2016-03-18

#1125: Dobrodružství Rychlé Veverky 3: Bludiště - 80 %


Dobrodružství Rychlé Veverky 3: Bludiště
Vydalo nakladatelství Petrkov v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Pavel Čech
Kresba: Pavel Čech

Tomáš Prokůpek to napsal na zadní obálce této knihy krásně. Každá kniha Pavla Čecha je tak trochu jiná. První kniha "Dobrodružství Rychlé Veverky 1: Velký závod" okouzlila tím, že se dal indián do spojitosti se závody, druhá kniha "Dobrodružství Rychlé Veverky 2: Poklad" zase tím, že jsme se podívali na moře a do exotických krajin. Ale se třetí knihou se nemění jen téma, mění se celý smysl publikace. Tohle už není kniha, kterou si koupíte proto, abyste si četli, abyste prožívali příběhy s Veverkou, tohle je kniha, která dobře poslouží tomu, aby vás na nějakou dobu zabavila. Je to vlastně kniha plná hrátek a her, a to vše provázané klasickým černobílým komiksem, kdy vystupuje autorovo alter ego a jeho dítko.

Příběh, který je rámcem pro tento třetí díl, je jednoduchý - chlapec, kterému otec vypráví příběhy, je nemocný. Aby ho tatínek zabavil, vypráví mu o tom, co sám dělal, když byl nemocný, že si kreslil bludiště a různé další hádanky a rébusy, aby se tím zabavil. Možná i to částečně vedlo k tomu, že se Pavel Čech nakonec stal ilustrátorem. A aby to dokázal a trochu nostalgicky se do dětství vrátil, tak přesně tohle tvoří největší část celého sešitu - různá bludiště, rébusy, hádanky, apod. Tohle je sešit, který vás skutečně dovede na chvíli zaměstnat, a to i proto, že některé hádanky a křížovky jsou skutečně zajímavé a navíc docela náročné. Jak sešit postupuje, už to není tak jednoduché. A navíc to chce mít znalosti ze světa zálesáků, skautů a tak podobně.

Pavel Čech si i v této knize udržuje svoje kouzlo a hlavně kouzlo svojí kresby, která se ukazuje pro podobné hry jako výtečná. Když kreslí krajiny, když kreslí zvířata, když kreslí věci, které máte kvůli křížovce poznávat, vždy je dostatečně přesný tak, abyste poznali, o co jde. A ve chvíli, kdy například kreslil různé druhy ptáků, ukázal skutečně skvělou zdatnost. Není to kreslíř jednoho stylu, ale využívá takové, které potřebuje a které se hodí. Když srovnáte vnitřek a obálku, ten rozdíl vám dojde na první pohled. Navíc je Pavel pořád zábavný a vtípky můžete najít v podstatě na každé straně, i když třeba jen takové jednoduché, hezké, pro děti a prostě jen proto, aby to trochu oživil.

Jestli máte děti a chcete je naučit na komiksy, předveďte jim tuto skvělou sérii od Pavla Čecha. Tím nic nezkazíte, naopak, možná i přimějete děti, aby se více zajímaly o přírodu. Právě tohle - mimo jiné - Pavel třetím dílem dělá. Ta příroda z toho docela tryská, a to přesto, že je kresba místy zjednodušená. Možná právě proto tak zaujme, proto je dětem bližší. A nejen dětem, i dospělému. Doufám, že těch dílů bude ještě víc, protože přinášejí zase něco nového, ač podvědomě známého. Nemůžu se dočkat, až si otevřu čtvrtý díl, který určitě bude stejně nápaditý. A mimochodem, v tomhle třetí dílu má smysl i přeložení desek, které sérii provází. Jen se za ně podívejte, najdete tam příjemné překvapení.

Komiks "Dobrodružství Rychlé Veverky 3: Bludiště" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dobrodružství Rychlé Veverky 1: Velký závod"
"Dobrodružství Rychlé Veverky 2: Poklad"

Žádné komentáře:

Okomentovat