2015-01-14

#828: RETRO: Arnal a dva dračí zuby - 90 %

Arnal a dva dračí zuby
První vydání vydalo nakladatelství Zlatý Kůň v roce 1988. Vydání má 24 stran.

Scénář: Ondřej Neff
Kresba: Kája Saudek

Po delší době je tu další RETRO recenze. Omlouvám se, že jste museli tak dlouho čekat, ale těch výmluv mám víc. Neschopnost se dostat k tomu, abych něco staršího přečetl, týden strávený kvůli nemoci v posteli, kdy se mi nechtělo vůbec nic. Vánoce. K těm asi není třeba co dodávat. Člověk si vždycky myslí, že toho přes Vánoce hodně stihne, ale místo toho, aby si něco přečetl, tak jen akorát dostane další knihy, aby toho neměl málo. Ale tak naštěstí je tu nový rok a já jsem rád, že jsem se k dalšímu retro komiksu dostal. A když už mi to trvalo tak dlouho, tak by to chtělo něco trochu zajímavého. A tím zajímavým určitě je komiks "Arnal a dva dračí zuby" pánů Neffa a Saudka, za jehož poskytnutí musím poděkovat Honzovi Vachudovi, který provozuje server KupKomiks.cz.

Na obálce ke komiksu "Arnal a dva dračí zuby" (mám na mysli první vydání z roku 1988 - o ostatních se zmíním dále), který má celkem 24 stran, je uvedeno "Česká speleologická společnost". Mohlo by to trochu mást, pokud o Saudkovi a jeho tvorbě moc nevíte, a mohlo by to svádět k tomu, že je to nějaký Saudkův vtípek. Jenže tomu tak není, protože komiks byl na zakázku skutečně vytvářen pro Českou speleologickou společnost. S tou Saudek spolupracoval již od roku 1979 a více méně jednou za rok pro ně nakreslil nějaký komiks. Nejprve se jednalo převážně o předělávky jeho starších komiksů, které byly aktualizovány ve smyslu jeskynního prostředí a směřování děje, ale později spolupracoval s různými scénáristy - Jaroslav Weigl, Miloš Macourek, Jaroslav Foglar anebo právě Ondřej Neff.

Ondřej Neff je známý a uznávaný autor science fiction, a tak se dalo předpokládat, že tihle dva spolu pro speleologickou společnost vymyslí něco zajímavého. A to se také stalo. Jsme ve světě budoucnosti, v apokalyptickém světě, kde vládne král, ale zároveň jsou zde problémy s čarodějem Zakem, který chce unést krásnou princeznu Reilu. No, co si budeme povídat, nejen, že ji chce unést, on ji také unese. A právě v tu chvíli se hledá řešení, co udělat, aby byla princezna zachráněna a zlo poraženo. Nakonec se cesta najde, protože kdesi v jeskyních (to byla nutnost, ale tady to skvěle sedí) má být skryta zbraň, která by mohla lidstvo zachránit. A tak se vybraní muži vydávají zbraň hledat. Najdou Arnala.
Předchozí stránka kolorovaná pro vydání v roce 2002

Arnal je robot, i když především vypadá jako pořádný namakanec. Má neskutečně tenký pas, obrovský hrudník a ramena široká, že by na nich mohla přistávat letadla. Právě on je tedy vyvolen k tomu, aby princeznu Reilu zachránil a vrátil ji králi. Samozřejmě by to znamenalo i to, že si zachránce vezme princeznu za nevěstu. Tenhle poměrně klasický pohádkový námět dostává naprosto nový smysl, když je to podáno ve sci-fi postapokalyptickém hávu, je to silně cynické, místy hodně ujeté a samozřejmě tomu nechybí specifické saudkovské tvary, a to hlavně u ženských postav. Tím se pohádkový základ naprosto vytrácí a před vás se dostává napínavý, místy až strhující příběh, kdy se toho na těch 24 stranách stane strašně moc. A je to jen dobře. Dobře je také to, že existují dokonce tři vydání, takže je snazší, aby se k vám komiks ještě dostal. I když ono to ani tak není úplně snadné.

První vydání je tedy z roku 1988, kdy bylo vydáno přímo Českou speleologickou společností pod značkou Zlatý kůň. Toto vydání bylo jen o rok později následováno sebraným vydáním "3x Kája Saudek", kde se kromě komiksu "Arnal a dva dračí zuby" objevily také komiksy "Peruánský deník" a "Po stopách sněžného muže". V obou případech se jedná o komiksy, které byly také vytvářeny pro Českou speleologickou společnost. V RETRO recenzích bych se k nim měl ještě vrátit. Poslední vydání příběhu "Arnal a dva dračí zuby" pak přišlo v roce 2002, kdy vyšel sborník "Arnal a dva dračí zuby & jiné příběhy", který obsahuje navíc ještě kratší komiksy "Slavkovská romance", "Příhoda na mostě" a "Štěstí". Zajímavostí tohoto třetího vydání je skutečnost, že je "Arnal a dva dračí zuby" kolorován, bohužel výsledek této kolorace není dobrý a navíc ani není jasné, jestli to byl sám Kája Saudek, kdo se o kolorování staral.
A ještě jedna kolorovaná verze

Když se na komiks "Arnal a dva dračí zuby" podíváte - a naprosto stačí pohled na první stránku (možná bych měl říct především pohled na první stránku) napadne vás jedno slovo: "Arzach". Nejen v "Arnalovi", ale v některých dalších komiksech 80. let se nechal Kája Saudek ovlivnit kresbou a stylem Moebia. Je to především v jeho lince, v jeho šrafuře a ve tvarech, které jsou zde použity. Pokud se týká vyprávění příběhu, humoru, který je pro Saudka pořád typický, to mu zůstalo. Jako kdyby se tak trochu přiklonil k evropské komiksové škole, ale ne natolik aby nadále nezůstal svůj a vyprávěl především to, co se mu líbí a jak se mu to líbí. Prvky Moebiovy kresby jsou tak částečným oživením toho, co Kája Saudek tvořil.

"Arnal a dva dračí zuby" patří právem k tomu nejčastěji publikovanému, co Kája Saudek vytvořil. Tady se totiž setkala nejen kresba, ale také výborný scénář, který má originální nápady - speleokanibalové mě prostě dostali. Je to čtení, který ukojí vaši touhu po zábavě, ale i po akci, je to čtení, které je místy natolik bizarní, že těmi nápady budete překvapeni. (Jak si přejete svého Arnala? V celku, nebo nakrájet?) Jsou zde zvraty, které děj posouvají dál a na "jen" 24 stránkách tak máte tolik děje, za který by některá jiná díla byla ještě vděčná. Doufám, že Saudkovo dílo ještě někdy začne vycházet a dočkáme se i tohoto komiksu v jeho původní verzi a nikoli v oné podivně kolorované.

2 komentáře:

  1. Anonymní14/1/15 17:05

    Tak tady bych se nebál dát 100%.Tento komiks měl,pokud vím,velký úspěch i v zahraničí.Já osobně si ho čas od času velmi rád přečtu.

    OdpovědětVymazat