2016-01-27

#1088: Vetřelci Omnibus 6 - 45 %

Vetřelci Omnibus 6 (Aliens Omnibus, vol. 6)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Aliens: Apocalypse (1999)
  • Aliens: Once in a Lifetime (1999)
  • Aliens: Xenogenesis (1999)
  • Aliens: Headhunters (1997)
  • Aliens: Tourist Season (1998)
  • Aliens: Pig (1997)
  • Aliens: Border Lines (1997)
  • Aliens: 45 Seconds (1997)
  • Aliens: Elder Gods (1997)
  • Aliens: Purge (1997)
  • Aliens: Glass Corridor (1998)
  • Aliens: Stalker (1998)
  • Aliens: Wraith (1998)
Souborně jako "Aliens Omnibus, vol. 6" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 376 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Tak jsem se dostal i na konec této omnibusové série a musím říct, že ani v tomhle případě se nějaké moc velké překvapení nekonalo a k nám se dostávají komiksy, které nejsou nijak závratně kvalitní, ale snaží se o to, aby pokračoval mýtus okolo vetřelců. Na začátek je to příběh "Apokalypsa", který hned zaujme krásnou, pastelovou kresbou Douga Wheatleyho. Ani příběh není úplně špatný, popravdě patří k těm lepším ve sbírce, ale bohužel máte pocit, že témata už se tak opakují, že už je to opravdu skoro nuda. Tenhle příběh se ale snaží trochu přemýšlet a přitom je ještě dostatečně akční. Nějaké propojování mytologií už ale opravdu nemá smysl. Na uklidnění následuje černobílý kraťas "Jednou za život", což je prostě akční příběh s vetřelcem. Nezůstane v paměti.

Abyste trochu získali zájem o sérii, následuje příběh "Xenogeneze", což je prďácká mainstreamová akčárna, v níž dostanete tak nějak to, co očekáváte, a to v moderní cool kresbě. Je to jednoduché, má to docela dobrou gradaci a nakonec jsou zde i nějaké ty hlášky, které mohou pobavit. "Xenegoeneze" je zábava a to mi v tomhle případě stačilo. Kraťas "Lovci lebek" je zajímavý hlavně kresbou, kde je použita pouze tužka, což vypadá překvapivě dobře, i když je to jako vytržené z nějakého školního sešitu. Ale je pravda, že Gene Colan prostě umí. Další černobílý kraťas "Turistická sezóna" je tak trochu ve stylu filmu "Westworld" a má to navíc nádech klasických filmů s Johnem Waynem. A bizoni jsou zde krásně kreslení. To je ale opravdu všechno.

Následuje komiks "Svině", který je v barvě a trochu připomíná kresbou Doga Mahnkeho, ale je to celkově více karikované, což je ve spojitosti s vyzněním příběhu. On je to celé vlastně jeden velký vtip, který je ale zábavný a navíc má i správně údernou pointu. A to se mi zamlouvalo. Oddechovka. "Za hranicí" je další černobílý kraťas, který má výraznou černou, která jen umocňuje depresi, jež se skrývá v pointě tohoto komiksu. Nato, že je součástí nepříliš výrazné sbírky, je tenhle kraťas relativně nadprůměrný. "45 vteřin" je zběsilá bezeslovná jízda, jen na pár stránkách, ale v tom správném tempu a se správným efektem. Černobílá opět umocňuje celkový dojem. I tenhle komiks ale rychle zapomenete. Jako milovníka Cthulhu mýtu mě pak zaujal příběh "Staří bohové", který je tributem pro lovecraftovský mýtus, ale zároveň tak trochu jeho parodií. Bohužel bez znalosti lovecraftovského světa a jeho nástupců si tenhle komiks moc neužijete.

"Čistka" je opětovný návrat k barvě a trochu většímu počtu stran, kdy vás čeká filosofující akční příběh, který dovede zaujmout. Jeden z těch povedenějších, který trochu přemýšlí o tom, co vypráví. Podobně mile dovede překvapit i komiks "Skleněná chodba", který má celý na svědomí David Lloyd, kterého budeme znát hlavně jako kreslíře komiksu "V jako Vendeta". Opět příběh, který má trochu hlubší smysl, ale přitom zůstává akční a zajímavý. Aby to bylo trochu zajímavé, tak nás jiný David, tentokrát David Wenzel, v komiksu "Lovec přízraků" přenesl do doby vikinské. Nebýt toho pitomého závěru, je to celkem povedený komiks. A na konec "Přízrak". Kresbu Eduara Rissa zbožňuji, a tak jsem si užil i tenhle kraťas, který má díky němu fajn hororový nádech se skvěle krutou pointou. A to je vše. Na závěr omnibus, který prostě nijak nevybočuje z řady, drží se svého standardu a v konečném důsledku je bohužel spíše podprůměrný. Je zde pár kousků, které vybočují, ale je jich opravdu jen pár.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vetřelci Omnibus 1"
"Vetřelci Omnibus 2"
"Vetřelci Omnibus 3"
"Vetřelci Omnibus 4"
"Vetřelci Omnibus 5"

Žádné komentáře:

Okomentovat