2014-02-03

#481: Death Note: Zápisník smrti 6 - 85 %


Death Note: Zápisník smrti 6 (交換)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 44 až 52 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Kōkan (交換), tedy Výměna. České vydání má 206 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Po přečtení - a následném recenzování - pátého dílu jsem si dal od "Death Note" trochu pauzu. Konečně se k němu vracím a musím hned na úvod ocenit jednu věc. V úvodu knihy je shrnutí předchozích událostí. I přesto, že mě manga "Death Note" zaujala a pamatoval jsem si celkem dost, člověk si rád po více jak půl roce jednotlivé události oživí. Právě tenhle shrnující text je naprosto skvělý. Není potřeba vyprávět předchozí dění přímo v komiksu, stačí, když se napíše text, který ani nezabere jednu stránku, kde se všechno hlavní shrne a vy můžete zpátky naskočit do rozjetého vlaku a nepřipadáte si ztraceni. Tohle oceňuji například vzhledem ke čtení páté knihy "Kůstka". To by byla jedna pochvala za samotné vydání, i když myslím, že shrnutí není přímo dílem Crew, ale již vydání původního. Teď už k samotnému příběhu.

S Lightem a L jsme se rozloučili ve chvíli, kdy Light již nemá své schopnosti a podle všeho si na nic nepamatuje. Neví o tom, že měl zápisník, do kterého stačilo napsat jméno, a dotyčný zemřel. Pravidla toho, jak psát do zápisníku se neustále rozšiřují, ale ten základ je pořád stejný. Napíšeš jméno a člověk zemře. Light, místo toho, aby pokračoval ve své očistě světa, je teď tím, kdo se snaží vraha Kiru dopadnout. S L je spojen řetězem, ale zdá se, že i když si Light nic nepamatuje, přesto sleduje určitý plán. Nebo je alespoň naplňován nějaký plán, který před ztrátou vzpomínek na zápisník smrti připravil.

Druhý Kira - dívka Misa - trpí také ztrátou paměti, ale introvertně excentrický detektiv L je oba pořád podezřívá. Problém je v tom, že ve hře je Kira další, třetí. L si není jistý, jestli je to Kira nový, nebo původní, ale je pravdou, že zde někdo takový pořád je a že má spojitost se společností Jocuba. Šestá kniha naštěstí není jen prázdná, ale odhalí nám konečně něco dalšího, a tak se můžete těšit na příběh, který se sice rozevře do větších šířek, ale aspoň část pravdy je zde odhalena. Samozřejmě je vše odhaleno tak dobře, aby bylo možné čtenáře navnadit na sedmý díl, což se v mém případě rozhodně stalo, takže v brzké době čekejte recenzi na sedmý díl.

Když budete šestý díl číst, první, co vás asi zarazí, je skutečnost, že první polovina, možná trochu víc, jsou neskutečně ukecané pasáže, kdy se různé skupiny lidí dohadují o tom, co podniknout, jak to podniknout, ovšem také o tom, co podnikne druhá strana. Musím říct, že pro mě je tohle docela zábava, protože - když sám píšu - vždycky se snažím nahlédnout do hlav postav a do toho, jak přemýšlí a co si myslí o ostatních postavách a jejich jednání. Je to zajímavé, ale někdy mám pocit, že všechny postavy jsou až moc inteligentní a jsou schopny přemýšlet jako géniové, i když jen těžko by to normálního člověka napadlo. Když tohle dělají Light a L, čeká se to od nich, ale u ostatních byste to možná až tak nečekali. No, Japonci jsou asi všichni velmi inteligentní lidé.
Fanart vztahující se k této knize.

Druhá polovina a především pak dvě poslední kapitoly - anebo stránky, jak jsou v sérii kapitoly označovány - už jsou mnohem akčnější a je to celkem vítaná změna oproti první části, která je opravdu hodně ukecaná. Příběh se znovu rozjíždí celkem zajímavým směrem a tvůrci vás dobře nechávají tápat v tom, co od příběhu ještě čekat. Očekávání je zde veliké hlavně proto, že přichází něco velkého, protože Light skutečně naplňuje nějaký velký plán. Tím se dokonce dá omluvit i to, že někdy máte až moc pocit, že zasahuje síla shůry. Další díl může hodně překvapit anebo hodně zklamat. Vzhledem ke stávajícím kvalitám a promyšlenosti mangy, myslím, že nás ještě čeká pořádně povedené čtení. Jsme v polovině série a ještě dost je toho před námi.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:

Žádné komentáře:

Okomentovat