2014-12-11

#804: Predátor Omnibus 3 - 50 %

Predátor Omnibus 3 (Predator Omnibus, vol. 3)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2010. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Predator: Bad Blood (1993-1994)
  • Predator: Kindred (1996-1997)
  • Predator: Hell and Hot Water (1997)
  • Predator: Strange Roux (1996)
  • Predator: No Beast So Fierce (1997)
  • Predator: Bump in the Night (1997)
Souborně jako "Predator Omnibus, vol. 3" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: Evan Dorkin, Jason R. Lamb, Scott Tolson, Mark Schultz, Brian McDonald, Mike W. Barr, Steve Seagle
Kresba: Derek Thompson, Brian O'Connell, Roger Peterson, Gene Colan, Mitch Byrd, Scott Kolins, Duncan Rouleau

Tak jsme se s třetím dílem naplno ocitli v něčem, co by se dalo klidně nazvat mainstreamovým průměrem i s přihlédnutím k tomu, pro jaké hodnocení jsem se nakonec rozhodl. Tohle je jednoduše vata, která se do sérií přidává, aby se natáhly a aby si čtenáři mysleli, že dostávají pořád to, co chtějí. Ano, dostanete Predátory, o tom žádná, ale nějaká návaznost už v podstatě neexistuje a vy před sebou máte jenom několik ukončených příběhů, které se navzájem neovlivňují a které většinou mají jen pár bodů, které vás alespoň trochu zaujmou. Většinou se ale nejedná o komiksy, které byste si později nějak moc pamatovali.

První je příběh "Odpadlík", a pokud ten něčím vyniká, tak je to jednoznačně krvavost některých scén. Na začátku je to trochu vtipné, když právník přijde na paintball s rotačákem, samozřejmě na barevné kuličky, sem tam to vypadá, že se dostaví nějaká dobrá hláška, ale zase tak ostré, jak byste si přáli, to není. Jen to gore, kterému se Derek Thompson nevyhýbal, je skutečně povedené. Celkem úctyhodný v krvavosti je také příběh "Příbuzný", který následuje za "Odpadlíkem". Jedná se v obou případech o komiksy delší, zhruba stostránkové. Druhý se snaží vytvářet alespoň nějaký ten příběh, u kterého chcete vědět, jak to dopadne. Jsou zde postavy, které se vám mohou zamlouvat, což nakonec vede k tomu, že vás to třeba i začne bavit. Pak je konec a vy můžete jet dál k dalšímu příběhu a čekat, co zase přijde, kde bude pořádné horko.

"Peklo a horká voda" znamená, že horko opravdu bude, a to rovnou pod vodou. Právě to, že se příběh odehrává většinu času ve vodě, pod vodou anebo na vodě, je asi nejzajímavější skutečnost. Nesmím však zapomenout na kresbu, která je skutečně jedinečná. Je zde hodně výrazná tužka, která má bohatou šrafuru a tato černá je rovnou kolorována. Díky tomu, že jsou zde ponechány všechny tahy tužkou, vypadá to výrazně jinak než ostatní komiksy v knize, a co si budeme povídat, je to kresba, která se obecně v mainstreamu moc nevidí. Gene Colan tak nakreslil dobrý komiks a sám jeho kvalitu pozvedává výš. Některé scény jsou díky jeho kresbě prostě krásné. Po tomto také delším komiksu už následují jen jednohubky, krátké komiksy, které rychle přelétnete a možná se i sem tam zasmějete.

"Zvláštní recept" má tenhle zábavný potenciál hlavně díky pointě, kvůli které to vlastně čtete a která je pak prozrazena v názvu, jak si zpětně uvědomíte. Louisianské bažiny jsou skvělé prostředí, a to se potvrzuje. Ta pointa je dobrá. Komiks "Nejlítější dravec" je první černobílý kraťas v knize, který je v sérii v podstatě klasický. Banda jde lovit lva, ale kromě něho se setká s dalším predátorem. Kdo asi zůstane naživu? Nejméně zajímavý komiks v celé knize? To se nedá říct o příběhu "Stanování", který je poslední, krátký a také černobílý. Ta pointa je tady hodně krutá a drsná, což se mi líbí. V konečném důsledku kniha obsahuje celkem standard, který se dá od "Predátora" čekat. Na první omnibus se ani trochu nepodařilo navázat, což je škoda. Když už má Dark Horse pod sebou takové série, možná by stálo za to sem jim alespoň trochu více věnovat a řídit jejich směřování. No, nedá se nic dělat.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Predátor Omnibus 1"
"Predátor Omnibus 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat