2013-05-08

#50: Death Note: Zápisník smrti 3 - 95 %


Death Note: Zápisník smrti 3 (激走)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 17 až 25 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Gekisō (激走), tedy v podstatě Těžký (náročný) závod (běh), do češtiny přeloženo jako Závod. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Asi to bude poznat z každé recenze na tuhle mangu, ale "Death Note: Zápisník smrti" je manga, která mě prostě dostala. Doma už mám nakoupeny všechny díly, které zatím vyšly, ale bojím se je číst příliš rychle, abych ten příběh neměl za sebou hned. Chci si ho vychutnat, ale je to těžké, protože zároveň chci vědět, co bude dál, jak dál se budou navzájem konfrontovat Light a L. V tomto směru přináší "Death Note: Zápisník smrti 3" nový, zásadní zlom.
Předchozí díl nám ukázal, že Light učiní všechno, aby se zbavil lidí, kteří po něm jdou. Pouze jeden člověk je proti němu úplně imunní. Tím člověkem je právě L, tajemný detektiv, s kterým už jsme se setkali, víme, jak vypadá, a jsem si jistý, že nás bude ještě často fascinovat tím, jak se pohybuje, jak sedí, jak drží věci. Je to skutečně velmi zajímavá postava, originální, což je vždy velmi důležité. Je v dokonalém kontrastu s až přísně uhlazeným Lightem, který se vždy tváří jako velmi slušný člověk.
L
L podezřívá Lighta a Light to ví. Zjistil, že v jejich domě jsou nainstalovány kamery, které mají zjistit, jestli se Light nechová nějak divně, jestli se neprojevuje nějak, aby dal najevo, že on je skutečně tím vrahem, který zabíjí jen díky znalosti jména a tváře osoby. Kira, jak je vrahovi přezdíváno, je však příliš chytrý. L tak nestojí jen proti zajímavému případu, ale i proti velmi inteligentnímu člověku. Light předvádí svou vynalézavost a skutečnost, že je L rovnocenným partnerem.
Příběh se přesto posouvá dál a ještě více se zamotává. Kromě toho, že Light nastoupil svou cestu samozvaného soudce, který rozhoduje o tom, kdo zemře a kdo má právo žít, má před sebou ještě zkoušky na vysokou. Počítá se ale s tím, že je udělá, protože je přece jen podle všeho jedním z nejchytřejších lidí v Japonsku. Tady nám příběh dělá menší časový skok, což doposud nebylo zvykem. Šmahem se dostáváme rovnou do doby, kdy už Light na vysokou skutečně nastupuje. Zkoušky udělal na plný počet bodů, což se skutečně jen tak nikomu nepovede. Překvapivě však není jediný. Na pódiu při proslovu vedle něj stojí mladík – není příliš dobře oblečený, divně se tváří a ještě podivněji se pohybuje. Skutečná konfrontace může začít.
"Death Note: Zápisník smrti 3" rozhodně není prázdným dílem, ale zase posouvá příběh o něco dál. Navíc se setkáváme s novou postavou, která podle všeho do dění přinese ještě hodně rozruchu. No, přiznám se, že se nemohu dočkat, co bude v dalším díle. "Death Note: Zápisník smrti" mě naprosto dostal, a tak už nemá smysl se omezovat v hodnocení. Ti, co je komiks nezajímá, nebo nemají rádi mangu, asi nebudou tak nadšení, ale já hodnotím naprosto skvělý příběh, který mě uhranul. Jestli se s Japonci ještě neznáte, zkuste je, nejsou to jen ti podivní mužíčci se zvláštními úchylkami. Oni mají v hlavě skutečně skvělé příběhy.

Na závěr krátké shrnutí toho, o čem jsou jednotlivé stránky, do kterých je každá kniha dělena.
Stránka 17: Odpadky - Hledají se kamery a pojídají se brambůrky
Stránka 18: Pohled - Light míří na přijímací zkoušky na vysokou a čeká na něj překvapení
Stránka 19: Ponížení - Light nastupuje na vysokou a překvapení je ještě větší
Stránka 20: Náskok - Z rivalů se díky tenisu stávají přátelé, že by jen zdánlivě?
Stránka 21: Faleš - Light se zapojuje do vyšetřování, které má odhalit jeho samotného
Stránka 22: Neštěstí - Do jedné televizní stanice se dostávají nahrávky od Kiry
Stránka 23: Závod - Vraždění se přiostřuje a umírají nevinní, ale trochu jinak
Stránka 24: Štít - Policejní zásah nakonec zafunguje
Stránka 25: Hlupák - Kdopak je ten druhý Kira?

Komiks "Death Note: Zápisník smrti 3" vydalo nakladatelství Crew - můžete zakoupit v eshopu Seqoy.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:
"Death Note: Zápisník smrti 1"
"Death Note: Zápisník smrti 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat