2016-03-31

#1134: Vetřelci vs. Predátor Omnibus 2 - 60 %

Vetřelci vs. Predátor Omnibus 2 (Aliens Vs. Predator Omnibus, vol. 2)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v pevné vazbě v roce 2010. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Aliens Vs. Predator: Deadliest of the Species (červenec 1993 až srpen 1995)
  • Aliens Vs. Predator: Booty (leden 1996)
  • Aliens Vs. Predator: Hell-Bent (červenec 1999)
  • Aliens Vs. Predator: Pursuit (červenec 1999)
  • Aliens Vs. Predator: Lefty's Revenge (červenec 1999)
  • Aliens Vs. Predator: Chained to Life and Death (červenec 1999)

Souborně jako "Aliens Vs. Predator Omnibus, vol. 2" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2007. České vydání má 368 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Jak to tak vypadá, tak jsem se konečně dostal přes všechny omnibusy, které v sobě mají něco z "Vetřelce" anebo z "Predátora". Na konec jsem si tedy nechával tenhle komiks, který je druhým omnibusem s příběhy obou zmíněných mimozemských ras, které známe hlavně pod těmi obecnými, skoro nicneříkajícími označeními. Jenže když se řekne "Vetřelec" nebo "Predátor", on už si každý fanda představí to správné. Takže se rovnou pusťme do recenze a začněme nejdelším příběhem, který se napříč všemi těmito omnibusy objevil. Jedná se o příběh "Nejnebezpečnější ze všech druhů", který zabírá přesně 300 stran, tedy pět šestin celé knihy. V tomhle příběhu najdete v podstatě celou esenci všech předchozích omnibusů.

Jsou zde vetřelci, predátoři, lidé, roboti, jsou zde také nějaké mutace, je zde nějaké náboženství, umělé inteligence, které umí o moc víc, než by bylo záhodno, prostě všechno, co si přejete, a to ještě nemluvím o pěkných ženách, akčních scénách, malých i velkých bitvách, skvělých designech. Popravdě si myslím, že kdyby vetřelecký a predátorský svět v komiksu představoval jen příběh "Nejnebezpečnější ze všech druhů", nebylo by to vůbec na škodu. Jasně, místy je to moc dlouhé, natahované, podivné, ale smysl to dává a Chris Claremont ukazuje svou scenáristickou sílu. Co následuje už je zajímavé o poznání méně.

"Kořist" je kraťas tradičně o tom, že predátor není až takové hovado a že je možné s ním vyjít, pokud se člověk v boji prokáže. Asi ani tolik nepřekvapí, že tím, kdo se v boji tentokrát prokáže, je opět žena. Tohle už je vykrádání ostatních komiksů v sérii, hlavně tedy té predátorské. "Neústupní" mají fajn moderní, skoro až manga kresbu Marka Lipky, který prezentuje krátký příběh o tom, co je nejlepší udělat s vetřeleckým nebezpečím. Ten nostalgický konec je celkem povedený. "Štvanice" se zaměřuje na mutace, v čemž je trochu zajímavá, ale tenhle příběh nic nikam neposouvá. Kresba Mela Rubiho potěší svým stylem. Stejně tak i "Levákova pomsta", kterou nakreslil Pop Mhan, jenž má rád výrazné ženské křivky, což nám dostatečně předvádí hned na první stránce. Proti tomu nic nemám, ač je to scenáristicky jinak nuda.

Posledním komiksem v celém omnibusu a vlastně i posledním komiksem, který v rámci série "Vetřelec" a "Predátor" máme zatím šanci přečíst v českém vydání, je komiks "Připoután k životu a smrti". Kraťas, který se objede bez lidí a zaměřuje se jen na vetřelce a predátora. Tak nějak je to vhodné zakončení, protože ukazuje především to, jaké vlastně omnibusy byly - především průměrné. Tenhle ale musím celkově hodnotit jako nadprůměrný, protože nejvíce prostoru zabírá jeden příběh, který zároveň hodnotím jako jeden z těch lepších. Jenže to ostatní je bohužel slabá vata, která těch posledních 60 stran degraduje. No, jsem docela rád, že už to mám za sebou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Predátor Omnibus 1"
"Predátor Omnibus 2"
"Predátor Omnibus 3"
"Predátor Omnibus 4"
"Vetřelci Omnibus 1"
"Vetřelci Omnibus 2"
"Vetřelci Omnibus 3"
"Vetřelci Omnibus 4"
"Vetřelci Omnibus 5"
"Vetřelci Omnibus 6"
"Vetřelci vs. Predátor Omnibus 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat