2015-04-28

#902: Vetřelci Omnibus 5 - 50 %

Vetřelci Omnibus 5 (Aliens Omnibus, vol. 5)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Aliens: Alchemy (1997)
  • Aliens: Kidnapped (1997-1998)
  • Aliens: Survival (1998)
  • Aliens: Cargo (1993)
  • Aliens: Alien (1994)
  • Aliens: Earth Angel (1994)
  • Aliens: Incubation (1995)
  • Aliens: Havoc (1997)
  • Aliens: Lovesick (1996)
  • Aliens: Lucky (1996)
Souborně jako "Aliens Omnibus, vol. 5" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 376 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Tak jsem si přečetl i pátou knihu a musím říct, že nijak nadšený opět nejsem. Je v ní celkem dost příběhů, tak pojďme rovnou na ně, pěkně postupně po jednom. První je "Čarodějnictví" od Johna Arcudiho v kresbě Richarda Corbena. Asi už jsem někde psal, že mi Corben moc nesedí, ale tady mi to tolik nevadilo. Jen nám zase jde o nějaké to rádoby náboženství, které se točí kolem vetřelců. Corbenovi se celkem dobře daří vykreslit všechny hnusné postavy, ale Arcudiho scénář mi přijde slabý, i když navazuje na tradici předchozích příběhů. Fanatismus má svoje negativa, ale tady to není podáno nijak překvapivě. Nějaký ten dobrý moment ale příběh má. Stejně tak i "Unesený", který hned následuje a který je možná nejlepším příběhem v knize. Je to taková jednoduchá jízda, která se točí kolem toho, že se na jedno místo plné lidí, místo, které by mělo být utopií, dostane divné vetřelčí vejce a způsobí pořádné problémy Béčková jízda, která mi v tomhle provedení sedla. Krásná destrukce utopie, která nemůže fungovat, protože je stejně od začátku prohnilá.

Z trochu jiného, vážnějšího soudku, je komiks "Přežití". Kresby se chopil Guy Davis, kterého můžeme znát například z třetího dílu "Ú.P.V.O.". Kresba se k celému snovému, drsnému pojetí docela hodí. Celou dobu na vás bude ležet deprese z toho, že v tomhle příběhu se něco zle pokazilo. Tenhle dojem je asi to nejsilnější, co budete z komiksu cítit, což i celkem stačí, i když je pravda, že to mohlo být klidně kratší. Lidské strádání, emoce a psychologie zde však jsou zachyceny dobře. "Náklad" je kratším komiksem (rozsah zhruba jednoho sešitu, i když vyšlo v celkem dvou dílech antologie "Dark Horse Comics", konkrétně čísla 15 a 16), který je takovým správňáckým příběhem o tom, že i šmejd může vyhrát a pak se ještě pomstít. Hlavní postava má na své pašerácké lodi (opravdu loď na vodě, nikoli vesmírná) náklad, který nečekal. Dobrý tah na bránu, akční, minimum postav a zábavná pointa. To se mi líbilo.

Planeta Země je Johnovi Arcudimu trochu malá, a tak se podíváme na jinou, kde žijí mimozemšťané, kteří se snaží přežít proti vetřelci, jenž ohrožuje jejich vesnici. Komiks "Vetřelec" je prostě variací na to, jestli se podaří přežít a vetřelce porazit. Trochu do toho zasáhne i člověk, ale celkově je příběh docela slabý s pěknou kresbou. Pointa ale není úplně zlá. Je v ní vidět myšlenka. John Byrne se v příběhu "Strážný anděl" podíval do 50. let 20. století a podařilo se mu dobu docela dobře zachytit. Řádění jednoho vetřelce zde působí pak zajímavě nepatřičně. Je to celkově docela dobré a drsné. Má to dobré pojetí akčního výbušného filmu, ale přitom pořád máte pocit, že se díváte na staré béčko. Celková atmosféra doby se mi zamlouvala na komiksu nejvíce.

Následuje nevýrazný příběh "Inkubace", která je prostě o tom, že vetřelci jsou zlí a je jedno, jaké jste rasy (lidské nebo mimozemské), stejně to poznáte. Následuje komiks "Spoušť", který je zajímavý hlavně proto, že na něm dělalo celkem 43 kreslířů, což je docela úctyhodné. Příběhově to je jen o tom, že skupina vojáků prozkoumává stanici a setkává se zde s entitou, která je schopna se do každého z nich dostat a na chvíli je ovládnout. Ale je to více méně přátelská entita, která jim chce pomoct. Pak jsou zde ještě vetřelci, samozřejmě. Mezi kreslíři tohoto komiksu jsou John Totleben, Geoff Darrow, Guy Davis, P. Craig Russell, Gene Ha, Sergio Aragonés nebo Moebius. Je to skutečně zajímavá směska a právě kresbu si užijete nejvíce. Její různorodost je krásná, navíc se daří udržet konzistentnost příběhu, který má smysl.

Předposledním komiksem je "Roztoužený", což je jen o tom, že jeden šílenec chce holku, ale nedostane ji. To celé je provedeno v nepříliš hezké kresbě Thierryho Gagnona a Richarda Forguese. Tady je kresba opravdu to, co mi vadilo, a to od silné linky postav, přes jejich podivnou karikaturu, až po velká prázdná místa a ignorování pozadí. Naštěstí už je před vámi jen poslední komiks s příhodným názvem "Šťastlivec". Dobrá ironická povídka na závěr, která sice není tou příslovečnou třešinkou, ale neurazí. Kniha "Vetřelci Omnibus 5" je v konečném důsledku další průměrnou sbírkou v celé sérii, ale jejím silným prvkem je rozmanitost, a to jak příběhově, tak i kresebně, kdy vás některá jména mohou skutečně mile překvapit, i když je jejich příspěvek jen malý.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vetřelci Omnibus 1"
"Vetřelci Omnibus 2"
"Vetřelci Omnibus 3"
"Vetřelci Omnibus 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat