2015-03-25

#878: Zaklínač 1: Skleněný dům - 75 %

Zaklínač 1: Skleněný dům (The Witcher: House of Glass)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 v minisérii "House of Glass" u Dark Horse Comics. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Joe Querio

Už je to přece jen nějaká doba, co jsem četl první knihy "Zaklínače" a musím říct, že na mě až tak velký dojem neudělaly. To beru hlavně podle toho, že jsem se k nim nevrátil. Na druhou stranu je pravda, že moje fantasy fáze asi skončila a já nějak nemám potřebu knihy z tohoto žánru vyhledávat. Netvrdím tedy, že by série byla špatná, jen jsem se nikdy nestal skalním fanouškem. Musím však uznat, že "Zaklínač" je fenomén, až mě překvapuje, kam všude to Sapkowski dotáhl. V Americe si ho očividně docela váží a dělají z Geralta pořádně komerční figurku. Ale proč ne, je to jen dobře, když se i Američanům ukáže, že tady máme kvalitu. Myslím tady u nás v Evropě.

Když jsem se ale dověděl o tom, že Crew chce vydat komiks s tímhle hrdinou, navíc takový, s nímž Sapkowski v podstatě nemá nic společného, asi je celkem nasnadě, že jsem tuhle skutečnost nebral nijak zásadně pozitivně a na komiks jsem byl zvědavý, ale spíše z toho pohledu, jak se to Amíkům podařilo zmrvit. Vedle toho se ale klubala ještě nejistota, protože za vydáním komiksu stojí Dark Horse, což je nakladatelství, které sice dělá mainstream, ale přece jen se více specializuje na komiksové adaptace jiných děl, takže nějaké zkušenosti zde jsou. Série "Star Wars", "Predátor" a další by mohly mluvit, což sami dobře víme - viz Omnibusy.

Abych to shrnul, ještě před samotným přečtením jsem měl pocit, že tohle bude rozporuplné dílko. Hlavně ony ty emoce byly samy o sobě dost nejasné. Když už nevíte, co si o díle myslet, nejlepší je si ho přečíst. A tak jsem to udělal. Na obálce vás zaujme kresba Mika Mignoly, který nás ale poctil opravdu jen obálku, ničím dalším. Kresba byla totiž svěřena Joovi Queriovi, který má s Mignolou něco společného. Také dokáže skvěle kreslit atmosférické panely, což bylo v tomhle příběhu potřeba, protože hororové momenty zde jsou v podstatě od začátku. Hororové fantasy je přece jen něco, co mi sedí více než klasické fantasy, a tak jsem se do prvních stránek začetl a musím říct, že začínaly převažovat pozitivní dojmy.

Důvodů pro spokojenost s tím, co jsem dostal, bylo hned několik. V první řadě to byla ona hororová atmosféra, která se nad celým příběhem vznáší. Hororová a trochu pohádková, kdy si nejste jistí, jestli odněkud nevyskočí Jeníček s Mařenkou. Ne, infantilní to opravdu není, protože postavy, které jsou zde používány, jsou spíše mytologické, krásně děsivé. To byl základ úspěchu. Dalším byla postava Geralta, která je i v komiksu dobře podána a vy máte v čele tvrďáka, který dobře hláškuje a se ženskými to taky celkem umí, i když tedy hodně po svém. Najednou zjistíte, že před sebou máte hodně fajn mainstream, který nerezignoval ani na příběh.
Paul Tobin

Geralt potkává Jakuba, obyčejného muže, s kterým se rozhodne chvíli trmácet, protože zjišťuje, že mu nějaká ta normální společnost neuškodí. Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. No a někdy se také ukrývá ve skleněném domě, kam jsou Geralt a Jakub nuceni utéct, protože se dostanou do lesa, kde se to jen hemží démony, kteří po nich jdou. V kresbě démonů je Querio také výtečný, protože dokáže výborně zachytit pozadí panelů, do kterých pak odporná stvoření vkládá. Jejich anatomie je také výtečná. Ve skleněném domě nachází dvojice velmi nebezpečné útočiště, i když na nedostatek jídla si nemohou stěžovat. Něco po nich však jde, jen je potřeba zjistit, co to vlastně je a co to chce.
Joe Querio nezahálí a kreslí další příběh s Geraltem nazvaný "Fox Children"

Paul Tobin se postaral o scénář, který je fantasy skutečně jen částečně. Primárně je to detektivní horor, který se dokonce snaží o nějakou tu pointu, respektive o překvapivé vyústění. Nebudu tvrdit, že se mu to dokonale povedlo, ale musím uznat, že mu příběh funguje a to, jak jej vedl, je prostě logické, srozumitelné a celkem padnoucí. Ke konci už to není velké představení, ale příběh, jak je napsán, dává smysl. To se mi na něm líbí. Žánrově je celkem jasně ukotvený a dokáže vzbudit pocity napětí, stejně jako pocity pobavení. Tohle se mi velmi líbilo, protože to ukazuje, že mainstream může být komerční, ale přesto čtenářsky zajímavý. "Zaklínač" v komiksu tedy příjemně překvapil.

Komiks "Zaklínač 1: Skleněný dům" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

1 komentář:

  1. Anonymní8/12/16 21:57

    No příliš nechápu jak může psát recenzi na fantasy komiks někdo, kdo obecně fantasy moc neholduje notabene kdo nemá ani příliš velký vztah k původním románům. Nepůsobí to příliš zasvěceně. Ale dobře, ovšem tvářit se že Dark Horse je nějaké komerční nakladatelství které produkuje samé pochybné věci je docela silné kafe. Docela bych doporučil si o Dark Horse něco přečíst. A ještě by mě zajímalo co u pana recenzenta je nebo není mainstream, protože by toto slovo zde musel používat u 99 procent recenzovaných titulů. Undergroundových komiksů u nás je opravdu jako šafránu. Proto to neustále omílat u tohoto komiksu je nefér a hraní si na něco.

    OdpovědětVymazat