2013-06-27

#156: Amazing Spider-Man 2: Odhalení - 70 %

Spider-Man je jednoduše legendární komiksový superhrdina a v provedení od J. Michaela Straczynského nesmí na Comics Blogu chybět. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/spider-man-odhaleni.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)

Amazing Spider-Man: Odhalení (Amazing Spider-Man: Revelations)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2005. Původně vyšlo jako čísla 37 až 42 druhé řady série "Amazing Spider-Man" (později přečíslováno na 478 až 483) u nakladatelství Marvel. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: John Romita Jr.

"Spider-Man: Odhalení" to je skutečně příhodný název, protože v příběhu došlo k odhalení skutečnosti, která dlouhou dobu zůstávala tajemstvím. Odhalila se totožnost Spider-Mana. Ne, rozhodně tím nemyslím veřejné odhalení, ale jedna postava zjistí, že její synovec je ve skutečnosti superhrdina. Ano, J. Michael Straczynski narušil jeden ze základních úhelných kamenů spidermanovského univerza. Konečně tetičce May prozradil, co dělá její synovec, když není doma nebo když má spát.
Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Odhalení.
Je to skutečně odhalení poměrně stěžejní, protože v životě Petera Parkera se hodně mění. Celou dobu musel žít s tím, že tetě lže, že jí něco tají, i když to dělal jen pro její dobro. Chtěl ji chránit. Jak jinak. Cesta do pekla je lemována dobrými úmysly. Jenže život Petera Parkera samozřejmě není tak jednoduchý, aby se tímhle odhalením všechno ujasnilo a on si mohl oddechnout. Naopak. Všechno se pořádně komplikuje a Spider-Man je vržen do dalších událostí, v tomhle případě dokonce magických.
Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Odhalení.
Kromě toho, že se musí vypořádat s tím, že tetička těžce nese jeho druhou identitu, zároveň je pořád tím, kdo se teprve dostává do toho, aby byl dobrým učitelem. Výuka na škole není žádná sranda, navíc si potvrzuje, že sousedství skutečně není místem, kde by lidé měli na růžích ustláno. Dokonce ani děti to nemají jednoduché, nezáleží na tom, co by si zasloužily, ale pouze na tom, co jim je skutečně dáno. Ano, sociální kritika a zobrazování poměrů je pro Straczynského naprosto normální.
Myslím, že zrovna tenhle díl si našel dost kritiků, a to z jednoho jediného důvodu. Je tu docela dost málo akce a více se řeší to, co se děje v Peterově životě, jaký to má dopad na jeho blízké, na něj samotného i na nevinné lidi, kteří jsou v jeho okolí. Každé jeho rozhodnutí, každý jeho krok je najednou důležitý pro více lidí. Jak se má pak sám postavit těm, kteří mají v úmyslu jiným ubližovat? Té akce je skutečně málo, navíc se Peter dostává do kontaktu se silami, které jsou mimo jeho schopnosti. Objeví se i Doctor Strange, jeden z u nás méně známých superhrdinů marvelovského universa.
Já proti sbírce "Spider-Man: Odhalení" vlastně mnoho nemám, protože přiznám se, mám raději komiksy, kde se děje i něco jiného než jen akce. Akce je sice fajn, ale jsem rád, když v centru jsou skutečné postavy a ne pouze namakaní drakobijci, kteří mají postavu, že by Arnold záviděl, a přitom se pyšní mozkem Reeda Richardse. Já si popravdě Peterovy svízelné životní osudy užívám a tenhle příběh chápu jako úvod k těm, co následovaly a kde se spidermanovský vesmír bortil a znovu stavěl.

Komiks "Amazing Spider-Man: Odhalení" si můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Amazing Spider-Man 1: Návrat".

2 komentáře:

  1. Zdá se mi to nebo je vynechané číslo #36?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezdá, to číslo je skutečně vynecháno. A možná je to dobře. Je to číslo, které se vracelo k událostem z. 11. září a popsalo jejich význam pro Spider-Mana a jeho úlohu při záchraně.

      Vymazat