2018-06-16

#1723: Mýty 13: Velký mytický crossover - 55 %


Mýty 13: Velký mytický crossover (Fables: The Great Fables Crossover)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 83 až 85 v sérii "Fables", 33 až 35 série "Jack of Fables" a jako čísla 1 až 3 série "The Literals" u nakladatelství Vertigo. Souborně v originále komiks vyšel jako "Fables: The Great Fables Crossover" v roce 2010. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham, Matthew Sturges
Kresba: Tony Akins, Brian Bolland, Russel Braun, Mark Buckingham, José Marzán jr., Joao Ruas

Ten název zní dobře. "Mýty 13: Velký mytický crossover". Z toho máte pocit, že se bude jednat o něco velkého. Nakonec se ale ukáže, že to vlastně vůbec nic velkého není, že to je ve skutečnosti něco, co je vlastně celkem malé, a to i přesto, že se zde setkávají celkem tři série, aby to bylo tedy opravdu rozsáhlé a mělo to pořádné dopady. Tou první sérií jsou klasicky "Mýty", které zde mají sešity 83, 84 a 85. Následuje série "Jack of Fables" (konkrétně čísla 33, 34 a 35), která česky nevychází, ale jedná se o odnož série "Mýty", kde má hlavní roli Jack, kterého z "Mýtů" známe. Třetí sérií, nebo vlastně minisérií, v jejímž rámci se "Velký mytický crossover" konal, byly tři sešity "The Literals", což by bylo česky přeloženo jako "Literáři". A skutečně se jedná o propojení všech tří sérií do jednoho eventu.

O co jde? Vlastně jde o to, že se Jack na chvíli vrátí do série "Mýty", aby tam na chvíli nadělal paseku a aby Mýty vyřešily to, co on ve své sérii nedokázal. Představme si, že ve světě existují někdo, kdo si říkají Literáři. Jsou to vlastně osobnosti, které zastupují různé žánry, které dokáží vytvářet a případně i přepisovat příběhy. A pak je zde Kevin Thorn, což je Literár se speciální mocí - dokáže přepisovat realitu a dokázal by přepsat i celý vesmír. A tuhle moc má v danou chvíli ve svých rukou. Má pero, kterým stačí jen napsat ta správná slova a bude schopen vytvořit celý nový vesmír k obrazu svému, protože současný stav není takový, jaký si představoval, když na začátku začínal tvořit postavy. Celý svět má jediné štěstí - Kevin neví, jak začít.

Kniha "Mýty 13: Velký mytický crossover" začíná vlastně tím, že Jack musí přesvědčit Mýtov, že se děje něco velkého. Nikdo mu moc nevěří, a tak jsou vyslání Wolfi a Sněhu, protože na Wolfiho má nemilý dopad přítomnost temného pána - viz kniha "Mýty 12: Doba temna" - a tak raději vypadne trochu dál, kde nikomu neublíží. To ale neznamená, že nebude ublíženo jemu. Sněhu s ním jde proto, že je to milující choť. A také nejspíš nechce, aby Wolfi Jacka při první příležitosti zabil. Do děje se nám díky tomu dostávají hlavní postavy z Jackovy série - některé zajímavé, některé méně. Ale hlavně se do popředí dostává Jackův příběh a to, že se dostal ke skutečně něčemu velkému, co by mohlo zničit svět. Je na Wolfim, Sněhu a dalších postavách, které poznáte až zde, abyste se s nimi nejspíš na nějakou dobu zase rozloučili.

Zdálo by se, že takové události skutečně budou mít velký eskalující charakter, že to bude epické a že to bude velké. Ale nemohu si pomoct, není to takové, celé je to spíše hodně natahované, zdlouhavé, místy se objevují scény, které jsou spíše takovými interními vtípky, jež ale moc nebaví, když pořádně neznáte sérii "Jack of Fables". A navíc se toho vlastně tolik nestane, hodně se děje zrychleně, třeba to, jak se všichni dostanou na místo bitvy. Wolfiho linie je ze začátku vtipná, pak už je to otravné. A stejně tak vztah Jacka a Růži. Kniha "Mýty 13: Velký mytický crossover" je první v sérii, která už neměla daleko k tomu, aby mě nebavila. Myslím, že tolik stránek by se dalo využít rozhodně lépe, než jak využity byly. Teď můžeme jen doufat, že linie s temným pánem bude větší nářez.

Komiks "Mýty 13: Velký mytický crossoverzakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat