2013-05-30

#99: Mark Fearing vždy pracuje na několika věcech najednou (rozhovor)

Mark Fearing je zajímavým americkým autorem, u kterého se může na první pohled zdát, že tvoří hlavně pro děti. Tvoří pro ně, o tom není pochyb, ale jeho knihy jsou přístupné i dospělým a jsem si jistý, že i dospělí se u nich budou bavit. Takovým příkladem je "Pozemšťan!", který nedávno vydala Mladá fronta. Jedná se o skvělou sci-fi výpravu, která vás překvapí svým přesahem. Můžete si přečíst recenzi. Rozhodl jsem se, že bych se Marka rád zeptal na několik otázek, abych ho (a také jeho tvorbu) trochu českému čtenáři přiblížil. Mark souhlasil s pro mě překvapivou vstřícností a během několika dní byl rozhovor hotový. Zároveň mi zaslal jako bonus i některé jeho práce jako ukázky. Nyní se můžete začíst do toho, co mi Mark řekl o sobě a o své práci. Osobně jsem docela zvědavý, jestli se u nás ještě něčeho se jménem Mark Fearing dočkáme. Mimochodem, k Markovi se ve spojitosti s Českou republikou váže zajímavá skutečnost. Své předky má právě zde, protože jeho dědeček se narodil v Praze. O svých českých předcích však vůbec nic neví, kontakty zde žádné nemá. Příjmení dědečka bylo Kulhánek, ale hledat nějaké spojitosti, to už musí někdo jiný.

Všechny obrázky, které jsou zde uveřejněné, byly poskytnuty přímo Markem Fearingem, za což mu děkuji. Mark Fearing je vlastníkem autorských práv.


Byl jste překvapen, jak pozitivně byl "Pozemšťan!" přijat?

Vždycky je skvělé slyšet kladné ohlasy na to, co vytvoříte! Jsem šťastný, když jsou lidé nadšení z toho, o co jsem se v "Pozemšťanovi!" pokusil. Je to poměrně velký příběh ve srovnání s jinými knihami, které jsou ve Spojených státech určeny mladším čtenářům. Vždycky si ale s každým projektem musím připomínat, že někteří lidé budou mít výsledek rádi, jiní nikoli. Dostávám hodně dopisů od lidí, co "Pozemšťana!" četli a užili si ho a to je prostě skvělý pocit.
Jedna z prvních maleb ke komiksu "Pozemšťan!"


"Pozemšťan!" má poměrně velké množství žánrových přesahů. Je to trochu komedie, drama, sportovní příběh, ale samozřejmě hlavně sci-fi. Čtenář zde může najít sociální problémy a zajímavé pohledy na rasismus nebo xenofobii. Co byl váš první záměr, když jste "Pozemšťana!" začal tvořit?

Ve sci-fi jsem toho napsal docela dost, ale tentokrát jsem chtěl napsat velké vědecko-fantastické dobrodružství, které by si užili děti i dospělí. Nechtěl jsem to nějak moc komplikovat, ale zároveň jsem nechtěl, aby to byl jen nějaký jednoduchý příběh bez překvapení. Se vším, co se dnes ve světě děje, myslím, že má smysl vytvářet příběhy, které nám připomenou, jakým těžkostem denně čelíme jenom proto, že se bojíme sebe navzájem. A také má smysl ukazovat, jak někteří lidé úmyslně vzbuzují strach a mění ho v nenávist. Potom zjistíme, že jsme schopni vykonat i něco hrozného, abychom se cítili v bezpečí. Stejně tak ale rád píšu humorně a rád kreslím zábavné postavy a scény. Takže i když chci mluvit o něčem vážném, zkouším tak činit s humorem.
Ukázka z knihy "The Books That Eats People", která vyšla v roce 2009 u Random House. Napsal ji John Perry, Mark ji ilustroval


Nejste jen komiksový autor a ilustrátor, ale také filmový tvůrce. Co je vaše láska? Co vás z toho baví nejvíce?

Miluju psaní a kreslení knih. Stejně tak si užívám tvorbu krátkých animovaných filmů. V první řadě ale zbožňuji, když si můžu sednout a napsat příběh, který následně ilustruji, a je jedno, jestli je to dětská obrázková knížka anebo komiks či grafický román pro dospělé. Je pro mě strašně těžké soustředit se jen na jednu věc. Proces vytváření mám ze všeho nejraději.
Ukázka z chystaného autorského komiksu "Robot Boys"


Mohl byste nám prozradit, zda jste měl (máte), některé oblíbené autory (nejen ze světa komiksu), kteří vás skutečně ovlivnili?

Ve světě je tolik úžasných umělců a spisovatelů! Skoro to vypadá, že vždycky můžu napochodovat do knihovny nebo knihkupectví a tam objevit skvělé práce, které jsem nikdy předtím neviděl. V Americe nemám vždycky přístup k tomu nejaktuálnějšímu, co vzniká v Evropě, ale mnoho mých oblíbenců jsou právě Evropané. Lewis Trondheim, Manu Larcent, Cyril Pedrosa jsou v současné době na mém čtenářském listu. Filmaři jako Hayao Miyazaki ("Totoro") a Chris Sanders (natočil "Croodsovi" a "Lilo and Stitch") mě ovlivnili. Umělci, které znám z obrázkových knih: Oliver Jeffers, Oliver Tallec, Louis Joos, Marla Frazee, Valeri Gorbachev, Pascal Biet, AnnaLaura Cantone, Lane Smith, Mo Willems. Seznam je skutečně různorodý a dlouhý. A samozřejmě jsou tu tvůrci jako Sergio Aragones, Ronald Searle a z doby dřívější Charles Schulz ("Peanuts"), Charles Addams a Edward Gorey. Inspiroval mě také jeden americký básník a malíř Kenneth Patchen.
Ukázka z nikdy nepublikované sbírky dobrodružných příběhů


Které z vašich vlastních děl máte nejraději?

Napsal jsem a animoval krátký film "The Thing with No Head" ("Věc bez hlavy" – překlad je mnou použitý, nikoli oficiální, protože český oficiální jednoduše není), který je pravděpodobně mým nejoblíbenějším projektem. "Pozemšťan!" k tomu má také hodně blízko a ještě komiks "Cenozoic", který ve Spojených státech vyšel v malém nákladu.
Markovo pojetí superhrdinů


Můžete nám prozradit, na čem pracujete zrovna teď?

Zrovna dokončuji obrázkovou knihu, kterou jsem celou vytvořil a která ve Spojených státech vyjde příští rok. Zároveň začínám další dvě nové obrázkové knihy, které budu ilustrovat, ale jejich autory jsou jiní spisovatelé. Také jsem začal psát a kreslit nový grafický román nazvaný "Quest" ("Výprava" - neoficiální překlad). Odehrává se to ve fantasy světě s čaroději, trolly a zvláštními magickými zbraněmi. Ale je to hlavně zábavná knížka o tom, jak maličkosti mohou na výpravě, stejně jako v životě, všechno zkomplikovat a nakonec i změnit váš život. Navíc pracuji na několika dalších obrázkových knihách a komiksech.
Ukázka z chystaného komiksu "True North"


Mohl byste nám v krátkosti popsat, jak vypadá váš tvůrčí proces? Kdy začnete kreslit? Dbáte hodně na rešerše? Kdo je vaším prvním kritikem?

V hlavě mám vždycky velké množství příběhů. Musím si vybírat opatrně, protože když začnu moc věcí najednou, nic nedokončím! Rád dělám rešerše, hlavně tím, že čtu jiné knihy, především pak historické. Když začnu psát příběh, který by měl skončit jako ilustrovaná kniha nebo komiks, začnu si čmárat a navrhuji postavy. Ve chvíli, kdy mám příběh napsaný a editovaný, většinou už mám velmi dobrou představu o tom, jak bude příběh vypadat po výtvarné stránce.
Mám několik přátel, kteří čtou moje práce a předávají mi své poznámky. Také můj agent v New Yorku hodnotí mou práci a říká mi svůj názor. Je to velmi přínosné, protože on ví, co vydavatelé chtějí a co redaktoři řeknou o mojí práci. On prostě ví, kam má jít s mými dětskými knihami ve chvíli, kdy jsou připravené na to, aby se dostali do rukou nějakého vydavatele.
Na rukopisu strávím hodně času, než ho předávám vydavateli. Jakmile je rukopis připravený, můj agent ho vydavateli pošle. Někdy se mu to zamlouvá a knihu koupí, ale někdy, i přesto, že se vydavateli příběh líbí, knihu nekoupí, protože si myslí, že se to nebude prodávat. A někdy se kniha prostě nelíbí! Vydáte hodně úsilí a velmi často to končí odmítnutím. Ale musíte si říct, že příště to bude lepší, a pak si sednete a začnete znovu. Neznám jiný způsob, jak zlepšovat svoje dílo, než tím, že budu dál dělat to, co dělám.

Děkuji za rozhovor!

Vzhledem k tomu, že Mark Fearing pracuje na více věcech najednou, tak zde ještě několik ukázek. Nejprve  z připravovaného komiksu "Quest":


Další projekt, na kterém Mark v současné době pracuje, je kniha podle jeho vlastního animovaného kraťasu "The Thing With No Head":





Žádné komentáře:

Okomentovat