2013-05-21

#78: Death Note: Zápisník smrti 4 - 90 %

Death Note: Zápisník smrti 4 (恋心)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 26 až 34 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Koigokoro (恋心), tedy Láska. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Se sérií "Death Note: Zápisník smrti" jsme se dostali už ke čtvrtému dílu a musím říct, že to bylo putování velmi příjemné. Alespoň pro mě určitě. Oblíbil jsem si všechny postavy, i když došlo k tomu, že se děj nenápadně obrátil trochu jiným směrem. Light Jagami byl hlavní postavou, tím, kdo měl měnit svět tím, že zabíjí lidi, kteří si podle něj nezaslouží žít, ale tímhle už se příběh v podstatě nezabývá. Teď jde o to, jestli bude Light odhalen, nebo nikoli. Jeho souboj s L je tím, co příběh posouvá dál. A to nezdůrazňuji jako slabinu, ale jako tu největší výhodu, kterou manga v této fázi má.
Osobně jsem si vždycky užíval díla, kde se představuje nějaká geniální mysl, která bojuje se zločinem, nebo je naopak zločincem a snaží se zůstat na svobodě. Z toho důvodu mám rád Sherlocka Holmese, ale oblíbil jsem si díla jako "Mlčení jehňátek" nebo "Dexter". Souboje Lighta a L jsou navíc naprosto dokonale ztvárněny pomocí jejich myšlenkových pochodů, a psychologie postav je prostě něco, co mohu a co sám rád používám, když píšu. (Ano, opravdu sám píši, o čemž se můžete přesvědčit například s příběhem na pokračování "Cesta".)
V ději však došlo na konci třetího dílu k zásadnímu zvratu – na scéně se objevil nový Kira, vrah, který dokáže vraždit jen podle toho, že zná jméno a tvář osoby, která zemřela. V tomhle případě je to ale jiné. Zdá se, že novému vrahovi stačí, pokud vidí tvář toho, kdo má zemřít. Jestli máte tuhle mangu načtenou, je vám jasné, že to bude tím, že nový Kira přijal smrtonoší oči. Jen pohledem na člověka dokáže zjistit jeho jméno a dokonce i čas, který mu zbývá do konce života. Tohle neplatí jedině v případě, že dotyčná osoba je také člověk, který má v držení zápisník smrti.
Skutečnost, že o sobě držitelé zápisníků nejsou schopni zjistit čas, který jim zbývá, je poměrně zásadní fakt. Myslím pro to, aby čtenář pochopil, o čem vlastně manga „Death Note: Zápisník smrti“ je. Jde o to, že oni oba jsou lovci, oni jsou těmi, kdo mají zkracovat život, ale neměli by tak činit sobě navzájem. V konečném důsledku tak „Death Note: Zápisník smrti“ vůbec není jen milým příběhem s fantasy prvky, ale jeho filosofický přesah je skutečně překvapivý. Díky svému podání má ale člověk pocit, že čte jen další zajímavý příběh o člověku, který chce změnit svět. Jenže to chtěli i Hitler a Stalin.
I když se do čtvrtého dílu dostal nový prvek, holčičí (a Japonci zase mohli ukázat, že mají slabost pro mladé holky, vlastně skoro až holčičky a jejich kalhotky), rozhodně to nijak manze neublížilo. Docela ji to oživilo, což se ukazuje i na konci. Jak daleko je vlastně L schopen zajít, aby případ dotáhl do zdárného konce? Vypadá to, že i on je schopen překračovat určité hranice. Ale to nám dokáže v díle pátém, kde příběh nabývá mnohem širších rozměrů, což mě osobně nesedí, ale to neznamená, že by se tím kvalita příběhu snižovala výraznějším způsobem. Jen čtěte dál, ať zjistíte, proč je „Death Note: Zápisník smrti“ tak dobrým příběhem.
Na závěr krátké shrnutí toho, o čem jsou jednotlivé stránky, do kterých je každá kniha dělena.
Stránka 26: Převrat - Vyšetřovatelé komunikují s druhým Kirou
Stránka 27: Láska - Zjistíme něco z minulosti Miso, druhé(ho) Kiry
Stránka 28: Rozsudek - Light se má s Miso setkat, respektive vyšetřovací tým má objevit druhého Kiry
Stránka 29: Zbraň - Miso sama navštěvuje Lighta a odtajňuje se tak před ním
Stránka 30: Bomba - Light poznává, že s Miso to nebude úplně jednoduché, za což může i její smrtonoš
Stránka 31: Banalita - Že by Light konečně přišel s plánem jak zabít L?
Stránka 32: Loterie - L se znovu objevuje na veřejnosti a vypadá to, že něco chystá
Stránka 33: Přesun - L ukazuje, kam je schopen ve vyšetřování zajít, ale to je teprve začátek
Stránka 34: Skok - Light pronese jednu zásadní větu, která může změnit celý jeho život

Komiks "Death Note: Zápisník smrti 4" vydalo nakladatelství Crew - můžete zakoupit v eshopu Seqoy.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:
"Death Note: Zápisník smrti 1"
"Death Note: Zápisník smrti 2"
"Death Note: Zápisník smrti 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat