2014-11-05

#778: Predátor Omnibus 1 - 75 %

Predátor Omnibus 1 (Predator Omnibus, vol. 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2009. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Predator: Concrete Jungle (1989-1990)
  • Predator: Cold War (1991)
  • Predator: Dark River (1996)
  • Predator: Rite of Passage (1992)
  • Predator: The Pride at Nghasa (1993)
  • Predator: The Bloody Sands of Time (1992)
  • Predator: Blood Feud (1992-1993)
Souborně jako "Predator Omnibus, vol. 1" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2007. České vydání má 432 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: Mark Verheiden, Ian Edginton, Chuck Dixon, Dan Barry, Mike Richardson a Neil Barrett Jr.
Kresba: Chris Warner, Ron Randall, Rick Leonardi, Enrique Alcatena, Dan Barry a Leo Duranoña

Nějaké velké naděje jsem do omnibusu s "Predátorem" nevkládal, protože jsem zjistil, že čím méně nadějí, tím pak větší může být překvapení. To se ukázalo už například u "Star Wars". Jsou to příběhy, které nejsou skvělé, ale rozhodně takové, které dokáží zaujmout a strhnout čtenáře, aby je četl s nadšením. Jedná se většinou o příběhy napínavé, akční a sem tam i hláškující. A přesně tohle splňuje predátoří omnibus, alespoň tedy jeho velká část. Ta část, kterou má na svědomí Mark Verheiden a kreslíř Ron Randall, případně s přispěním Chrise Warnera. Tohle je to, co od podobného komiksu očekáváte, a to, co dostanete. Bohužel to ostatní je jen taková sequelová vata, která nijak zásadně nenadchne, což bohužel v konečném důsledku o něco snižuje celkové hodnocení.

Mark Verheiden se podílel na celkem třech příbězích, které jsou součástí omnibusu, a jedná se o příběhy, které jsou navzájem provázané a zabírají zhruba 300 stran knihy. Jsou to komiksy "Betonová džungle", "Studená válka" a "Temná řeka". Všechny mají společnou jednu postavu - detektiva Schaefera, který je bratrem Dutche Schaefera, kterého si ve snímku "Predátor" zahrál Arnold Schwarzenegger. Na Arnolda nečekejte, ale on jeho bratr naprosto stačí. Je to také velký namakanec s árijskými rysy, a navíc ještě hláškuje o sto šest.

První příběh se Schaeferem nás zavádí do New Yorku a mezi mrakodrapy se máme znovu setkat s predátorem z vesmíru. Jeho taktika je stejná, jen teď je predátorů opravdu pořádné množství. Navíc do toho ještě nějaké ty případy, které Schaefer a jeho parťák musí řešit. Aby toho nebylo málo, tak se ve druhém příběhu Schaefer podívá na Sibiř, kde už je vlastně specialistou na ten hnus z vesmíru, stejně jako v kolumbijské džungli, kam se podívá v příběhu třetím. Sledujeme Schaefera celou dobu a s ním i jeho snahu dovědět se, co se stalo s jeho bratrem Dutchem. To se v knize nedovíme, což je trochu škoda, protože máte pocit nedokončení příběhu. Za to nás ale čekají nová poznání ohledně predátorů a také se nám trochu rozvíjí příběh, který nemá úplně spojitost s druhým filmem, i když je prostředí stejné.

Schaefer je skvělou postavou, je to přesně ten borec, kterého můžete mít v hlavní roli rádi, protože je to frajer a má neskutečně suchý smysl pro humor. S hláškou přijde v jakýkoli moment, což je na něm skvělé. I proto vás bude čtení bavit, ale také proto, že je to akční, nabité a sem tam i sexy. Kromě těchto tří skvělých příběhů pak dostáváte ještě vatu v podobě čtyř kratších komiksů, které nemají s hlavní dějovou linií příliš mnoho společného. Přesto na nich můžete něco najít. Třeba "Zkouška dospělosti" překvapí tím, že je to komiks naprosto beze slov. V hlavní dějové linii se mluvilo o tom, že predátoři se na Zemi vracejí už dlouhou dobu, u některých kmenů v horké Africe je pak jejich příchod formou zkoušky dospělosti. O tomhle příběh logicky je, nijak nepřekvapí, že absence slov je asi tím nejzajímavějším.
Mark Verheiden

V Africe zůstaneme a vrátíme se trochu do minulosti, "Lov v Nghase" vypráví příběh o tom, jak se skupina Evropanů vydává na lov lva, který pozabíjel pár jejich stejně barevných kolegů. Samozřejmě, že žádného lva nenajdou, protože lvi jsou nejspíš stejně vystrašení jako lidé, kteří se dostanou do kontaktu s predátorem. Zvířata vědí, že je čeká smrt. Jen lidé se to většinou dozví až na poslední chvíli. V minulosti zůstaneme i v případě příběhu "Krvavé písky času", kdy se podíváme do první světové války. I tehdy se predátoři objevili a podle všeho to má nějakou souvislost se současným vyšetřováním. Postavy, které jsou prezentovány v současnosti a které se příběh dovídají, jsou celkem zajímavé, ale nejsou využity. Škoda.
Ron Randall

Podivností je pak kratší komiks poslední. Ten nese název "Krevní msta" a spojuje mysteriózní román s něčím, co by se dalo nazvat jako samurajský příběh. Je zde jeden slepý vědec (Japonec), který má nápad na zajímavý objev - slepí lidé by mohli vidět alespoň formou termovize. Nápad asi zásadně nepřekvapí vzhledem ke spojitosti s predátory. Jeden predátor po Japonci jde, protože to má určitou spojitost s jeho minulostí, která je vědci vybavuje. Je to celé takové kostrbaté a celkem těžko uvěřitelné, což vede k tomu, že se vám tenhle kousek může celkem snadno protivit. Ty kratší komiksy trochu kazí dojem z celého omnibusu, který by jinak byl nesmírně zábavný, místy pořádně drsný a hlavně našlapaný akcí na různých místech. Alespoň tohle ty kraťasy dodržují, protože se v nich podíváme skutečně všude možně po světě, a to i v různém čase. "Predátor Omnibus 1" rozhodně překvapil pozitivně. Teď jen zbývá, aby to další omnibusy potvrdily.

Žádné komentáře:

Okomentovat