2016-10-13

#1279: Asterix IX-XII - 95 %

Asterix IX-XII
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2006 (dotisk v roce 2012). Původně vyšlo jako alba:
  • Astérix et les Normands (1966)
  • Astérix légionnaire (1967)
  • Le Bouclier arverne (1968)
  • Astérix aux Jeux olympiques (1968)
České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo

Třetí kniha sebraných spisů "Asterixe" nabízí další čtyři původní sešity, které v sérii vyšly. Začíná se příběhem "Asterix a Normani", což je už na úvod parádní příběh, který vás dovede dostat do skvělé nálady. V první řadě je zde příběh Zničehonixe, zhýčkaného Gala, který se má do galské vesnice, kterou vede Majestatix, přesunout proto, aby se z něj stal nebojácný chlap. Jenže zrovna v té době se Normani rozhodnou, že je čas přijít na to, co je to vlastně strach. Samozřejmě si pro svoje vylodění vyberou galské pobřeží jen nedaleko od vesnice, kde žijí Asterix a Obelix a kam právě přibyl i moderní, ale ustrašený Zničehonix. Normané se chtějí naučit strach právě od Zničehonixe, který je v něm přeborníkem. Hezky vygradovaný příběh, který má povedené finále o tom, jak se nakonec Normané strachu skutečně naučili.

Na příběhu "Asterix a Normani" se mi celkově líbila jeho dějová propracovanost, ale ta mi přišla velmi dobrá i v dalších sešitech. Goscinny nechtěl své čtenáře nudit a stále se mu dařilo přicházet se zápletkami, které bavily. Stejně tak tomu je i v případě sešitu "Asterix legionářem", kdy se Asterix a Obelix stanou legionáři proto, že se Obelix zamiluje. Jenže se bohužel zamiluje do sice krásné, ale již zadané Halabaly, jejíž milý je teď v Africe, kde byl nucen se přidat k Caesarovým legiím v boji proti Scipiovi. Asterix a Obelix nelení a rozhodnou se Tragikomixe, jak se Halabalin milý jmenuje, zachránit. A nejjednodušší způsob, jak toho docílit, je stát se legionářem. Nejlepší částí tohoto komiksu je trénink legionářů, kde se daří vytvářet zajímavé postavičky, které jsou zábavné a neustále přichází se svými vtípky. Třeba je opět ocenit výborný lettering.

Třetím sešitem v knize je "Asterix a slavný štít". Těžko si pod tímhle názvem něco představit, ale záhy zjistíme, že se má jednat o štít, který Vercingetorix po své porážce hodil Caesarovi k nohám. Hned v prvním panelu komiksu je na to povedený vtípek. Takhle vás tvůrci dovedou dostat do správné nálady hned na začátku. A o čem tenhle vpravdě detektivní komiks vlastně je? Ve skutečnosti o tom, že Majestatix už trochu moc ztloustl a trochu moc se přejídá, až to nakonec vede k tomu, že má problémy se žlučníkem a musí na nějakou dobu do lázní. Ano, z tohohle se vyvine poměrně povedený příběh o tom, jak Caesar chce Vercingetorixův štít, aby na něm mohl vítězně vejít do Gergovie a Galy tím zostudit. Tady je zápletka skutečně vymazlená, a i když budete tušit, jak se to se štítem vlastně má, i tak si finále užijete. Musím pak znovu u Goscinnyho a také u českého překladu vyzdvihnout hrátky s regionálními nářečími.

Posledním příběhem v knize "Asterix IX-XII" je známý "Asterix a olympijské hry". Jestli jste ale viděli film, tak na něj raději zapomeňte, protože v tom komiksovém provedení je to přece jen o dost lepší, i když nutno uznat, že to není zase tak akční a toho sportování zde zase tolik není. Komiks  se více soustředí na dobu před hrami a pak na to, jak se Galové uvedou v Řecku a jak je zde popsána řecká kultura a její zvyky. Goscinny a Uderzo opět představují to, co jim jde naprosto skvěle, čímž je vypíchnutí různých národnostních specifik, z nichž si dělají srandu. Ale neurážejí, oni jsou tak nějak milí ve své karikatuře. "Asterix a olympijské hry" je opět komiks s velmi povedenou zápletkou, kde dostávají více prostoru i další Galové z oblíbené vesničky, což jen ukazuje, že tvůrci měli celý svět pevně ve svých rukou. "Asterix IX-XII" pro mě zatím obsahuje kvalitativně nevyrovnanější příběhy z prvních tří sebraných knih.

Komiks "Asterix IX-XII" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Asterix I-IV"
"Asterix V-VIII"

Žádné komentáře:

Okomentovat