2013-05-06

#45: John Constantine, Hellblazer: Syn člověka - 60 %

"Hellblazer" je legenda, a to legenda naprosto oprávněná. V podání Gartha Ennise však přece jen trochu selhává. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/hellblazer-syn-cloveka.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


John Constantine, Hellblazer: Syn člověka (John Constantine, Hellblazer: Son of Man)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2005. Původně vyšlo jako čísla 129 až 133 série "Hellblazer" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellblazer: Son of Man" v roce 2004 u Vertiga. České vydání se prodává v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: John Higgins

John Constantine neboli Hellblazer je postavou, která je dobře známá i v České republice, i když je pravda, že známější je asi díky filmu Constantine než díky komiksovým knihám, které u nás vyšly - prozatím jsou čtyři a v dohledné době se chystá kniha pátá. Tou první knihou je právě zde recenzovaný "John Constantine, Hellblazer: Syn člověka". Na knihách o Johnovi Constantinovi se vždy podíleli velmi významní scénáristé. V případě "Syna člověka" je to Garth Ennis.
Ukázka z českého vydání komiksu Hellblazer: Syn člověka.
Ano, Garth Ennis není vůbec neznámé jméno a také na Komiksovém deníku již bylo zmiňováno, a to v rámci recenze na komiks "Thor: Vikingové", ale právě "Hellblazer" je jedním z těch komiksů, které Gartha Ennise proslavily a díky nimž si vydobyl své jméno. Nemluvě ani o tom, že právě Ennis je autorem, který pracoval na největším počtu příběhů Johna Constantina. U série se však uplatnili i další velcí scénáristé současnosti jako Mike Carey, Brian Azzarello (ten napsal i další komiksy s Johnem Constantinem, které u nás vyšly), Grant Morrison, Warren Ellis či Neil Gaiman. Skoro se chce říct, že každý významný scénárista si prošel "Hellblazerem". Nakladatelství Crew se rozhodlo vydat příběh s názvem "Syn člověka", který Vertigo vydávalo původně jako 129. až 133. sešit této série.
Ukázka z českého vydání komiksu Hellblazer: Syn člověka.
Rovnou se přiznám, že Gartha Ennise už nemusím. Asi hlavně proto, že u nás toho od něj vyšlo skutečně hodně, a když to člověk všechno přečte, uvědomí si, že se to navzájem začíná podobat. A na "Hellblazerovi" je poznat, že nápady, které zde použil, využil také v "Hitmanovi" nebo "Preacherovi" a následně se o ně podělil ještě v "Punisherovi". Nejvíce je to patrné na sousedech, kteří jsou prostě velmi podobní těm v "Punisherovi", nebo vztah Johna a Chase je zase jak vztah Hitmana Tommyho Monaghana s Nattem. Nic závratného se nekoná, a ten příběh není nic jiného než punisherovské nebo preacherovské vyprávění. Jak říkám, je to hlavně proto, že Ennisův styl je prostě pořád stejný, ale hlavně, i jeho příběhy jsou podobné. Jsou tu drsní hrdinové, co hláškují, drsný příběh, je to brutální, ale prostě postupně na jedno brdo.
Ukázka z českého vydání komiksu Hellblazer: Syn člověka.
Pokud se týká kresby, rozhodně není špatná, postavy jsou přesné, ale i ona vám za chvíli přijde jednotvárná, hlavně proto, že místy je barevnost příliš jednolitá. I když v tom asi chápu úmysl, tak zas tak silné opodstatnění v záměru není. snad jedině pro vytvoření nějaké atmosféry se styl hodí. Ale tahle kresba k Ennisovi sedí, stejně jako Steve Dillon nebo Glenn Fabry. Navíc je Higgins dostatečně brutální a názorný, což jen dodává sílu hláškám a příběhu, který není nijak přátelský. Ale příběh sám o sobě není úplně tím největším pozitivem, snad až na poslední stranu, která v sobě má trochu víc než jen jednosměrnou jízdu.
Kreslíř John Higgins
Pokud jste obdivovateli Gartha Ennise a hltáte každý jeho komiks, jako jsem jej hltal já, tak nebudete zklamáni, i když příběh skutečně není nijak převratný. Hlášky zde však nechybí, stejně jako násilí. Jenže pokud byste chtěli od komiksu trochu víc, pokud byste čekali jinou postavu než blonďatého Tommyho Monaghana, tak budete zklamáni. John Constantine je neskutečně podobný Hitmanovi, a to docela zamrzí. u nás je problém hlavně v tom, že "Hitman" tu má o něco větší tradici než "Hellblazer". Pokud se týká vydání v českém jazyce, papír je kvalitní, jen vazba (lepená) je trochu slabší a po nějaké době se začne rozpadat. Překladu nemám co vytknout, hlavně vulgarity jsou dokonalé.

Komiks "John Constantine, Hellblazer: Syn člověka" si můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat