2016-09-30

#1270: Asterix V-VIII - 85 %

Asterix V-VIII
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2004 (dotisk v roce 2012). Původně vyšlo jako alba:
  • Le Tour de Gaule d'Astérix (1965)
  • Astérix et Cléopâtre (1965)
  • Le Combat des chefs (1966)
  • Astérix chez les Bretons (1966)

České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo

V poměrně krátké době se mi podařilo přečíst i druhé sebrané vydání komiksů s Asterixem, a tak se pojďme podívat na další nezapomenutelné příběhy, které nám Goscinny a Uderzo přinesli. Tím prvním je "Asterix a cesta kolem Galie". I když se ten nápad jeví jako dobrý - Asterix a Obelix se na truc Římanům vydají celou Galií (Francií), aby nasbírali místní pochoutky - tak se z toho nápadu dalo přece jen vytěžit víc a celkově je komiks až příliš jasně strukturovaný bez toho, aby zde bylo nějaké zajímavé překvapení. Všechno pak musí zachraňovat gagy, které jsou pořád dobré a které místy vhodně udeří. Ve srovnání s posledním příběhem v knize, "Asterix v Británii", tohle prostě není tak úderné. Asi bylo jednodušší si dělat srandu z Britů než z Francouzů.

Dalším tradičním příběhem, který byl zfilmovaný, je "Asterix a Kleopatra", který je v původním komiksovém vydání o něco vtipnější než ve své filmové podobě. Vlastně komiks se mi líbil o dost více. Hned na začátku, když se Asterix a Obelix dostanou do Egypta, je zde skvělé seznámení se s otrockým systémem, který je příjemně postavený na hlavu. Sice tu trochu skřípe časová logika, přece jen by asi docela trvalo se lodí dostat z Galie do Egypta, ale podařilo se a mohla začít stavba chrámu. Postava Neuminise, neschopného architekta, mi pak přijde jako jedna z velmi povedených. Alberto Uderzo se zde navíc ukazuje ve skvělém světlem, když kreslí zasněženou krajinu, nebo naopak krajinu písčitou. Výborné vtípky jsou zde pak jazykové v souvislosti s hieroglyfy a jejich "dabingem".

Třetím sebraným sešitem je "Souboj náčelníků", který mi chvílemi přišel celkem otravný ve své zápletce, ale nakonec dobře vygradovaný některými vtipy. Například téma "Obelix a menhir" je v konečném důsledku vyvedeno ad absurdum, stejně tak i Panoramix a jeho zapomnění, které je ještě doplněno další postavou, jež trpí podobnými problémy. I když jde v příběhu vlastně jen o to, že se skoro zdá, že Římané našli cestu, jak neporazitelné Galy porazit, stejně to stojí hlavně na jednotlivých vtipech a na tom, jak postavy blbnou. Dovedou vás rozesmát, což je hlavní. Navíc je zde příjemně praštěná práce s barvami. Tvůrci pak přijdou s příjemnými nápady, jež vám dovedou vyvolat úsměv na tváři. Například malá mluvící sova. Zde se ukazuje i dobrá práce s letteringem, kdy jedna postava mluví tak, že pořád řve, a tak jsou její písmena vždy větší než u jiných postav. I tohle ukazuje na to, že tvůrci měli médium zvládnuté a dovedli skvěle využívat jeho možnosti.

Posledním sešitem ve sbírce je jeden z celkově nejlepších příběhů, jaké Goscinny a Uderzo vytvořili. Je to "Asterix v Británii", kde ukázali, jak si dovedou z Britů dělat srandu a jak skutečně ve velkém zvládnou odkazovat na různé historické, ale i budoucí prvky, a to tak, že vás to musí těšit. Ani příliš velká sečtělost není naprosto nutná, i když může pomoct snáz pochopit některé vtípky. A že jich je v tomhle komiksu skutečně hodně. Každé specifikum, které je s Brity spojeno, je zde využito k tomu, aby se čtenář bavil. A on se baví. Od páté hodiny, po horkou vodu, přes pokrmy až po místní zvláštní pravidla a normy. Vše je pak doplněno výbornou mluvou, která i v českém překladu vyznívá skvěle a vy - při základní znalosti angličtiny - přesně víte, na co jazykově vtípky naráží. Tenhle sešit je parádním zakončením knihy.

Kniha "Asterix V-VIII" je specifická tím, že má jakousi gradující tendenci. Na začátku je spíše průměrný příběh "Asterix a cesta kolem Galie", následují povedenější sešity "Asterix a Kleopatra" a "Souboj náčelníků", aby čtení bylo zakončeno skvělým sešitem "Asterix v Británii". Kniha se čte velmi dobře a vy máte pocit, že jsou tvůrci ještě odvážnější v humoru, že je jejich zábava ještě o něco povedenější. Přesto první knihu považuji za lehce lepší, snad i proto, že na začátku byla určitá návaznost, teď už se jedná vždy jen o samostatné sešity, které jsou uzavřeny. Sérii se musí nechat, že rozhodně nic v této fázi neztrácí a že jsou zde příběhy, jež jsou jednoduše zapamatovatelné, ale přesto takové, k nimž se rádi v budoucnu ještě vrátíte.

Komiks "Asterix V-VIII" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Asterix I-IV".

Žádné komentáře:

Okomentovat