2013-05-05

#43: Smečka z Bagdádu - 90 %

"Smečka z Bagdádu" je komiks, který se tváří celkem nenápadně, ale když se do něj začtete, uvidíte, že zvířátka skutečně mohou být využita ke společenské apolitické kritice. A to velmi účinným způsobem. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/smecka-z-bagdadu.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Smečka z Bagdádu (Pride of Baghdad)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako grafický román s názvem "Pride of Baghdad" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics) v září 2006. České vydání se prodává v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba).

Scénář: Biran K. Vaughan
Kresba: Niko Henrichon

Brian K. Vaughan je považován za kontroverzního autora. Chvíli jsem se nad tím zamýšlel. Proč by měl být právě on považován za kontroverzního autora? Odpověď je vlastně velmi jednoduchá. Protože se zabývá tématy, která v Americe skutečně kontroverzní jsou. Feminismus a jeho dopady, nám předvedl v opusu "Y: Poslední muž". Teď se zase zaměřil na válku v Iráku, případně i další války, a cenu svobody, To je náplní komiksu "Smečka z Bagdádu". Ne, tahle témata nejsou kontroverzní všude, prostě je jen potřeba si uvědomit, že svoboda, kterou si Amerika tak dlouho buduje, je omezena. Sami Američané raději přecházejí témata, která se týkají toho, že ten americký sen není vždycky úplně sen a ani ta svoboda není něco, co je dokonale zaručeno ve všech směrech.

„Smečka z Bagdádu“ není zas až tak kontroverzním komiksem, alespoň ne pro nás, kterých se ten americký sen tolik netýká. Nežijeme v krásné iluzi, na které si stavíme, a v níž přivíráme oči nad šílenostmi, které se v naší zemi dějí. My o těch šílenostech víme, jen s nimi nic neděláme. Brian K. Vaughan se ale rozhodl, že se bude svobodou zabývat a bude se jí zabývat na pozadí irácké války, která je i mnohými Američany odsuzována. Hlavními hrdiny však nejsou lidé, Brian si zvolil jiné postavy, o něco méně lidské, ale o nic méně „svobodné“. Jsou jimi lvi z místní ZOO.

Komiks je napsaný na základě skutečných událostí. Může to znít trochu směšně, hlavně když jsou zde v hlavní roli mluvící zvířata, ale k události, která je zde popisována, skutečně došlo. Během bombardování Bagdádu utekla z místní zoologické zahrady smečka lvů, která se toulala městem, alespoň do chvíle, kdy se setkala se skupinou amerických vojáků. A to setkání nedopadlo úplně nejlépe.

Jaká je cena svobody? To je základní otázka. Když lvi žijí tak dlouho v zoologické zahradě, když jsou zvyklí na to, že je zde někdo, kdo je hlídá, kdo je krmí a kdo jim vytyčí, kde se mohou pohybovat, vědí, co vlastně ta svoboda znamená? Jsou tito lvi ještě schopni žít na svobodě, bez pomoci? Jsou schopni se adaptovat na úplně nové podmínky života? Na podmínky, které ve svém životě ani nemuseli nikdy zažít, protože se v zajetí narodili? Myslím, že ta alegorie je jasná. Jen ten příběh je mnohem krásnější, mnohem metaforičtější ve chvílích, kdy sledujeme lvy, kteří putují rozbombardovaným Bagdádem a setkávají se s cenou svobody stejně tak, jako s hrůzami války.

Scénář je úžasně propojený s kresbou Nika Henrichona, který tomu dal ten správný styl, skoro se chce říct až dětský, pohádkový, což je dokonale doplněno s barvami, jež jsou v podstatě veselé. Pouze, když se schyluje k závěru, nebo i k souboji s medvědem, barvy temní, mění se jejich vyznění, stejně jako se mění příběh. Niko Henrichon má skutečně výtečnou kresbu, která skvěle koresponduje s Brianovým příběhem.

Pokud se týká scénáře, nemám co vytknout. Jsou tam skutečně silné momenty, které chytnou za srdce, ať už se jedná o zásadní zvraty anebo pouze o nenápadné situace. „Smečka z Bagdádu“ udělá dojem, ale zároveň donutí přemýšlet o tom, co je to vlastně svoboda a jestli svoboda pro každého znamená to samé. Mimochodem oceňuji i scény, které jsou tak trochu parodií na film „Lví král“.

Komiks "Smečka z Bagdádu" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi anebo ve verzi vázané.

Žádné komentáře:

Okomentovat