2016-02-02

#1092: Vetřelci vs. Predátor Omnibus 1 - 70 %

Vetřelci vs. Predátor Omnibus 1 (Aliens Vs. Predator Omnibus, vol. 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v pevné vazbě v roce 2009. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Aliens Vs. Predator (červenec až prosinec 1990)
  • Aliens Vs. Predator: Blood Time (září 1994)
  • Aliens Vs. Predator: Duel (březen a duben 1995)
  • Aliens Vs. Predator: War (květen až srpen 1995)
  • Aliens Vs. Predator: Eternal (červen až září 1998)
  • Aliens Vs. Predator: Old Secrets (červenec 1999)
  • Aliens Vs. Predator: The Web (září a říjen 1999)

Souborně jako "Aliens Vs. Predator Omnibus, vol. 1" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2007. České vydání má 456 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Tak jsem se konečně dostal k tomu, že jsem se pustil i do poslední omnibusové série s vetřelci. A také s predátorem. Dvojice omnibusů se vrací ke starším příběhům, které byly vytvořeny jako crossover mezi vetřelci a predátory. Vzhledem k tomu, že to jsou knihy opět poměrně rozsáhlé, nemá smysl na nic čekat a rovnou se můžeme pustit do jednotlivých příběhů, které jsou zde obsaženy. Tím prvním je titulní "Vetřelci vs. Predátor". Je to jen klasický příběh, kde se mytologie propojuje, ale díky tomu, že je to akční, je zde zajímavá hlavní postava a možná i trochu nečekané zvraty v ději, je to naprosto skvělý úvod do knihy. Takový, který si skutečně přejete, navíc v kresbě, která sice zestárla, ale je neustále dobrá a klidně bych si v ní i s tímhle kolorování dovedl představit nějakou sérii, která vychází dnes.

"Čas krve" je jen takový kraťas, který ukazuje, že to jde i bez lidí. Prostě jen predátoři a vetřelci mezi sebou a následky, jaké takové lovení může mít. Nic světoborného jen jeden z těch příběhů, které hodně rychle přelétnete. To už na vás ale čeká "Souboj". Návaznost na první příběh zde existuje, ale ta se naštěstí prolíná celým omnibusem, tedy alespoň v rámci větších příběhů. V tomto případě jde o jednu misi, která se vrací na planetu z prvního příběhu. Na planetu, která velmi často slouží jako predátorská aréna, kde si nakladou vetřelčí vejce, aby bylo co lovit a s čím bojovat. To nakonec vede k dalšímu zajímavému střetu člověka, predátora a vetřelce, kdy ta možnost kooperace na dvou stranách se mi prostě zamlouvá. Je to oživení, které funguje.

"Válka" je příběh rozsáhlejší, který je rozdělený na dvě části. První část se zaměřuje výhradně na to, jak si Mačiko Noguči - hlavní postava příběhu "Vetřelci vs. Predátor" - vede mezi predátory, protože se jako bojovnice stala součástí jejich společenství. Tahle kapitola krásně ukazuje, jak predátoři fungují a jaká je jejich hierarchie, stejně jako pravidla jejich chování a hlavně lovení, protože pouze o lovu je jejich život. O lovu a o tom, jak přežít mezi ostatními, kteří mají potřebu být nejlepší. Druhá část už se také věnuje setkání s lidmi a s tím, že Mačiko začíná trochu přehodnocovat svoje rozhodnutí, na kterou stranu se vlastně přidá. Celkově příběhy s Mačiko nabízejí dobrou mainstreamovou sci-fi zábavu, kdy kresba hodně pomáhá tomu, aby vás komiks strhl. Výborná postava, která byla vzhledem k možnostem skvěle využita.

Posledním rozsáhlým příběhem je "Věčný", který už se odklání od Mačiko a zaměřuje se na jednoho středověkého hajzlíka, který se o šest set let později objevuje jako zásadní postava světových dějin. Ano, ten "Věčný" v názvu bude on a my sledujeme zajímavý příběh o machinacích s lidmi a také s predátory proto, aby bylo možné sledovat vlastní zájmy. Trochu mi vadilo, že se tahle povídka moc nezabývala vysvětlováním, proč je ta věčnost, nebo nesmrtelnost možná, ale nakonec je příběh natolik dobře napsaný, že vás dovede strhnout. Jako kdyby si ty nejlepší příběhy nechávali scenáristé právě pro crossover mezi vetřelcem a predátorem. Ve "Věčném" jsou dobré zvraty, jen na konci to umírání proběhne hodně z rychlíku.

Pak už následují jen dva krátké příběhy na závěr, které neurazí a nejspíš ani moc nenadchnou. "Stará tajemství" jsou o tom, že mytologie predátorů je s tou naší svázána mnohem více, než bychom si mysleli. Komiks zaujme hlavně díky kresbě Alexe Maleeva, který si napsal i scénář. Skvěle vykresluje prostředí Bulharska a hlavně kostela, kde se krátký děj odehraje. "Síť" je pak jediným černobílým zástupcem v tomto omnibusu, který opět navazuje na první příběh, i když hodně vzdáleně, a ukazuje, že cesta za pomstou je někdy hodně dlouhá a hodně šílená. Není to třešínka na závěr, ale prostě jen takové fajn zakončení. Vzhledem k celkové kvalitě omnibusů s vetřelci a predátory ale musím uznat, že tohle je rozhodně jeden z těch lepších kusů, kde převažují dobré příběhy nad těmi špatnými nebo prostě jen výplňovými.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Predátor Omnibus 1"
"Predátor Omnibus 2"
"Predátor Omnibus 3"
"Predátor Omnibus 4"
"Vetřelci Omnibus 1"
"Vetřelci Omnibus 2"
"Vetřelci Omnibus 3"
"Vetřelci Omnibus 4"
"Vetřelci Omnibus 5"
"Vetřelci Omnibus 6"

Žádné komentáře:

Okomentovat