2014-05-19

#632: Kája & Filip - 80 %

Kája & Filip
Vydalo nakladatelství Sýpka v brožované vazbě v roce 2008. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 259 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Tomáš Chlud
Kresba: Tomáš Chlud

Jsem rád za každý český komiks, který mě alespoň trochu dokáže překvapit. Přece jen, ten náš trh není zase tak velký, o to jsou tahle setkání příjemnější. Když se vydává nějaký cizojazyčný komiks, většinou je celkem snadné si zjistit nějaké informace ze zahraničí, ale u českých komiksů to tak snadné není. Pravda, v případě komiksu, který vyšel před šesti lety, už to takový problém není, ale já se rád nechám překvapit, a tak si o těch českých moc nezjišťuji, abych měl oči otevřené a nechal dojmy plynout. V případě komiksu "Kája & Filip" jsem o to více rád, že to dělám, protože tohle je jeden z těch dětských komiksů, které rozhodně stojí za přečtení, protože v sobě mají správné kouzlo a nejsou to jen takové ty příběhy z povinnosti, aby se naplnil časopis, kde původně vycházely.

Tomáš Chlud vydával komiks v letech 2007 a 2008 v časopise "Země pohádek", odkud se pak komiks dostal do vlastního alba, které vydalo nakladatelství Sýpka. Jednalo se o první publikaci, kterou nakladatelství vydalo, a je v zajímavém kontrastu s takovými komiksy jako jsou "Lupus" nebo "Čajovna u malajského medvěda". "Kája & Filip" je komiks primárně určen dětem, už jen proto, že jsou zde celkem výrazně akcentovány morální hodnoty, které by měly být dospělým už známé. Na druhou stranu, proč by si i dospělí neměli oživit to, co je v životě skutečně důležité? Tomáš Chlud cílí na rodinu, sourozeneckou lásku, lásku k přírodě a na hravost a soutěživost, které jsou udržovány ve vhodných mezích.

Jednotlivé příběhy jsou třístránkové nebo čtyřstránkové a zachycují Káju a Filipa při různých aktivitách. Tomáš Chlud se snaží vracet ke klasickým zálibám, jako je modelování, vytváření něčeho vlastního, apod. Nepopírá existenci moderních technologií, protože děti sem tam něco hledají na internetu, ale stejně tak se vrací k tomu, že existuje něco jako klasičtější formy zábavy. Myslím, že tímhle dává docela dobrý a zábavný příklad dětem, které by mohly zjistit, že život nejsou jen počítače a hry, které na něm mohou hrát, ale také další činnosti, které jsou méně technologicky zaměřené, ale mohou být prospěšnější pro rozvoj dětských dovedností. Já vím, takhle to zní, že se nás Tomáš snaží něco naučit, něco nám vnucuje, ale tak to vůbec není. Vše používá jen jako součást jednotlivých příběhů, v podstatě jako takové prvky, které jsou pro ně podstatné, dotvářejí dojem. Vždy jde primárně o příběhy, které jsou nápadité, jednotné ve své koncepci a zábavné.

Příběhy a kresba jsou u Tomáše na první místě a on je dokáže spojovat zajímavým způsobem. Jeho kresba je rozpoznatelná, což mám v případě komiksů docela rád. Čtenář si pak spojí kresbu s kvalitním scénářem a je na takové spojení připraven i příště. V Tomášově případě to platí určitě. Jeho postavy jsou karikované, ale přesto mají rysy postav, které je snadné si představit v reálu. Komiksy jsou nabité humorem, ale nesnaží se zacházet nějak moc daleko za hranici vkusu. Stejně je to i s moralitami, které jsou součástí komiksu. Všechno je podáváno ve vyváženém mixu, jako kdyby měl autor přesný recept na to, kolik čeho dát. Sem tam sice budete mít pocit, že se motivy trochu opakují, ale není to až tak moc na překážku. Navíc je velmi příjemné vidět i vývoj mezi jednotlivými krátkými epizodami, kdy to, co se v jedné stane, má následky do dalších. Opět se ukazuje, že dětský komiks má v českých vodách autory, kteří rozhodně stojí za čtení.

Komiks "Safari pláž" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Sýpka.

Žádné komentáře:

Okomentovat