2019-08-15

#2026: Mýty 15: Růženka


Mýty 15: Růženka (Fables: Rose Red)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 94 až 100 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo. Souborně v originále komiks vyšel jako "Fables: Rose Red" v roce 2011. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 649 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Adam Hughes, Dave Johnson, Kate McElroy, Inaki Miranda, Joao Ruas, J.H. Williams III, Chrissie Zullo

Po knize "Mýty 13: Velký mytický crossover" to vypadalo, že série "Mýty" jde do háje, ale pak přišla sbírka "Mýty 14: Čarodějnice" a už to zase dávalo smysl a už to zase bavilo. A bylo to celkem chytré. No, a teď přišla kniha "Mýty 15: Růženka" a je to zase parádní jízda, která bude čtenáře bavit. Jo, osobně jsem se docela těšil nato, až se Růženka vykope z postele, začne být zase trochu arogantní, ale prostě bude fungovat. I když to vypadá, že kniha "Mýty 15: Růženka" by mohla být především o ní, tak nakonec to skoro vypadá, že ona ve skutečnosti není pointou, ta leží někde jinde. Vlastně v tom, že se zde dovypráví příběh, nebo alespoň jedna jeho část, aby se v dalším dění mohlo začít od jiného úseku, tak trochu znovu. Ale o tomhle tahle kniha není. Ta je o tom, jak to bylo s Růženkou a co se dělo poté, když se trochu zberchala, i když co si budeme povídat, minimálně tohle s ní není až tak spojeno. to je prostě souběh událostí.

Bill Willingham se se svou sérií mazlí, a tak se rozhodl, že si pro blížící se té číslo musí něco připravit. A to sté číslo my najdeme právě v knize "Mýty 15: Růženka", ale až na jejím konci, je to číslo, které knihu uzavírá. Nejprve se musíme zaměřit na to, jak se to má s Růženkou a co nakonec pomůže tomu, že konečně zvedne zadek, umyje se a postaví se čelem svým povinnostem, protože ona je hlavou Farmy. Tedy alespoň prozatím, protože už se začínají objevovat hlasy, které hovoří o tom, že by bylo možná fajn, kdyby se posledního azylu na Zemi oficiálně chopil někdo, kdo pořád nebulí v posteli. Ale mezitím sledujeme, jak se to s Růženkou mělo, co ji přivedlo do takových sraček a výčitek. A popravdě, přebájení některých klasických pohádek je celkem fajn, taková "Sněhurka a sedm trpaslíků" tu sice není nějak moc explicitní, ale stejně vám dojde, že tohle je sakra realističtější než taková Disneyho verze. A jasně, taky je to pohádka, kterou byste dětem určitě nevyprávěli.

Po téhle části následuje už větší zaměření na to, co se vlastně děje na Zemi a na Farmě, nějak se ustanoví pořádky, aby bylo možné přejít k poslednímu, stému dílu - tedy poslednímu jen v této knize - a my sledovali, že si zde tvůrci skutečně vyhráli. Ano, dojde zde na velký souboj s temný pánem. Možná to přišlo trochu brzy, ale proč ne. Bill Willingham se s tím moc nepáře. O to více je pak konec překvapivý a tak trochu... neuspokojivý. Ale dobře, to je až ten úplný závěr. Ještě před tím je to parádně rozehrané. Sledujeme několik postav, velké množství postav. Sledujeme to, co se děje a Farmě, jak probíhá souboj, všechno se to parádně střídá a my tak máme jistotu, že o nic nepřijdeme, ale přitom nedochází k tomu, že by se bortila dynamika, naopak, jsme napjatí a zvědaví, jak to dopadne. A pak to dopadne. Možná přijde zklamání, ale ne nutně. Mě přišlo, že se jen cosi oddálilo, že se to možná trochu natahuje, ale ostatní mohou takový konec vnímat jako to, co jsem zmínil na začátku - jako možnost pro nový start. Trochu jiný směr.

A co pak? Pak vás čeká ještě velké množství bonusového materiálu, který byl součástí stého čísla série "Mýty". A skutečně toho není málo. A i když se místy skutečně jedná o bonusový materiál v tom pravém smyslu slova, tedy takový, který je prostě navíc. Ale je to fajn, jsou tu bonusové komiksy, stolní hry, dá se s tím vyblbnout, pokud by to bylo na lepším papíře. Ale už jen to okopírovat, vystřihnout si postavy, jo, to by mohla být sranda s dětmi, které tuhle sérii rozhodně číst nemohou. Ale pak jetu ještě jeden příběh, vlastně ilustrovaná povídka, a ta už není jen bonus, to je příběh, který má docela zásadní dopad na hlavní dění. Anebo by mohl být. Docela mě to nalákalo na další díl. Tak snad se ho dočkáme brzy. Podle všeho by to mělo být ještě letos v prosinci. Tak snad je opravdu na co se těšit. Kniha "Mýty 15: Růženka" rozhodně ukázala, že série ještě nepatří do starého železa a že má co přinést.

Komiks "Mýty 15: Růženkazakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat