2016-03-14

#1121: Alanova válka 3 - 80 %

Alanova válka 3 (La guerre d'Alan 3)
Vydalo nakladatelství Meander v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2008 jako "La guerre d'Alan 3". České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 268 Kč.
Scénář: Emmanuel Guibert podle příběhu Alana Ingrama Copea
Kresba: Emmanuel Guibert

Na jednu stranu je kniha "Alanova válka 3" uzavřením celého příběhu, ale zároveň je nedořečením a nedořešením velkého množství věcí. Alan Ingram Cope se ve třetím díle věnuje tomu, co bylo po válce, jak se vyvíjel jeho život, ale je tam strašně moc prázdných míst, která byste chtěli doplnit. V něčem vám může pomoct kniha "Alanovo dětství", kterou si již můžete v češtině také přečíst. Ale přesto se nedovíte všechno. Chcete to vědět, protože máte pocit, že vy a Alan jste staří známý, že svůj příběh nevypráví všem, ale vypráví ho právě vám. Tohle je na Emmanuelově trilogii, vlastně tetralogii, když se to vezme kolem a kolem, krásné. Stáváte se posluchači, jste těmi, kdo přejímají Alanovy vzpomínky, jste jeho přátelé.

Emmanuel Guibert dokonale zvládl převést do komiksu život - nebo ne život, ale jeho část - člověka, o kterém jste doposud nic neslyšeli, ale který vám měl svými vzpomínkami co nabídnout. Krása Alanova života není v tom, že měnil dějiny, ale je v tom, že je co vyprávět. Nejde o to se zaměřit na celý život a postupovat od jednoho dne k dalšímu, ale jde o to, aby se vybraly ty skutečně důležité momenty, které Alana utvářely, ať už pozitivně, anebo negativně, když dělal chyby. Jejich uvědomění si je velmi náročné a velmi přínosné pro člověka, který své chyby chápe a je schopný se z nich poučit, což v Alanově případě není nutně pravda. Je to pořád člověk a člověk je někdy prostě nepoučitelný. Když se ale Alan podívá zpětně, ví, co by mohl změnit, ale nemůže.

Jak Alana posloucháte, respektive čtete, uvědomíte si jednu zásadní věc - každý člověk může vyprávět svůj příběh, každý člověk má o svém životě co říct. Jde jen o to, jak moc je dobrý vypravěč a jestli je schopen a ochoten podat svůj život zajímavě a vůbec se o něj podělit tak, aby to ostatní zajímalo. Alan se nepovyšuje, Alan jen vypráví, sem tam s komentářem toho, jak to bylo dál, jak se vztah vyvinul, co by sám dnes udělal jinak. Není to hodnocení vlastního života, jen povzdechy nad tím, že ty chyby děláme. Alan nemluví jen o svých úspěších, naopak věnuje se i těm - a možná hlavně těm - momentům, které nejsou na první pohled tak významné. Nechlubí se, prostě vypráví. Jednoduché, ale naprosto uhrančivé.

Emmanuel Guibert tohle pochopil, a proto se rozhodl, že právě Alanovi se bude věnovat a že jeho život, tedy tu jeho část, kterou mu Alan vyprávěl, zvěční v komiksu. Podařilo se mu to s tou správnou dávkou nostalgie a bez toho, aby sám do vzpomínek zasahoval, tedy pomineme-li skutečnost, že grafická stránka je čistě jeho interpretací. Nechává mluvit vypravěče a svou vlastní vizí promlouvá do vizuální podoby sdělovaných vzpomínek. Nedere se dopředu, stává se životopiscem, který chce nechat mluvit svou osobnost. "Alanova válka", celá série, je tak krásnou ukázkou toho, že zajímavé příběhy, které se dobře čtou a které vás dostanou, se skrývají všude. Jde jen o to je najít, zajímavě je podat a nebát se toho, že se člověk prezentuje v horším světle. Alan se nebál. A za to mu patří dík. Pokud chcete dobré čtení, tak celá trilogie je rozhodně tím pravým.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Alanovo dětství"
"Alanova válka 1"
"Alanova válka 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat