2013-05-26

#90: Death Note: Zápisník smrti 5 - 80 %


Death Note: Zápisník smrti 5 (白紙)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 35 až 43 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Hakushi (白紙), tedy Prázdný, nebo Prázdný list, jak je použito v české verzi. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Kniha "Death Note: Zápisník smrti 5" je první díl téhle skvělé mangy, u kterého jsem si říkal, že by se mohl příběh vyvíjet směrem, který mi úplně tolik neříká. Tohle je spíše subjektivní pohled, ale osobně mám radši, když je linie děje na určité úrovni a neroste do prostoru. Například pokud se příběh odehrává jen na malém městě, jeho přesah do celého světa je spíše autorskou berličkou, kdy na malém prostoru už spisovatel prostě nevěděl, o čem psát, aby nadále zůstal děj zajímavý. Nabízí se pak otázka, proč neskončit dříve, než bude pozdě?
Podobný pocit jsem měl ve chvíli, kdy jsem pátou knihu mangy „Death Note: Zápisník smrti“ začal číst. Najednou už to není jen souboj mezi Lightem a L. Kromě toho, že do děje přibyla Miso, která tvoří jeho pevnou součást, i když spíše vedlejší, důležitější je, že se do hry dostává skutečně velký hráč, tak nějak nečekaně, nepřipraveně. V manze nebyly žádné náznaky toho, že by mělo k něčemu podobnému dojít, a tak mám pocit, že je to skutečně jen otevření dveří, za kterými by se mohl skrývat větší příběh. Ten dosavadní už by asi neměl takový náboj.
Zásadní zvrat asi prozradit mohu, protože se stejně jedná o informaci, která je uvedena v anotaci knihy. Do hry se totiž dostává velká společnost Jocuba, která se snaží ovládnout trh. Svého dosahuje tím, že zabíjí osoby, jež jsou důležité pro její konkurenty. Nečiní tak však normálním způsobem, tedy tak, že by konkurenční zaměstnance přetahovala nebo zabila standardní způsobem, ale zdá se, že využívá služeb Kiry. Je skutečně možné, že by se Kira přidal na jejich stranu?
Postavení jednotlivých osob v ději se nám mění a myslím, že čtenář bude mít co dělat, aby se v tom trochu zorientoval. Není to nakonec tak těžké, i když zorientovat se ve všech těch pravidlech, která deník má, to už není sranda, hlavně proto, že je v praxi ani nevidíte používat. Na první pohled je vidět, že jsou vymyšlená prostě proto, aby byla vymyšlená, aby zde bylo ještě něco navíc ke klasickému příběhu. Beru to jako bonus, ale docela by mě zajímalo, jestli se v pravidlech ještě orientovali sami autoři. I když předpokládám, že je měli všechna sepsaná na nějakém místě, kde se k nim mohli snadno vrátit.
Originální obálka k páté knize
"Death Note: Zápisník smrti 5" rozhodně není výrazným poklesem v kvalitě příběhu, to zase ne. Kresba je stále dobrá a scenáristicky si myslím, že je komiks dále skvěle promyšlený, ale musí nás o tom přesvědčit i další díly. Na základě tohoto dílu bych si nebyl tak jistý tím, že se bude děj ubírat správnou cestou a nerozplizne se jen do něčeho, co ani nebude pořádně uzavřeno. Zatím bych Japoncům věřil. I když se rádi rozepíší a tvoří nekonečné série, "Death Note" není ten případ. Dohromady nás čeká 12 knih, takže jsme v podstatě už v půlce, vzhledem k tomu, že vyšel už sedmý díl, tak se rychle dostaneme za půlku.

Na závěr krátké útržky toho, o čem jsou jednotlivé stránky, do kterých je každá kniha dělena.
Stránka 35: Prázný list - Light, Miso i pan Jagami jsou drženi ve vazbě
Stránka 36: Otec - Že by to byl nakonec sám Lightův otec, kdo Lighta zabije?!
Stránka 37: Osma - Na hřišti se objevuje někdo třetí a vypadá to, že tohle bude velký oříšek
Stránka 38: Zásah - Konečně dojde k pořádné konfrontaci mezi Lightem a L
Stránka 39: Rozchod - Zasahuje policie a zdá se, že Kira tahá za nitky skutečně vysoko - kdo je tedy vlastně Kira?
Stránka 40: Přátelé - Formuje se nový tým a pro některé není místo, objevují se nové postavy
Stránka 41: Macuda - Macuda si zadělává na pořádný problém
Stránka 42: Ráj - Macuda skáče z budovy a Miso je neskutečně roztomilá
Stránka 43: Černá - Třetí Kira je rozhodně na scéně, ale který z nich to je?

Komiks "Death Note: Zápisník smrti 5" vydalo nakladatelství Crew - můžete zakoupit v eshopu Seqoy.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:
"Death Note: Zápisník smrti 1"
"Death Note: Zápisník smrti 2"
"Death Note: Zápisník smrti 3"
"Death Note: Zápisník smrti 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat