2013-05-01

#35: Pavel Čech, jeho úspěch a ukázky z nové knihy Velký závod

V poslední době se o Pavlovi Čechovi hodně mluví. Není to jen proto, že vydal nový komiks "Dobrodružství Rychlé Veverky: Velký závod", ale především pak proto, že se stal držitelem ceny Magnesia Litera za Nejlepší dětskou knihu, a to s publikací "Velké dobrodružství Pepíka Střechy". Na stránkách ceny Magnesia Litera se přímo uvádí ke knize následující:
Autorské obrazové album s komiksovými stavebními postupy zprostředkovává strhující příběh čtrnáctiletého chlapce. Podle kudrnaté hlavy ho bezpečně poznáváme z předchozích knih Pavla Čecha ("O Zahradě", "Tajemství ostrova za prkennou ohradou", "Dědečkové"). Tentokrát musí hrdina především překonat svou osamocenost a strach, avšak podobně jako jinde je nutno obstát v mnoha dalších životních zkouškách. Pepík Střecha je nucen čelit rozličným nebezpečím, musí prokázat svou bytostnou hodnotu. Dopomohou mu osudová setkání: se starým panem Antonínem, vysloužilým námořníkem nebo dívkou Elzemírou, novou spolužačkou, možná jeho první láskou. Společně čtou starou, náhodně nalezenou dobrodružnou knihu, a protože jí chybí závěr, domýšlí ho. V příběhu se přirozeně prolíná reálná, snová a fantazijní rovina, prostupují se časy, odehrává se příběh v příběhu. Autor se netají svým zaujetím pro romantickou krajinu, pro starobylá a opuštěná místa, nechybí zahrada s uzavřenou brankou a polorozpadlé domy, schodiště, kopce, stromy a skály, exotický ostrov s pokladem a majákem. Na dalších významech nabývají oblíbené symbolické předměty a motivy. Zatímco výtvarná složka knihy je založena na olejomalbě, která umocňuje plastičnost obrazu a posiluje intenzitu citového zážitku, komiksová technika spolu s textovou strukturou posouvá děj, přispívá k porozumění obsahu a rozlišení postav, což vede k narativní konkrétnosti, a především k dešifrování mnoha skrytých poselství.
Ocenění Magnesia Litera pro komiks je velkým úspěchem, samozřejmě o to větší je to pak ocenění práce samotného Pavla Čecha (oficiální stránky autora), kterého jsem požádal pro Komiksový deník o nějaké ukázky z komiksu "Dobrodružství Rychlé Veverky: Velký závod". Obratem mi bylo vyhověno a já jsem rád, že vám mohu několik ukázek prezentovat. Nejprve ale krátká anotace ke komiksu:
Každý dospělý v sobě nosí kus svého dětského světa a téměř každý by se do něj rád alespoň na skok vrátil s vlastními dětmi. Co si má ale takový dospělý počít, když zjistí, že jeho potomek se možná pohybuje v úplně jiném vesmíru? Příběh obsažený v této knize nabízí jednu z možných odpovědí – hravou, vtipnou a půvabnou.
 A nyní k samotné galerii ukázek z komiksu. Ukázky v plné velikosti zobrazíte kliknutím na zmenšeninu anebo je najdete v tomto albu.


Touto cestou bych chtěl poděkovat autorovi a nakladatelství Petrkov za to, že mi poskytli materiály, které zde mohu prezentovat. Také bych rád pogratuloval Petrovi Čechovi k jeho úspěchu na Magnesia Litera a popřál mu další úspěchy v jeho tvorbě. Myslím, že i "Dobrodružství Rychlé Veverky: Velký závod" by se mohlo stát albem, které zaujme, již na první pohled vypadá příběh zajímavě. O tom, jaký ve skutečnosti je, budu rád v budoucnu informovat v jedné z mých recenzí.

Žádné komentáře:

Okomentovat