2014-05-01

#607: Death Note: Zápisník smrti 9 - 80 %

Death Note: Zápisník smrti 9 (接触)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 71 až 79 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Sesshoku (接触), tedy Kontakt. České vydání má 198 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

"Death Note" se nám více a více zamotává, i když v případě devátého dílu došlo k událostem, které ukončily působení několika postav, ať už dlouhodobých, nebo těch, které se v dění objevily teprve poměrně nedávno. V jednom případě jsem skutečně rád, protože se jednalo o postavu, kterou jsem si nijak nezamiloval a byla spíše jen takovým narušením událostí, takovou berličkou, aby se mohlo udát něco navíc, aby se ještě trochu natáhl děj, i když Cugumi Óba si to ve scénáři dokáže více méně pokaždé obhájit. A tohle se děje i v tomto dílu. Jeho závěry více méně fungují, a tak je příběh i nadále uvěřitelný a je dál možné se ztotožňovat s jednotlivými postavami, i když je přece jen znát, že se blíží konec.

Ten konec je stále ještě celkem daleko, protože před sebou ještě máme tři díly, kdy minimálně dvou bychom se měli dočkat ještě letos. Pokud dobře počítám, tak poslední vyjde na začátku roku 2015. Tím se u nás uzavře další manga, kterou vydává Crew, a já jsem docela rád, protože už nevidím moc smysluplný směr, kterým by se mohl příběh ještě vyvíjet. Tohle nemůže být nekonečná manga jako v případě "Naruta" nebo "Bleache". "Death Note" má poměrně jasně stanovená pravidla a udělat z toho akční mangu jen proto, aby to mohlo pokračovat ještě několik let, by byl nesmysl. Naštěstí se to podařilo utnout a já doufám, že v tom nejlepším.

Ještě zhruba 600 stran je před námi, tak se těšme na to, co přijde. V současné chvíli se musí Light dál vyrovnávat s tím, že proti němu nestojí jenom L, tedy jeden, i když velmi inteligentní člověk, ale jsou zde hned dva - Mello a Near, i když v případě Mella mám pořád pocit, že je to dívka. To je holt ta mnohdy androgynní kresba některých postav, což je další úchylka Japonců, která je naprosto záměrná. Light se dostává do událostí, které možná neřídí tak, jak moc si sám představuje, a my tak máme pocit, přicházející zkázy. Má slabiny, už není ten dokonalý jedinec, který vše promyslí. Skoro se zdá, jako kdyby Mello a Near byli skutečně mladšími a schopnějšími. Óba je ale staví do zajímavé pozice, protože doposud Mello a Near postupovali jednotlivě, každý za sebe. Co by se ale stalo, kdyby se spojili? Je tohle Lightova zkáza, které nedokáže čelit?

"Death Note: Zápisník smrti 9" si stále drží úroveň, kterou příběh má, respektive nejde příliš hluboko pod ni. Jsem si ale jistý tím, že ty neustálé myšlenkové pochody postav, které jsou zde prezentovány jak jejich dialogy, tak i tím, co si myslí, mohou čtenáře unavovat, a většinou to bude asi ten hlavní důvod, proč čtenář od série upustí a nedočte ji. Já doufám, že tohle nedočtení bude chyba a že nás scénárista i kreslíř ještě překvapí závěrem, který se bude nést v duchu celé série, bude propracovaný, logický a bude dobrý. Ještě nás ale čeká dlouhá cesta, pokračovat v ní budeme už teď v květnu 2014 s desátým dílem.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:

Žádné komentáře:

Okomentovat