Compagnie (1976)
  • Astérix chez les Belges (1979)

České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo

Další skvělé čtyři příběhy, nad kterými jsem se skoro rozplýval. Tentokrát jsem měl pocit, že tu snad není žádný vyloženě slabý, ale že všechny mají svoje silné stránky, díky kterým stojí za to si je přečíst. Každý je trochu jiný a každý je dobrý. Jako první přichází na řadu "Dárek od Caesara", což je komiks o tom, jak to dopadne, když dá Caesar jednomu ze svých opilých veteránů darem galskou vesničku, která mu nepatří. Nemluvě o tom, že ji voják hned propije, Zápletka je vhodná k tomu, aby se to zase ve vesnici trochu škorpilo, což je prostě zábavné, ale vrcholu tohoto škorpení je dosaženo až v komiksu třetím této sbírky, kterým je "Obelix & spol.". Goscinny a Uderzo přesto podávají důkaz o tom, že znají lidské nešvary a že jim nevadí si z nich dělat srandu.

Cestovatelským příběhem je komiks "Asterix a velká zámořská plavba". Kdybych měl zvolit nejslabší díl v této sbírce, řekl bych, že je to právě tenhle komiks. Ale skutečně, jen pokud bych musel. Přece jen jsem měl pocit, že z tohohle tématu - konkrétně z cesty do Ameriky - šlo vytěžit víc, než co se nakonec podařilo. Na druhou stranu se mi ale líbí, jak se to spojilo s Vikingy a jejich objevením Ameriky. Dělat si srandu z historických událostí není tak jednoduché, ale tvůrcům se to podařilo. Ani tady nechybí dobré vtipy. A základní zápletka - Asterix a Obelix jdou lovit ryby z loďky. Čerstvé ryby. Ano, uvědomíte si, že čerstvé ryby jsou hodně důležitým prvkem většiny Asterixových příběhů.

Většinou je mým nejoblíbenějším komiksem v sebraných knihách takový, který se věnuje nějakému národu nebo nějaké oblasti. Tentokrát je tomu ale jinak, protože v knize "Asterix XXI-XXIV" mě nejvíce zaujal a nejvíce mě bavil příběh "Obelix & spol.". Římané konečně přišli na to, jak se dostat Galům na kobylku. Je to celkem jednoduché - zaměstnají je. Jeden mladý, vzdělaný Říman se rozhodne, že na to půjde lstí. Přiměje Obelixe, aby si myslel, že jako prodejce menhirů může zbohatnout a být nejdůležitějším člověkem ve vesnici. Ano, pýcha skutečně předchází pád. Obelix sebou strhne i další a Goscinny s Uderzem tak docela vtipně, ale přitom sžíravě a správně ukazují, jak funguje ekonomika a že někdy je její fungování dáno jen hloupostí výrobce/spotřebitele. Zábavné a skvěle kritizující i současnou společnost.

Posledním příběhem v knize je "Asterix u Belgů", což je právě ono zmiňované strefování se do národů, které autorům většinou velmi dobře funguje. Podařilo se to i s Belgy, i když k těm třeba já nemám takový vztah a myslím, že mi docela dost vtipů uniklo. Ale taková zábavná pocta Hergému mě opravdu dostala. Belgové a Galové jsou zde v zajímavé konfrontaci, kdy Asterix je upozaděn, aby se do popředí dostal náčelník vesnice a samozřejmě i věčné soupeření. Všechno ale dobře končí a vy budete knihu "Asterix XXI-XXIV" zavírat spokojeně, protože tady se sešla velmi dobrá čtveřice příběhů, kdy zde není žádný, který by byl skutečně slabý. Ono v sérii původních autorů asi bude docela těžké takový slabý najít.

Komiks "Asterix XXI-XXIV" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Asterix I-IV"
"Asterix V-VIII"
"Asterix IX-XII"
"Asterix XIII-XVI"
"Asterix XVII-XX"

Žádné komentáře:

Okomentovat