2013-05-01

#33: Solomon Kane: Ďáblův hrad - 70 %

Podobně jako Jonah Hex, ani Solomon Kane si u nás nenašel příliš velké publikum adalší díl v dohledné době asi nemůžeme očekávat. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/solomon-kane-dabluv-hrad.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Solomon Kane: Ďáblův hrad (Solomon Kane: The Castle of the Devil)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 uzavřené série "The Castle of the Devil" v nakladatelství Dark Horse. Souborně v originále komiks vyšel jako "The Castle of the Devil" v roce 2009 u Dark Horse. České vydání se prodává v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba).

Scénář: Scott Allie
Kresba: Mario Guevara

Robert Ervin Howard dal světu dvě postavy, které se zapsaly do historie. Ta jedna o něco více. Není jí nikdo menší než barbar Conan. Ale postava, kterou se budeme zabývat dnes, je jiný muž. Méně svalnatý, ale o nic méně silný v boji, vyslanec boha Solomon Kane. Na motivy R. E. Howarda byl již natočen i film "Solomon Kane", který nebyl úplně špatný, ale po scenáristické stránce v závěru naprosto zklamal. Pokud se týká literatury, je Howardův odkaz mnohem širší, a to i v komiksu, jak nám ukazuje i první české vydání knihy "Solomon Kane: Ďáblův hrad".

Solomon Kane se výrazně odlišuje od Conana stavbou těla, ale i svým přesvědčením. Přesto jsou zde zásadní podobnosti mezi oběma hrdiny. Conan má svou hrdost, má svou čest, stejně jako Solomon, který však svou oddanost dává bohu a nikomu jinému. Nezní to úplně pěkně, když to takhle řeknu, ale Solomon Kane je náboženský fanatik, který se řídí tím, co mu víra říká, anebo alespoň tím, co si myslí, že mu víra sděluje. Ptát se na to, jestli ho skutečně vede víra a bůh, je na filosofickou debatu, u které bychom se mohli hodně pohádat. To nechme na někoho jiného.

"Solomon Kane: Ďáblův hrad" nám hrdinu představuje na jedné z jeho cest, kdy narazí na skupinu lapků, o které se postará, ale sám nakonec přijde o koně. Již na prvních stránkách se nám ukazuje, že Mario Guevara je zastáncem realistické až naturalistické kresby a že mu vyvržené vnitřnosti nedělají problém. Z tohoto důvodu musím knihu vyzdvihnout, protože nám ukazuje Solomonův svět přesně takový, jakým je – drsný, nelítostný a nepřátelský, plný tajemství a démonů.

Nekončící cesta Solomona Kana zavádí do Německa, kde se mu podaří ze šibenice odříznout umírajícího chlapce. Zároveň se setkává s Johnem Silentem, dalším putujícím mužem. Společně, i když jejich názory jsou velmi rozdílné, se vydávají na nedaleký hrad, kde sídlí baron von Staler se svou krásnou ženou z Persie. Na baronovi je na první pohled něco zvláštního, ale Solomon Kane částečně podlehne jeho víře a myslí si, že proti sobě má muže stejně smýšlejícího. Není tomu tak. Když je nařčen z toho, že znectil baronovu ženu, Solomon rychle poznává, kde je skutečná pravda a proč kolem hradu visí v oprátce mladí chlapci.

Ďáblův hrad je skutečně proklet, ale Solomon Kane se dokáže s prokletím vypořádat způsobem sobě vlastním. Ne, Solomon Kane není klasický hrdina, který se staví proti zlu, i když ho potírá. Jeho víra jej nutí, aby vystupoval i proti dobrým lidem. Nejde daleko od rány pěstí, stačí jen, aby se na něj někdo křivě podíval nebo v jeho blízkosti znesvětil jméno boží. Víra je tím, co Solomona žene kupředu a co dává smysl jeho putování a jeho životu. Solomona Kana nebudete asi obdivovat, ale pokud pochopíte, co jej vede kupředu, budete s ním jeho putování rádi podstupovat.

"Solomon Kane: Ďáblův hrad" je komiksem, který mě překvapil. Přiznám se, že jsem od něj moc nečekal, ale scénář je smysluplný a je v duchu klasického Howarda. Scott Allie nemusel do panelů vkládat vysvětlující komentáře, přišly mi trochu zbytečné, ale tohle je obecně nešvar amerického komiksu, který se často snaží být až příliš konkrétní, příliš vysvětlující. Kresbě nelze nic vytknout, je správně temná, šerá, o to více zasáhnou ty panely, kde stříká krev a létají vnitřnosti. Mario Guevara odvedl skutečně skvělou práci.

České vydání rozhodně úroveň komiksu nesnižuje, spíš naopak. I v brožovaném vydání se jedná o skvělou práci, která je doplněna nadprůměrně dobrým překladem Jana Kantůrka, kdy na člověka dýchne ta správná atmosféra doby a místa. "Solomon Kane: Ďáblův hrad" pro mě byl skutečně překvapením v pozitivním smyslu slova, navíc hned na první pohled zaujme obálka od Mika Mignoly.

Komiks "Solomon Kane: Ďáblův hrad" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi anebo ve verzi vázané.

2 komentáře:

  1. Nevíte jak to bude s pokračováním? třeba "SOLOMON KANE VOLUME 2: DEATH'S BLACK RIDERS"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si osobně myslím, že nejspíš nijak :-( Možná časem to Comics Centrum zařadí do edice "Na přání", ale moc jistý bych si tím nebyl.

      Vymazat