2016-11-17

#1309: Asterix XIII-XVI - 85 %

Asterix XIII-XVI
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2006 (dotisky v roce 2013). Původně vyšlo jako alba:
  • Astérix et le Chaudron (1969)
  • Astérix en Hispanie (1969)
  • La Zizanie (1970)
  • Astérix chez les Helvètes (1970)
České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo

Čtvrtá kniha sebraných příběhů s Asterixem a Obelixem mě tolik nedostala jako kniha předchozí, za což mohl především příběh první s názvem "Asterix a kotlík", který mi přišel tak nějak zdlouhavý a předvídatelný. Čtenáři je na první pohled jasné, jak to dopadne, ale musí se prokousat poměrně dlouhým natahováním toho jednoduchého příběhu, který se točí okolo jednoho kotlíku plného peněz, jenž byl svěřen Asterixovi zlotřilým náčelníkem, ale jehož obsah byl hned první noci ukraden. Asterix má získat zpět svou čest, a tak se snaží najít peníze, anebo alespoň vydělat dost, aby kotlík znovu naplnil. Tady jde pak jen o to, že i takový koumák jako Asterix není schopen peníze získat, a tak jen čekáte na finále, kde se to všechno vysvětlí. Naštěstí vás v knize čekají lepší příběhy. A hned ten další stojí za to.

"Asterix v Hispánii" sází na to, co v sérii funguje velmi dobře, tedy skutečnost, že si autoři utahují z rozdílů mezi jednotlivými národy. A jak název sešitu napovídá, tak se tentokrát ocitneme ve Španělsku. Zde pokračují dobyvačné snahy Julia Caesara, který i na Pyrenejském poloostrově dobyl skoro všechny vesnice. I zde až na jednu. Jenže tentokrát ne proto, že by vesnice měla kouzelný lektvar, ale čistě proto, že se nechce vzdát. Jedná se o pěkně protivné a nezdolné Španěly, mezi nimiž vyniká syn náčelníka, kterého Caesar zajme. Shodou okolností se pak Pepe dostává do nám dobře známé galské vesnice, kde čelí konfrontaci s našimi hrdiny. Nemají to jednoduché, ale nakonec si na Pepeho zvyknou a pomohou mu vrátit se do rodné vísky. Mezi tím jsme svědky výborných gagů, kdy Pepe je povedenou postavou, a to hlavně díky jeho nátuře a specifickému jazyku. Olé!

Z jiného soudku je komiks "Nesvár", v kterém se Římané rozhodnou, že je na čase se zbavit té jedné jediné vesnice, která vzdoruje. A tentokrát na to jsou skutečně chytře. Mezi Římany je totiž jeden, který dovede vytočit každého a v každé skupině dovede zasadit zrnka nesváru. Stačí, aby se k nějaké sešlosti jen přiblížil, a lidé už se obviňují. Římané chtějí tohohle chlapíka využít k tomu, aby takový nesvár zasadil mezi Galy, což se nečekaně snadno daří. Lidé totiž dají snadno na pomluvy, a tak se jednoduše mohou mezi sebou podezřívat, závidět si, hádat se a prát se. Myslím, že scénář ke komiksu "Nesvár" je jedním z nejchytřejších, které se v celé sérii do té doby objevily. Má to i povedené finále. Je to trochu v kontrastu s prvním sešitem v této sbírce, kdy komiks "Asterix a kotlík" mi přišel scenáristicky trochu jednodušší.

Posledním sešitem, který se do čtvrté sbírky vešel, je komiks "Asterix v Helvetii", což je opět návrat k osvědčenému poznávání nových národů a nových kultur. Tentokrát jsme na území Švýcarska a fondue si užijeme skutečně do sytosti. Nebo hlavně Římané si ho užijí - je zde několik krásně absurdních scén právě s fondue, které mě dostaly. Dokonce se zde krásně využívá i švýcarská krajina a Goscinny s Uderzem ukazují, že tohle utahování si ze všech národů, jim šlo velmi dobře. A do toho byli schopní vytvořit i příběh, který je sem tam originální. I když na takové piráty je vždycky spoleh, že se nějak objeví. Stejně jako finální stránka, kde všechno dobře dopadlo - až na Trubadixe, alespoň většinou. Jeden slabší sešit, jeden hodně silný a dva velmi dobré. To je celkem příznivá bilance.

Komiks "Asterix XIII-XVI" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Asterix I-IV"
"Asterix V-VIII"
"Asterix IX-XII"

Žádné komentáře:

Okomentovat